rss

Test Drive (cu video) - Toyota Land Cruiser V8

  1. 02/05/2008
  2. Categoria: Toyota
  3. Tags: V8
    Vezi toate fotografiile (33)

    Unul dintre cele mai titrate off-road-ere, Toyota Land Cruiser, a ajuns la a opta generatie gratie calitatii, durabilitatii si fiabilitatii si nu in ultimul istoriei ingineresti de aproape 60 de ani. La sfarsitul lui 2006 Land Cruiser se vanduse in peste 5 milioane de exemplare de la lansarea acestuia in Japonia in 1951. In 2006, 271 000 de modele Land Cruiser au foat vandute pe intreg Mapamondul, din care 83.000 au fost cu o caroserie gen station wagon similara cu noua Land Cruiser V8. Acum intrega gama de modele Land Cruiser este comercializata in peste 140 de tari, fiind produsa in noua uzine raspandite in cinci tari.

    Foto: Sorin Miclau, Toyota


    Reputatia de invidiat a lui Land Cruiser este durata pe abilitatea acesteia de a lucra in medii severe cum ar fi terenuri desertificate, jungle, sau alte locuri unde alte automobile nu pot merge. De altfel cu Land Cruiser, Toyota a castigat 9 premii la ultimele 10 editii ale rally raid-ului Paris Dakar la categoria modelelor de productie.
    Putini stiu ca dominatia mondiala a constructorului Toyota a inceput cu exportul modelelor Land Cruiser. De aceea o mega echipa de 1500 de ingineri au la dispozite luxul cinci ani sa dezvolte o noua versiune Land Cruiser. Adica la jumatate din ritmul de dezvoltare a modelelor noi impus de Toyota. Totul porneste de la obiectivul Toyota de a veni in intampinarea clientilor cu ceea ce–si doresc acestia. Fara compromisuri off-road pentru acest automobil all terrain. Vizavi de oximoronicele SUV-uri care nici prea sportive nu sunt si nici foarte practice, un autovehicul gen Land Cruiser puncteaza la capacitatea de trecere in medii de lucru severe si depuncteaza nederanjant la comportamentul on-road.

    www.auto.ro a testat pentru dumneavoastra un model Toyota Land Cruiser V8 (4.5 D-4D) in echipare VIP.



    La apropierea de automobil toti am fost de acord ca arata ca un Land Cruiser autentic cu aspect robust care nu disimuleaza faptul ca este pregatit sa lucreze pentru banii pe care-i dai pe ea. Masivitatea modelului de tipul place/nu place nu face din Land Cruiser o referinta in design, insa cei care inteleg masina stiu ca au de-a face cu un automobil “icon”.

    Interiorul este fara indoiala premium si daca te desprinzi de ansamblui vei regasi ambientul familiar multor modele Toyota fara a uita sa amintim si de navele amiral Lexus (tehnologia Optitron prezenta la iluminarea ceasurilor din bord). Calitatea constructiei este fara cusur cu o precizie mai buna decat cea intalnita la multi competitori, iar robustetea a luat locul “atingerii” oferite de competitie.
    Toyota Land Cruiser este destinata a oferi fiabilitate si abilitati de trecere (deplasare in terenuri grele) ridicate oriunde pe glob. Si unde este necesar trebuie sa lucreze eficient si facil pentru operator.
    ?Toyota a creat un automobile cu tractiune integrala care ofera rafinament si confort fara a sacrifice din performantele off-road autentic. Inima sistemului 4x4 este noul diferential interaxial Torsen, dispozitiv cu alunecare limitata, care permite viraje performante si o stabilitate imbunatatita in rulare.

     Pe drum rectiliniu in modul drum uscat, distributia de cuplu este in proportie de 40/60 la puntile fata/spate . Altfel cuplul motor poate fi divizat spre puntea fata la maxim 50% din valoarea totala, iar pentru puntea spate la maximum 70%. Gratie performantelor oferite de noul sistem de tractiune integrala, Land Cruiser poate naviga printre pietre pe care alte automobile 4x4 le considera obstacole.
    In timp ce alti constructori au optat pentru constructia monococa, Toyota n-a compromis constructia si a decis sa apeleze la solutia fundamentala de caroserie pe sasiu pentru a retine nealterata capacitatea de trecere al lui Land Cruiser V8 pe orice teren.

