rss

Test Drive (cu video) – Skoda Roomster

  1. 25/06/2008
  2. Categoria: Skoda
  3. Tags: Roomster
    Vezi toate fotografiile (19)

    Foto: Sorin Miclau; Video: Alexandru Enache

    Galeria foto aici
    Galerie video aici

    Skoda Roomster este un minimonovolum perfect perfect pentru o familie compusa din 2 adulti si 2 copii. Skoda Roomster Scout are look de off-road este cu 43 de mm mai inalta decat celelalte versiuni Skoda Roomster si beneficiaza de tractiune pe rotile din fata.


    Skoda Roomster este un automobil cu un aspect distinct, accentuat de versiunea Scout care adauga modelului obisnuit spoilerele accentuate si pasajele proeminente ale rotilor. Daca privesti o Skoda Roomster ai impresia ca au fost luate doua automobile o compacta si un van au fost taiate la mijloc prima contribuind cu fata, iar van-ul cu jumatatea secunda. Prin alipirea celor doua a rezultat o solutie excelenta de transport pentru o familie compusa din doi adulti si doi copii. Dintre concurentii directi care au acelasi aspect de off-road-er, cu al lui Skoda Roomster Scout, sunt: Ford Fusion, Citroen Berlingo Multispace, Peugeot Partner Combi, Renault Kangoo, Renault Modus sau chiar Opel Meriva.
    Versatilitatea este pe scurt esenta acestui automobil.

    www.auto.ro a testat un model Skoda Roomster 1.4 TDI PD de 70 CP in echipare Sport. In afara de look-ul de off-road si unele diferente la echipamente, Skoda Roomster si Skoda Roomster Scout sunt practic aceeasi masina. De aceea am ales un model Skoda Roomster normal, pentru ca din punct de vedere dinamic, masinile au performante de tractiune similare (diferit fata de Skoda Octavia cu tractiune pe punte fata si Skoda Octavia Scout care are tractiune integrala).

    Skoda Roomster - La volan
    Condusul este agreabil si safe

    Modelul testat de noi, Skoda Roomster 1.4 TDI PD 70 CP nu exceleaza la capitolele, demaraj sau tinuta de drum. Dar nici nu a fost gandita pentru acest lucru, idea acestei masini este oferirea unei solutii de transport. Este exact ceea ce ofera Skoda Roomster. Familistii care au nevoie de un automobil neconventional prin forma si ineditul lui pot gasi in Skoda Roomster un aliat. Dar nu va astetati sa va trezeasca instinctul de pilot care se ascunde in fiecare intr-o mai mica sau mai mare masura. Pedalierul este moale, motorul n-are vlaga, iar cutia are treptele prea lungi. In schimb motorul turbodiesel cu trei cilindri cu injectie directa consuma doar 6.4 l/100 km in mediul urban, 4.5 l/100 km in extra-urban si 5.3 l/100 km in ciclul combinat, datele fiind calculate pentru versiunea de baza fara dotari optionale si sunt preluate de pe www.aviamotors.ro . Desigur consumul variaza in functie de echiparea masinii si stilul de conducere.

    Skoda Roomster – Interior

    Spatiu si iar spatiu. Pe scaunele din fata si pe cele din spate o familie moderna dispune de un spatiu suficient atat pentru oameni cat si pentru bagaje. O multime de spatii adiacente de depozitare sunt incluse la interior: spatiu de depozitare in portiera fata cu suport pentru sticla de 1.5 litri, spatiu de depozitare in partea stanga sub volan, buzunare in spatarul scaunelor fata, etc. Skoda Roomster are doua torpedo-uri unul deasupra plansei de bord, celalalt in partea inferioara a acesteia, ultimul fiind refrigerat si iluminat. Echiparea Sport dispune de pachetul Overhead I (4 manere de plafon pliabile, cele din spate prevazute cu agatatoare haine, doua lampi pentru citit fata, oglinda parasolar pasager). Portbagajul are o capacitate de 450 litri care se poate mari pana la 1780 de litri cu bancheta rabatata.

     

    Plansa de bord cu un design simplu, german, respecta imaginea de marca. Skoda Roomster, modelul testat ofera: aer conditionat manual (Climatic), computer de bord, radio-CD-Player DANCE, MP-3player, antena de acoperis pliabila, 4 difuzoare fata si desigur inteligentul sistem VarioFlex de configurare multipla a scaunelor, care dispune de 3 scaune individuale.

    Skoda Roomster –VarioFlex

    Sistemul de modularitate interioara pentru scaunele spate, denumit "VarioFlex " ii confera lui Roomster o versatilitate deosebita. Sistemul unic de scaune ofera posibilitatea ajustarii separate a fiecarui scaun in parte pentru a atinge treptat, volumul maxim de incarcare de 1780 litri. In pozitia lor standard, scaunele laterale pot culisa 80 mm in fata sau 70 mm in spate. Ajustarea scaunelor este posibila cu ajutorul unor sine ce se afla sub suprafata de sedere, ajustarea putand fi efectuata si in timpul mersului. Cand scaunul din mijloc este demontat, cele doua scaune laterale pot glisa 110 mm catre centru. In aceasta configuratie Roomster este o masina cu patru locuri ce ofera foarte mult spatiu umerilor, garantand astfel o calatorie placuta. Este posibila si ajustarea inclinatiei spatarelor scaunelor, la fiecare din cele 3 scaune in parte, independent unul fata de celalalt. Gradul de inclinatie variaza intre 6 grade in spate si 7.5 grade in fata.

     

    Astfel fiecare pasager isi poate gasi pozitia ideala. Ajustarea este foarte simpla, efectuandu-se prin actionarea unei manete ce se situeaza intre scaune, fiind astfel posibila si in timpul mersului. Numai prin ajustarea pe lungime a scaunelor, se poate mari capacitatea compartimentului portbagaj, de la 450 la 530 litri. Prin rabatarea spatarelor scaunelor spate se obtine o utilizare flexibila a spatiului interior. Daca se rabateaza doar spatarul scaunului din mijloc, acesta se transforma, optional, intr-o masa cu doua suporturi pentru pahare. Prin rabatarea completa a tuturor scaunelor, volumul compartimentului portbagaj creste la 1555 litri. Operatiunea este foarte simpla si se efectueaza prin actionarea unui maner ce se afla in spatele scaunului. Fixarea se face cu ajutorul unui carlig demontabil, pe spatele scaunelor fata. Pentru a atinge volumul de incarcare maxim, cele 3 scaune pot fi demontate total, fara a fi nevoie sa utilizati nici un fel de scule. Aceasta actiune nu ar trebui sa fie o problema pentru nimeni deoarece cele doua scaune laterale cantaresc doar 16 kg fiecare, iar cel din mijloc are numai 11 kg. Astfel volumul de incarcare nu este numai enorm ci si neted. De remarcat ca cele trei scaune spate nu ofera confort deplin pentru trei ocupanti adulti, insa doi copii au parte de confort si de siguranta gratie sistemului Isofix. Skoda Roomster este un monovolum cinstit, bine echipat, cu un raport pret calitate rezonabil.


    Pretul modelului testat de noi Skoda Roomster 1.4 TDI PD Sport afisat pe www.aviamotors.ro este de 12.340 euro fara TVA sau 14.685 euro cu TVA.

    Vizualizari: 3374