rss

Oficial: Pretul la carburanti a fost majorat nejustificat

  1. 26/01/2011
  2. Categoria: Aprilia
  3. Tags: Benzina, carburanti, Motorina
    Vezi toate fotografiile (1)

    Majorarea pretului la carburanti pe parcursul anului 2010 a fost nejustificata, aceasta nefiind determinata de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de sta. In ciua tarifelor mai mari, aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

    Concluzia rezulta din raportul intocmit in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina, document oficial obtinut de Mediafax.

    Verificarile efectuate au indicat ca, in cursul anului 2010, cand pretul la pompa a urcat cu aproximativ 20%, au existat mai multe situatii in care s-a declansat o crestere semnificativa a acestuia. In plus, in majoritatea cazurilor, scumpirile au fost efectuate concomitent, ca urmare a deciziilor consiliilor de administratie, la nivelul tuturor companiilor verificate, preturile de desfacere la pompa fiind aproape identice.

    Totodata, se pare ca exista neregulii privitor la rezultatele financiare ale companiilor petroliere.

    In privinta evolutiei cotatiilor de bursa pentru titei, ca materie prima de baza, s-a constatat ca, la inceputul anului 2010, cotatia de referinta la New York a fost de 80 dolari pe baril. La 15 decembrie 2010 petrolul a ajuns sa fie tranzactionat la circa 90 dolari. "Fata de aceste date, nici in acest caz nu se justifica cresterea de circa 20% a pretului la pompa", este concluzia Guvernului.

    Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.

    Vizualizari: 3599