rss

Test Drive (cu video) - Toyota RAV4 2.2 D-4D Luxury

  1. 16/05/2008
  2. Categoria: Toyota
  3. Tags: Toyota rav4
    Vezi toate fotografiile (15)

    Text: Florin Oprea, Sorin Miclau: Foto: Sorin Miclau

    In piata involburata a SUV-urilor compacte, unde challengeri ca Jeep Compass vin tare din urma, Toyota puncteaza bine cu modelul RAV4. Diesel-ul D-4D capabil de 136 CP/3600 rpm este entuziast on-road, iar cuplul de 310 Nm/2000-2800 rpm ajuta in regim off-road.


    Aflata la a treia generatie, RAV4 este o evolutie usoara a formulei de succes consacrate pe care a aplicat-o Toyota celor doua generatii precedente. Din pacate japonezii au facut o schimbare majora, din oferta lipsind versiunea cu trei usi.
    www.auto.ro a testat un model Toyota RAV4 2.2 D-4D in echiparea de top, Luxury.

    Avand de-a face cu un SUV autentic din clasa compacta, designul desi derivat din robustul Land Cruiser, are note atenuate dramatic, fiind de fapt evolutia unui hatchback care respecta prescriptiile impuse de tractiunea integrala si capacitatea de trecere marita (console fata/spate reduse ca lungime, garda la sol de 182 mm, iar vadul maxim de 500 mm).
    In regim on-road, RAV4 este sprintena, cutia cu sase trepte permitand un regim alert de rulare, specific unui comportament sportiv. Timpul de accelerare 0-100 km/h, anuntat de constructor este de 10.5 secunde, o valoare buna pentru un automobil de aproape 1,6 tone. Sistemul de suspensii setate confortabil sunt ajutate de dispozitivele de asistare integrate la bord. Toyota RAV4 modelul testat de noi, dispunea de Integrated Active Drive System compus din : sistemul de tractiune integrala (Active Torque Control 4WD), VSC (Vehicle Stability Control) - sistemul de control al stabilitatii, EPS (Electric Power Steering) – asistarea electrica a directiei.

    Manevrabilitatea generata de sistemele de asistare nu dezamageste, managementul dinamicii automobilului face condusul sigur, sportiv si mai ales usor, similar cu cel resimtit la oricare berlina.
    Cand rotile trec de pe astfalt pe drumuri neprietenoase, sistemul versatil de tractiune integrala, cu reductor distribuitor multidisc, divide cuplul motor in functie de informatiile primite de la senzori, in concordanta cu gradul de aderenta al rotilor. La plecare rata de transfer este de 55/45 pe puntea fata/spate astfel ca momentul motor este distribuit tuturor celor patru roti pentru o mai buna aderenta pe sol, apoi reductorul divide variabil cuplul la punti in functie de aderenta fiecarei roti. Cand situatia o impune Active Torque Control redirectioneaza 45% din cuplu, rotilor spate. Acelasi sistem lucreaza in combinatie cu VSC-ul si directia asistata electric, ceea ce Toyota numeste Active Drive, oferind o coordonare perfecta intre directie, rulaj si franare ca raspuns la situatiile de urgenta. Pentru off road, Active Drive include si HAC (Hill Assist Control) - asistenta la pornirea in rampa, iar la cutiile automate in plus este oferit si DAC (Downhill Assist) –asistenta la coborarea in panta.
    Propulsorul diesel din aluminiu, supraalimentat de o turbina cu geometrie variabila se ridica la nivelul tuturor asteptarilor noastre; sunt oferiti 20 CP in plus fata de versiunea precedenta. Motorul cu un comportament de exceptie are totusi un mic detaliu ce trebuie revizuit, si anume zgomotul mare la turatii ridicate.
    Viata la bord este placuta. Principalele controale sunt amplasate ergonomic, cu exceptia ceasurilor care sunt joase si adanc ascunse in plansa de bord. Iti cere un pic de atentie cercetarea vitezometrului.
    Scaunele din fata ofera suport deplin si sunt ajustabile electric si incalzite, cel putin la varianta pe care am condus-o noi, cu toate acestea un sofer cu o inaltime apreciabila nu poate impinge in spate la nesfarsit scaunul, dupa cum si-ar dori. In schimb, cu un sofer de talie medie, exista spatiu indestulator in spate pentru adulti, chiar si in conditiile setarii banchetei cateva “crestaturi” inainte. De fapt, aceasta bancheta din spate arata maiestria specialistilor Toyota.

