rss

Test Drive (cu video) – Mercedes-Benz CLC

  1. 04/08/2008
  2. Categoria: Mercedes-Benz
  3. Tags: Mercedes-benz clc

Un nou nume, un nou stil, Mercedes-Benz CLC doreste un nou inceput. Ex-clasa C Sport Coupe, lansata in 2001, noul Mercedes Benz CLC este o versiune indelung restilizata. Cu o grefa de fata preluata de la clasa C, care ii confera atitudine si dinamism, si noi blocuri optice spate (asociate cu un al treilea stop pe LED-uri) Mercedes-Benz CLC are un posterior transfigurat.

www.auto.ro a testat un model Mercedes-Benz CLC 180 K .


Mercedes-Benz CLC – Dinamica

La capitolul dinamica, Mercedes-Benz CLC este aproape de clasa C. Comportamentul in viraje este marcat de: directia precisa ( cu raport de transmitere variabil in functie de datele preluate de diferiti senzori: de viteza a automobilului, de unghi de bracare a volanului, etc), rigiditatea trenului de rulare, si agilitatea bine dozata. Mercedes-Benz CLC ruleaza facil gratie unui tren posterior mobil, ajustat de cei 220 Nm livrati de motor rotilor spate. Am remarcat o usoara pierdere de aderenta la puntea fata, in viraje, rotile alunecand la viteze de pana in 50 de km/h, schimbatorul fiind in treapta a-2-a. Suspensiile sport suporta eficient dinamismul, dar fara sa va menajeze rinichii. Vorbim totusi de un Mercedes-Benz CLC, coupe sportiv. Sistemul de franare este ferm si nu dadea semne de fading, la folosiri repetate.
Mercedes-Benz CLC, modelul pe care l-am testat, era animat de un propulsor, supraalimentat de un compresor, cu patru cilindri in linie si patru supape pe cilindru, cu o capacitate 1786 cmc, care dezvolta o putere maxima de 143 CP/5200 rpm si un moment maxim de 220 Nm/2500-4200 rpm. Interesant de precizat ca amestecul carburant este controlat de un microprocesor (care actioneaza asupra pulverizarii vaporilor fini de benzina), iar in plus este masurata si masa de aer cald ce patrunde in camera de ardere (HFM).
Propulsorul lui Mercedes-Benz CLC, ajutat de o cutie automata cu cinci trepte, s-a dovedit suplu insa automobilul prin natura lui cerea mai multa putere.
Cu acest motor Mercedes-Benz CLC accelereaza 0-100 km/h in 9.7 secunde, iar viteza maxima comunicata este de 220 km/h. Consumul mediu inregistrat de noi a fost de 8.6 l/100 km.
In rulare zgomotul aerodinamic nu era perceptibil, datorita antifonarii de exceptie a interiorului.

Mercedes-Benz CLC – La volan

La interiorul lui Mercedes-Benz CLC, plansa de bord pastreaza niste aduceri aminte ale precedentei clase C. La o analiza de detaliu se remarca o finisare buna si materiale de o calitate excelenta. Pretentiile de sportiva ale lui Mercedes-Benz CLC sunt subliniate de: scaunele profilate, ce ofera un suport bun in viraje, volanul sportiv cu trei brate si pozitia joasa de condus, care genereaza o asezare a picioarelor cu jambele cvasi drepte. Confortabil in fata, Mercedes-Benz CLC ofera un spatiu timorat in spate doar pentru doi adulti de talie medie.

 
Daca la nivelul capului spatiul oferit este redus din cauza curburii pavilionului, la nivelul genunchilor spatiul este indestulator. Dar cine isi cumpara un Mercedes Benz CLC pentru excursii cu prietenii? Patrunderea in interior este facilitata de deschiderea larga a portierelor si de miscarea longitudinala a scaunelor fata. Portbagajul este decent, oferind 310 litri, iar prin rabaterea banchetei se obtine un volum de 1100 litri. De remarcat ca la Mercedes-Benz CLC vizibilitatea in spate este penalizata de luneta plonjata si de suprainaltarea posteriorului automobilului. Insa sistemul, optional, Parktronic (690 euro fara TVA) si-a dovedit abilitatea si ne-a permis sa avem habar de ce e in spatele nostru.


Mercedes-Benz CLC – Echipare si pret

Modelul Mercedes-Benz CLC, pe care l-am condus beneficiaza de o echipare standard bogata la fel ca si celelalte modele Mercedes-Benz. Din bogata echipare standard am selectat:

INTERIOR
Airbag-uri frontale si airbag-uri laterale pentru pasageri fata, airbag pentru genunchi la conducator, windowbag-uri pentru pasageri fata si spate / Directie DIRECT CONTROL cu coloana de directie telescopica / Centuri de siguranta cu pretensionare pentru sofer si pasagerul din fata, cât si pentru locurile exterioare din spate

Sistem automat de climatizare THERMATIC, temperatura reglabila individual
pentru conducator si pasager fata, filtru de praf si sistem de ventilatie cu functie
confort, duze de aerisire In spate / Computer de bord cu 3 contoare analog / Coloana directie reglabila manual pe Inaltime si profunzime / Posibilitate reglare lumini de citit
Volan cu trei spite multifunctional / Computer de bord cu display multifunctional
/ Protectie la impact lateral / Centuri de siguranta pentru locurile din fata ajustabile pe Inaltime / Reglaj automat pe inaltime pentru centurile din spate / Scaune fata sport cu sistem EASY-ENTRY / Pilot automat cu limitator variabil de viteza SPEEDTRONIC / Sistemul ASSYST - avertizare revizie / Inchidere cu blocare automata a autovehiculului si deschidere de urgenta In cazul unui impact

EXTERIOR
Sistem ABS / Oglinzi exterioare Incalzite, reglabile electric din interior / Sistem de asistare la frânare (BAS) / Pachet crom / Program electronic de stabilitate ESP cu ASR / Faruri cu aprindere automata / Luneta cu Incalzire / Proiectoare ceata si lampa ceata spate cu sticla cu lentila clara / Bandouri In culoarea masinii / Duze spalare parbriz Incalzite / Stopuri cu sticla transparenta si optica briliant


Modelul Mercedes-Benz CLC, testat de noi dispunea si de optionale din care am spicuit:
Culoare Negru "Obsidian" metalizat / Piele Maro Cognac, / Pachet Exclusive (include Scaun fata dreapta reglabil electric, cu memorie, Pachet de memorie, Instalatie de climatizare automata Confort (THERMOTRONIC))

Pachet Comfort (include - oglinzi interioara si exterioara stanga heliomate, stergatoare de parbriz cu senzor de ploaie, indicator de pierdere a presiunii in pneuri, oglinzi exterioare rabatabile electric) / Pachet Sistem Isofix si recunoastere scaun copil / Pachet Trapa panoramica si parasolare cu oglinzi laminate/ Recunoastere automata scaun copil pe locul pasagerului din fata / Directie parametrica/ Sistem Parktronic / Volan si schimbator in piele / Sidebag-uri pentru locurile spate / Stergatoare de parbriz cu senzor de ploaie /


Antena GSM 900 / 1800 MHz / Preinstalare telefon mobil, pentru diferite telefoane, in cotiera, hands-free, amplificator si cablu GSM / Trapa panoramica din sticla cu actionare electrica / Transmisie automata cu 5 rapoarte / Padele pentru schimbarea vitezelor pe volan / Indicator de pierdere a presiunii in pneuri / Suspensie sport / Oglinzi exterioare rabatabile electric / Audio 20 Radio cu CD player / Parasolare cu oglinzi laminate / Sistemul ISOFIX ancorare scaun copil / Instalatie de climatizare automata Confort (THERMOTRONIC) / Sistem de spalare a farurilor / Faruri Bi-Xenon & cornering light function / Functie cornering light / Scaune fata incalzite / Pachet sport "Evolution" (include Jante 18'' aliaj usor, design 5 spite duble; fata: 225/45 R18, spate: 245/35 R18; Suspensie sport / Padele pentru schimbarea vitezelor pe volan)

Modelul Mercedes-Benz CLC 180 K (www.mercedes-benz.ro ), testat de noi, costa 36.450 euro fara TVA sau 43.376 euro cu TVA.

Foto: Florin Oprea; Video: Alexandru Enache

Vizualizari: 2875