rss

Test-Drive Skoda Fabia 1.6 16v (cu video): Mica si afurisita

  1. 05/08/2008
  2. Categoria: Skoda
  3. Tags: Skoda Fabia, Skoda fabia sport
    Vezi toate fotografiile (27)



    O stiti pe aia cu Skoda? Se intampla prin anul 2000, cand lumea spunea glume pe seama Skodei si multi le gaseau chiar hazlii. Si atunci a aparut Fabia, o masina construita pe o platforma absolut noua, atat de noua incat nu se regasea inca pe vreun produs care purta marca Volkswagen, compania-mama a cehilor.

     

    Si stiti ce s-a intamplat? Fabia era o masina atat de reusita incat acele glume au devenit peste noapte depasite, iar cei care radeau la auzul acestora s-au oprit din ras si au inceput sa asculte. De ce? Pentru ca Skoda devenise brusc un jucator extrem de serios.

    Provocarea cu care se confrunta acum cei de la Skoda consta in incercarea de a mentine viu acel sa-i zicem „moment zero” si , mai mult, sa ridice brandul de la stadiul de challenger la cel de adevarat cuceritor. In mare, cehii au reusit pentru ca noua Fabia este o masina decenta in cele mai mici amanunte si ar fi fost o mare dezamagire daca nu ar fi fost asa...

    Cea de-a doua generatie a modelului de clasa mica este mai putin radical decat prima. Platforma este de fapt o versiune imbunatatita a celei pe care fusese realizata prima generatie, cu aceleasi suspensii de tip MacPherson pe fata si cu bara de torsiune pe spate.

    Din punct de vedere al designului, noua Fabia aduce cu modelul pe care il inlocuieste daca este sa o privesti din anumite unghiuri. Daca te uiti la ea din alte pozitii, se aseamana foarte mult cu Suzuki Swift, in special la montantii de culoare neagra din dreptul geamurilor, care dau senzatia unei linii a plafonului separata.

    In ciuda mostenirii subcomponentelor si a ampatamentului, noua Fabia este ceva mai lunga si mai inalta comparativ cu modelul precedent, insa efectul general este al unei masini mai mici si mai vioaie, un truc de design care a facut ca noua Fabia sa ofere un spatiu interior mai mare.

    Marele castig il reprezinta cei 47 mm in plus la inaltime (1.498 mm), care se traduce printr-un spatiu mai generos la cap si la picioare, in special pentru pasagerii din spate. Lungimea noii Fabia esta de 3.992 mm, latimea de 1.642 mm, ceea ce inseamna un plus de 32 mm si, respectiv, 47 mm. Plusul de spatiu se regaseste si la nivelul volumului portbagajului, care a castigat 40 de litri, ajungand la 300 de litri, ceea ce face ca Fabia sa fie lider de clasa la acest capitol.

    In ceea ce priveste imbunatatirile aduse la interior, soferul beneficiaza de o pozitie la condus confortabila datorita reglajelor scaunului si al volanului, atat pe inaltime, cat si in profunzime. Totusi, scaunele din fata nu ofera un suport lateral prea bun. Habitaclul noii Skoda Fabia ofera o ambianta specifica modelelor din grupul Volkswagen, cu materiale placute la pipait, finisaje bune – cu exceptia spre exemplu a plafonului – si comenzi clare si ergonomice. Cu alte cuvinte, putem spune ca noua Fabia este superioara actualului VW Polo si lui Renault Clio si se apropie foarte mult de Opel Corsa.

    Recent am avut ocazia sa testez noua Skoda Fabia Sport. Noul sosit sta in fruntea seriei-mezina de la Skoda, langa noua generatie Fabia. Varianta Sport beneficiaza de un pachet optional care, pentru a face intreaga masina mai dinamica, include un spoiler mai amplu, bine conturat sub masca fata, apoi un spoiler la partea posterioara pe masura celui din fata si o evacuare cromata.