      Faptul ca se rabate asimetric 60/40, si sezutul culiseaza inainte, iar spatarul se pliaza, totul intr-o singura operatie, nu este nimic nou, dar usurinta cu care se intampla acest lucru este un pas inainte. Mecanismul de pliere este ingreunat ca sa faciliteze miscarea banchetei, un al doilea set de manete de pliere fiind accesibile din portbagaj.
    Portbagajul ofera un volum min/max de 409/1552 litri, mai bun decat la Honda CR-V. Bratul suspensiei la RAV4, pozitioneaza amortizoarele diagonal sub podea lucru care minimizeaza intruziunile, rezultand podeaua plata a portbagajului. Nu intelegem nici noi de ce Toyota persevereaza in pastrarea usii portbagajului, ancorate lateral: manevrarea este greoaie in spatii inguste si nu se deschide complet la 90 de grade.
    Toyota va ofera ceea ce astepati, si fiti siguri ca RAV4 ramane in plutonul fruntas din clasa, fiind certificata de vanzarile record si formula sa de succes. Iar cu baza sa loiala de fani, pentru care RAV4 va ramane intotdeauna o alegere ferma, va fi greu de detronat de pe locul pe care-l ocupa.

      Echiparea de top Luxury va ofera:
    SIGURANTA SI SECURITATE

    Sistem protectie frontala + laterala SRS-AIRBAG pentru conducator
    auto si pasager fata; AIRBAG-uri tip cortina fata-spate; Airbag pentru genunchi sofer; Sistem franare servo-asistat, ABS + EBD + BA; Sistem de control al tractiunii TRC; Sistem de control al stabilitatii VSC; Sistem de asistenta la pornire din panta HAC; sistem de asistenta la coborare din panta DAC (numai pe cutie automata); Sistem Smart Entry & Start ; Directie asistata electric EPS
    EXTERIOR
    Anvelope 225 / 65 R17; Jante din Aliaj 17" ; Proiectoare de ceata; Oglinzi retrovizoare exterioare reglabile electric, in culoarea caroseriei; Oglinzi retrovizoare exterioare incalzite; Oglinzi pliabile electric;
    INTERIOR
    Indicatoare de bord tip OPTITRON; Timer pentru dezaburire luneta; Volan reglabil pe inaltime si in adancime; Volan imbracat in piele; Oglinda cu efect anti-orbire; Trapa actionata electric; Acoperitoare portbagaj; Torpedou refrigerat;
    CONFORT
    Aer conditionat cu reglare automata - dual zone; Radio 6 CD changer si MP3 cu 6 boxe; Comenzi audio pe volan; Inchidere centralizata cu telecomanda radio; Geamuri cu actionare electrica portiere fata si spate; Bancheta spate culisabila si rabatabila 60:40 - sistem Easy Flat; Cruise Control; Stergatoare parbriz cu senzor de ploaie; Faruri cu senzor pentru autoaprindere;

     


    Scaun sofer reglabil pe inaltime; Scaun sofer reglabil electric; Scaune incalzite; Tapiterie din piele
    Pretul versiunii testate Toyota RAV4 2.2 l D-4D Luxury, afisat pe www.toyota.ro , este 29.185 euro (fara TVA) sau 34.730 euro (cu TVA). Cu acest pret are o pornire mai mare decat Jeep Compass , dar se situeaza sub BMW X3 sau Land Rover Freelander. Luati in considerare si un Subaru Outback Diesel.

    Vizualizari: 6134