rss

Test-Drive (cu video) - Volvo XC60

  1. 24/11/2008
  2. Categoria: Volvo
  3. Tags: Volvo, XC60

Bazat pe arhitectura lui Volvo V70/XC70 si neavand nimic in comun cu noul Ford Kuga, Volvo XC60 este un crossover cu personalitate, o alternativa premium la RAV4 sau X3. El mixeaza calitati decente off-road cu un stil fluid de berlina sportiva. Lucru reusit, trebuie sa recunoastem. Imbracat in metal Volvo XC60 arata compact, zvelt si puternic.

Segmentul “Small Premium Utility” este in expansiune rapida. Numai in cativa ani cumparatorii au de unde alege unul dintre 10 modele crossover. Pana in 2009, acest segment este previzionat sa se extinda cu 75% adica 443.000 automobile
Marea noutate referitoare la siguranta este City Safety – o tehnologie unica ce poate ajuta soferul sa evite sau sa reduca efectele coliziunilor, produse la viteze mici, caracteristice traficului citadin sau mersului bara la bara. La o viteza de sub 30 km/h, Volvo XC60 franeaza singur, daca radarul ce monitorizeaza drumul detecteaza un obstacol si soferul nu reactioneaza.

Noi am testat un model Volvo XC 60 T6 awd in echiparea Summum. Propulsorul pe benzina, T6 de 2953 cmc, dezvolta 285 CP/5600 rpm, si un cuplu maxim de 400 Nm/1500-4800 rpm. Motorul lucreaza cu o cutie automata G6 (cu 6 trepte). Consumul mediu afisat se cifra la 9.8 l/100 km. Probabil cel mai bun model Volvo produs in zilele noastre, XC 60 este un automobil cu tenta sportiva, beneficiind de tractiune integrala permanenta cu Instant Traction pe toate variantele de motorizare.
Din pricina dimensiunilor compacte – XC60 este cu 20 cm mai scurt decat XC70 si mai scund decat XC90 –continuand oferta de automobile joase cu o inalta eficienta de energie.

  Interiorul lui XC60 este o incantare. Plansa de bord inteligent configurata este minunat sculptata, avand incastrat un ornament de lemn, si centrata spre sofer, mai accentuat decat la XC90 si in plus dispune de o echipare isteata.
Setarea sasiului, in cazul modelului testat este agresiv sportiva fara a pierde nimic din confort. In spatele volanului nu se pot exprima mai multe cuvinte decat “driving experience”, in timp ce fratele mai mare XC90 se concentreaza pe “ride experience”.

Proiectul lui XC60 a fost schitat in urma consultarii unui grup tinta care impune standarde inalte vizavi de design, integritate de brand si continut high-tech in alegerea unor produse de lifestyle.
Daca am fi hatri, am putea spune despre consumatori ca au crescut cu microcipuri ca suplimente nutritive la un mic dejun cu cereale. Toti au dorit o imensa oferta din partea lumii electronice. Cand a venit vorba de alegerea unui automobil acestia au adoptat aceeasi atitudine pe care au avut-o vizavi de alte produse lifestyle, adica au preferat ca toate proprietatile sa fie integrate intr-un singur pachet atractiv si inteligent.
XC60 tinteste spre lifestyle in principal. Cu noul model, Volvo intentioneaza ca oferta sa atraga mai multi clienti cu un stil de viata activ citadin.
XC60 are un appeal natural in America de Nord. In Europa este personalitatea sportiva in combinatie cu formatul compact care atrage noi cumparatori, in special femei. XC60 ofera un sentiment de spatiu chiar daca este cu 20 de cm mai scurt decat XC70.

Din echiparea standard am spicuit: ABS, EBD (distributia electronica a fortei de franare), DSTC (sistem dinamic de control al tractiunii si stabilitatii), airbag-uri fata sofer si pasager, airbag-uri laterale, volan reglabil pe inaltime (cu coloana deformabila), ISOFIX, RSC – Sistem de control la rasturnare, HDC (Hill Descent Control), aer conditionat (fata/spate), City Safety, sasiu dinamic, computer de bord, lumini ceata cu functie auto-off.
Automobilul testat de noi era in echiparea Summum, si avea inclusa tapiterie din piele in doua tonuri de culoare si esente, scaun sofer cu reglaj electric, senzor de parcare cu avertizare sonora pentru mersul inapoi, faruri Bi-xenon adaptive, jante pe 18 toli. Pretul modelului testat este de 39.130 euro fara TVA, sau 46.565 euro cu TVA.

Foto: Sorin Miclau; Video: Cristian Scaloi

Vizualizari: 2173