    De asemenea, pentru imbunatatirea dinamicii rutiere, Fabia Sport a primit jante sport din aliaj de 16 inch. Clientii vor mai putea gasi la acest model si alte mici detalii cum ar fi scaune sport, faruri de ceata si volan sport imbracat in piele. Un astfel de kit sport poate ajunge la 1.000 de euro in Vest si este disponibil incepand cu nivelul de echipare Ambiente.

    Sub capota Skodei Fabia testate de noi se afla un propulsor de 1,6 litri cu 16 valve, care dezvolta o putere maxiuma de 105 cai-putere la 5.600 rpm, care se dovedeste uneori insuficienta daca ne gandim ca masina are o greutate proprie de 1.300 kg. Acesta a fost conceput de inginerii de la Volkswagen pentru a avea un comportament cat mai rafinat, in special in mediul urban, acolo unde Fabia se simte cel mai bine.

    Reprizele de depasiri nu sunt fenomenale cu acest motoras, insa cuplul de 153 Nm atins la 3.800 rpm duce la un stil de condus specific benzinarelor. Viteza maxima cu care este creditata Fabia Sport, 190 km/h, te indeamna la un stil de condus mai sportiv, insa este de preferat unul mai linistit si asezat, in timp ce rularea la o viteza de croaziera de 130 km/h se efectueaza fara mare efort, distantele mari fiind acoperite rapid.

    Transmisia manuala cu 5 rapoarte este precisa, dar nu contribuie foarte mult la un stil de condus mai sportiv pe care il induce acest motor. Ba, dimpotriva... Cutia de viteze, o adevarat placere ca la mai toate modelele Skoda, dispune de o etajare care favorizeaza comportamentul linistit in aglomeratia urbana. Treapta a treia este suficient de larga pentru a nu schimba prea des in oras si pentru a avea suficienta putere in depasirile pornite de la viteze mici.

    In ceea ce priveste consumul, Fabia Sport s-a dovedit a fi cam „betivanca”, nereusind sa cobor, in regim combinat, sub 11,7 litri pentru fiecare 100 km parcursi, chiar si in cazul unui condus linistit, mosnegeste cum i-ar spune unii. Directia este ceva mai greoaie comparativ cu unii rivali, insa ofera cel mai puternic feedback datorita asistarii electrice care domina clasa mica. Fabia Sport este foarte rafinata in regim de croaziera la viteze mari, nivelul zgomotului de drum, de vant si de motor mentinandu-se in limite decente, astfel ca poti inca dialoga cu ceilalti din masina fara a ridica prea tare vocea.

    Vizibilitatea soferului este foarte buna, asta si datorita faptului ca montantii fata sunt mai subtiri si mai bine ganditi decat la majoritatea concurentei, obturand foarte putin vizibilitatea in curbe, in timp ce oglinzile laterale minimizeaza unghiurile moarte.

    Modelul Skoda Fabia Sport 1.6 16 valve testat de noi este in nivelul de echipare Style si are un pret de 11.752 de euro fara TVA. Daca mai adaugam insa cateva optionale, cum ar fi pachetul Dynamic, sasiul sport, geamuri electrice pe spate, aer conditionat automat si sistemul de siguranta ESP, pretul poate ajunge la 14.700 de euro fara TVA. Versiunea cu transmisie automata costa 12.752 de euro fara TVA.

    Galerie foto aici

    Pentru video dati click pe fotografia de mai jos

    DETALII TEHNICE
    SKODA FABIA SPORT 1.6 16v Style

    Motor: 4 cilindri in linie, montat fata transversal
    Combustibil: benzina
    Cilindree: 1.598 cmc
    Putere maxima: 105 CP / 5.600 rpm
    Cuplu: 153 Nm / 3.800 rpm
    Demaraj 0-100 km/h: 10,1 secunde
    Viteza maxima: 190 km/h
    Consum mediu: 6,9 litri / 100 km
    Transmisie: manuala, 5 trepte
    Lungime: 3.992 mm
    Latime: 1.642 mm
    Inaltime: 1.468 mm
    Ampatament: 2.462 mm
    Ecartament fata/spate: 1.420/1.410 mm
    Rezervor: 45 litri
    Portbagaj: 300 litri

    Vizualizari: 3288