rss

Ce culoare va avea masina mea?

  1. 07/07/2010
  2. Categoria: Dacia
  3. Tags: Automobile
    Vezi toate fotografiile (1)

    In lumea culorilor pentru automobile, oul si gaina au ajuns simultan. Cu alte cuvinte, culorile cerute de clienti pentru propriile automobile influenteaza dramatic culorile nou create pentru fabricantii de masini.

    Exista oameni in business-ul vopselurilor care petrec mult timp cautand sa prezica acest fenomen dezvoltandu-se astfel mai multe teorii.


    Una dintre aceste terorii este cea a lui Robert Daily, managerul de marketing al culorilor de la DuPont Automotive, un furnizor major de vopseluri pentru industria auto. De exemplu Daily crede ca afinitatea unui client cu tehnologia il face pe acesta sa aleaga argintiul. “Argintiul si griul reflecta fascinatia noastra vizavi de tehnologie, asa cum se observa in placerea pe care o declanseaza ornamentele din crom polisat de pe laptop-uri sau alte dispozitive electronice. Mai mult argitiul si griul-tehnic par sa accentueze muchiile si unghiurile specifice designului “new-edge” folosit la automobilele sport de lux,” spune Daily. Altii cred ca argintiul este in stransa relatie cu sentimentul de superioritate sau de putere mental.

    Indiferent de motiv, argintiul continua sa capete popularitate in mai toate segmentele auto mai putin in cel al Pick-up-urilor, SUV-urilor sau Minivan-urilor care sunt totusi dominate de alb. Chiar si in acest caz argintiul vine la mica distanta. Aceste observatii se bazeaza pe un studiu anual al popularitatii culorilor, efectuat de DuPont Automotive.

    Valoarea cash a culorii


    Fiecare se poate intreba: De ce este importanta culoarea? Ca si multe alte caracteristici ale automobilelor, culoarea joaca un rol important in valoarea reziduala a masinii. Astfel cu o probabilitate foarte mare culorile populare astazi vor fi populare si peste 5 ani cand te hotarasti sa-ti vinzi masina. Factorii probabili tin de natura ciclica a popularitatii culorii, dar in general regula inca este valabila.


    De asemenea este de urmarit ca nuantele mai putin populare vor scadea valoarea automobilului. Veti intreba: Cat de mult? Aici este o parte misterioasa. De obicei difera de la cateva sute la cateva mii de euro depinzand de automobilul si de culoarea luate in discutie.


    Culorile precum argintiul, albul, negrul sau griul sunt cele mai sigure pariuri. De luat aminte ca acele culori mai “vii” gen: galben stralucitor, portocaliu sau rosu purpuriu va pot dezavantaja cand vindeti sau negocia automobilul dvs. Un studiu efectuat arata ca 39% dintre clienti sunt dispusi sa-si schimbe brand-ul daca nu gasesc culoarea pe care o doresc – iata inca un alt exemplu al puterii culorii.


    Cele trei culori suverane:
    Un studiu efectuat pe toate segmentele de automobile arata ca argintiul conduce urmat indeaproape de alb, urmat de negru.

       1. Argintiu - 23%
       2.Alb - 15%
       3. Negru - 12%

    Cele mai des intalnite culori pentru SUV-uri, Minivan-uri, Pick-ups

    La aceste segmente gasim ca albul este culoarea preferata pentru automobilele din aceste segmente. Argintiul si negrul se situeaza in top urmate de medium/ ambatru inchis si medium/gri inchis.

       1. Alb- 19.3%
       2. Argintiu - 18%
       3. Negru - 12.4%
       4. Medium / Albastru inchis - 11.4%
       5. Medium /  Gri inchis - 7.5%
       6. Medium Rosu - 7.1%
       7. Medium / Verde inchis - 6.7%
       8. Bej - 5.1%
       9. Rosu stralucitor - 4.5%
      10. Auriu - 1.8%

    Culori populare pentru clasa de lux
    Argintiul este principala culoare pentru automobilele de lux. Argintiul a crescut ca pondere cu aproximativ 14% fata de anul trecut la aceasta categorie rezultatul fiind de o treime de automobile de lux si supersportive de culoare argintie. Doua tonuri de alb urmeaza in clasament detinand inca 30% din totalul acestei categorii. O observatie interesanta este ca negrul, o culoarea preferata in alte vremuri a obtinut putine procente fata de ultimii ani.

       1. Argintiu - 32.1%
       2. Alb Metalizat - 17.7%
       3. Alb - 11.8%
       4. Medium/ Albastru inchis 8.6%
       5. Negru - 8.5%
       6. Medium/Gri inchis 7.2%
       7. Medium Rosu- 6%
       8. Auriu - 3%
       9. Medium/Gri inchis - 1.8%
      10. Bej - 1.7%

    Culori populare pentru berline, break-uri si hatchback-uri
    La automobilele pentru pasageri care includ berlinele, break-urile si hatchback-urile domina argintiul, cu 28% o crestere cu 3% fata de anul trecut. Bej-ul, a sasea cea mai popular culoare in 2001, a urcat pe trei cu 11,6 % reprezentativitate, imediat dupa locul doi ocupat de alb. Griul deschis sic el inchis se alatura Top-ului celor 10, ocupand locul 7 cu 6,2%.

        1. Argintiu - 28.1%
       2. Alb - 11.8%
       3. Bej - 11.6%
       4. Negru - 11.2%
       5. Bleu inchis - 9.5%
       6. Rosu deschis - 7.6%
       7. Gri deschis - 6.2%
       8. Verde deschis/inchis - 5.3%
       9. Auriu - 3.4%
      10. Rosu inchis - 2.6%

    Culori populare pentru Coupe-uri si Cabriolete
    Argintiul, negrul, bleu deschis/inchis, ocupa cele trei pozitii din topul culorilor favorite. Griul deschis si griul inchis au cresteri semnificative, sarind pe locul 6 cu 6.7% in urcare de pe locul 10.

       1. Argintiu - 24.6%
       2. Negru - 14.3%
       3. Albastru deschis/inchis - 12.9%
       4. Alb - 8.8%
       5. Rosu aprins - 6.9%
       6. Gri deschis/inchis - 6.7%
       7. Rosu pal - 5.5%
       8. Bej deschis - 4.3%
       9. Auriu - 4.1%
      10. Rosu inchis - 2.6%

    Desigur ca sunt exceptii, insa trebuie sa recunoastem ca unele culori, pur si simplu arata mai bine pe unele masini si mai putin bine pe altele astfel ca o cabrioleta galbena sau rosie arata mai bine decat un monovolum colorat astfel. Insa potrivit zicalei “Gusturile si culorile nu se discuta”, fiecare dintre noi stie mai bine ce culoare are sau va avea masina lui.

    Vizualizari: 5911
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »