rss

Test Drive (cu video) - Fiat Sedici

  1. 11/05/2008
  2. Categoria: Fiat
  3. Tags: Fiat sedici
    Vezi toate fotografiile (17)

    Text si foto: Sorin Miclau

    Sedici este un crossover, construit de Fiat in colaborare cu Suzuki, la fabrica din Esztergom din Ungaria; o combinatie reusita, intre experienta japoneza in materie de off-road si design-ul italian al lui Giorgetto Giugiaro.

    Constructorul italian a inzestrat Sedici cu trei setari de transmisie: 2WD, Auto si 4X4. Practic, in oras, este un hachback cu tractiune fata. Poate fi setata sa isi foloseasca ambele punti la nevoie, dupa cum vrea computerul de bord, sau poate fi setata cu tractiune integrala permanenta, dupa cum vrea soferul.

    O data urcat la volanul lui Sedici ai senzatia unui automobil de oras cu veleitati de off road. O consola centrala simpla, fara prea multe butoane sau alte lucruri inutile, dar completa si foarte usor si rapid de utilizat. Materialele interioare au o vizibila nota japoneza, nu de ieftin, ci de indelunga durabilitate.

      Soferul beneficiaza de o pozitionare excelenta, pozitia scaunului soferului si a volanului putand fi modificata pe inaltime. Un sigur neajuns pentru driver: stalpii (A) ai parbrizului sunt prea lati, fapt ce ingreuneaza, un pic, vizibilitatea semi-laterala. Nu exceleaza la spatiul pasagerilor din spate, dar pentru un hachback de 4.115 mm lungime si un ampatament de 2.500 mm, este suficient. De fapt dimensiunile exterioare ale masinii nu depasesc pe cele ale unei compacte mici, Sedici fiind un hatchback cu garda mai inalta si tractiune integrala.

    On road, multijet-ul lui Sedici este putin cam zgomotos, dar dupa ceva timp te obijnuiesti cu toarcerea motorului si esti surprins de cuplul de 280 Nm al motorului JTD. La 2300 rpm ai senzatia unei masini sport, cei 120 CP fiind resimtiti din plin in situatii deosebite sau nerabdare in traficul urban. Rulajul este ferm fara a crea discomfort, tractiunea beneficiind de aderenta buna si un minim de ruliu in viraje. Suspensia este un compromis intre oras si off-road. Este putin cam dura, fiind optima pentru drumuri proaste sau, atunci cand sunt abordate curbe in stil mai sportiv. Multijetul, de nestavilit in regimuri joase de turatie si pe reprize scurte, iar la interiror tija scurta a schimbatorului de viteze sunt calitati ce sporesc profilul sportiv al lui Sedici.

      In regim off road Sedici reuseste sa nu se impotmoleasca acolo unde o masina cu tractiune pe o singura punte se opreste. Garda la sol de 19 cm, scuturile si protectiile laterale, ii permit sa treaca peste obstacole medii. Masina poate fi condusa fara nici o problema de cei care vor sa ajunga in zone de dificultate medie, la pescuit sau la vanatoare, dar de la Sedici nu se poate cere mai mult de atat; chiar daca este condusa in modul 4WD - permanent. Evident ca Sedici nici nu isi doreste mai mult, fiind o optiune pentru cei care vor un SUV de oras si vor sa ajunga in in week-end, in mijlocul naturii . Practic veti fi feriti de eventualele neplaceri provocate atat de incursiunile off-road, cat si de obstacolele, gropile, traficului urban.

    Fiat propune pentru Sedici doua motorizari: o benzina de 1.6 16V si 107 CP cuplata la o cutie manuala cu cinci trepte si o varianta diesel, cea testata de noi, 1.9 JTD de 120 CP, ce lucreaza cu o transmisie manuala cu sase trepte. Motorul testat de www.auto.ro arata un consum in trafic, cel obisnuit din Bucuresti, 8 l/100km, ceea ce ne-a surprins in mod placut.

      Din punct de vedere al echiparilor Autoitalia furnizeaza celor interesati trei variante de echipare: Dynamic, Emotion si Luxury.
    Din dotarile variantei de baza Dynamic am selectat:
    diferential central autoblocant cu control electronic (cuplaj electromagnetic), aer conditionat, inchidere centralizata cu telecomanda, geamuri fata actionate electric, oglinzi exterioare reglabile electric, rabatabile mecanic, proiectoare ceata, radio CD + MP3 (4 difuzoare medii-joase + 4 tweetere), servodirectie, volan reglabil in inaltime, faruri reglabile, bancheta posterioara divizata 60/40 cu spatar rabatabil, ABS + EBD, airbag sofer si pasager, airbag-uri laterale anterioare, centuri de siguranta anterioare autorulante cu pretensionare si limitator de sarcina, centuri de siguranta posterioare autorulante, sistem Isofix pe bancheta posterioara, sistem antifurt Fiat Code cu functie Immobilizer, inchidere cu Deadlock, sistem antiincendiu, frane anterioare cu disc si posterioare cu tambur.
    Varianta de echipare prezentata in testul nostru, ofera in plus: aer conditionat automat, comenzi radio pe volan, insertii cromate pe volan, geamuri spate actionate electric, jante din aliaj de 16” cu pneuri de 205/60 R16, scaun sofer reglabil in inaltime, volan imbracat in piele, oglinzi exterioare cu degivrare. Din punct de vedere al sigurantei vi se ofera in plus fata de echiparea Dynamic, airbag-uri laterale pentru locurile din spate si scut de protectie anterior si posterior din material plastic. Din punct de vedere al design-ului veti beneficia de schimbator de viteze cromat, manere potiere interioare cromate, manere portiere si carcase oglinzi retrovizoare in culoarea caroseriei si bare longitudinale pe plafon de culoare gri.

     

    Pretul modelului testat, comunicat de www.fiat.com.ro , beneficiaza de o reducere de 1250 euro, fiind cu TVA de 19.837 euro.

    Vizualizari: 3596