    De ce totusi ceilalti au ales solutia monococa? Pentru a creste performantele on road ale ansamblului. De altfel pe on-road este domeniul unde in ciuda suspensiilor inteligente interconectate hidraulic, Land Cruiser mai are de revizuit, iar in rulajul urban acest lucru se face inteles. Toyota remarca faptul ca rigiditatea torsionala a noului sasiu este de 1.4 ori mai tare, iar rezistenta la rupere de 1.2 ori mai buna comparativ cu modelul precedent. Noul Land Cruiser V8 este construit cu o multime de dispozitive de siguranta active si pasiva pentru a oferi un maximum de protectie pentru ocupanti in cazul producerii unei coliziuni. Sistemul ABS multi teren incorporeaza un centru de control (premiera mondiala) care recunoaste orice suprafata de rulare parcursa si isi seteaza automat controlul franarii pentru maximum de siguranta a opririi pentru suprafata respective.
    In echiparea VIP modelul testat de noi automobilul dispunea de peste 14 airbag-uri incluzand aici si pernele pentru genunchi: Sistem protectie frontala SRS–airbag–uri sofer si pasager fata;
    Airbag frontal pasager cu functia de dezactivare ; Airbag-uri laterale fata si spate; Airbag-uri tip cortina; Airbag-uri genunchi sofer+pasager fata; Alarma cu senzori; Senzori parcare pentru partea din fata +spate; Multi Terrain ABS + EBD + BA ; VSC + A-TRC – control al stabilitatii + tractiunii; HAC (sistem asistenta la pornire în rampa) / DAC (sistem asistenta la coborare).
    Controlul avansat al garzii la sol se traduce prin faptul ca ruliul nu este atat de rau pe cat il simti odata ce schimbi inclinarea si trezesti functiile anti-roll si este considerabil mai putin decat te-ai astepta la un comportament de barca.
    Analizand solutia folosita la suspensii vom observa ca Toyota nu a adoptat suspensiile pneumatice preferand traditionalele arcuri si amortizoare cu inaltime de lucru ajustabile hidraulic. De ce acest lucru? Toyota spune ca Land Cruiser V8 trebuie sa faca fata conditiilor de exploatare specifice celor peste 140 de tari unde este vandut modelul. Sa nu uitam ca fata de rivalii sai “premium”, acest autentic off-road-er lucreaza pentru banii sai. Un garaj din Siberia sau unul din desertul Sahara este putin probabil sa aiba un laptop si un cablu de date pentru diagnoza codului defect care este semnalizat in bord – si pentru aceste conditii Land Cruiser a fost proiectat sa reziste. Si de aceea nu exista panouri din aluminiu sau lumini cu Xenon sau frana de parcare automata. Mai mult, manerele usilor si comutatoarele de pe volan sunt asa de mari ca sa poata fi actionate cand porti manusi.

    La consum trebuie sa recunoastem ca V8 diesel-ul este o mare realizare. Cu cei 282 CP/3600 rpm si un cuplu de 650 Nm/1600-2800 rpm, noul 4.5 litri este puternic indeajuns sa merite de asemenea, noua cutie automata cu 6 trepte cu poarta seventiala manuala.
    Cu toate ca motorul V8 este dispus pe suporti controlati electro-hidaulic si dispune de injectie common –rail nu este vecin cu linistea deranjata la demaraje sustinute. Regimul de turatii joase produce atat “zgaltaieli” cat si vibratii pronuntate simtite via controalele din bord. Dar recunoastem ca suntem intr-un off–road fara compromisuri.
    Modelul Land Cruiser este primul automobil off-road dotat cu aer conditionat inca din 1955; astazi sistemul prin intermediul a 28 de guri de ventilatie poate controla microclimatul in patru zone separate indiferent de conditiile meteo exterioare.
    Cu cine se bate?
    Cu vesnicii teutoni Merc GL 420 CDI, Audi Q7 4.2 TDI, VW Touareg V10 TDI si sa nu uitam exemplul Range Rover TDV8. La un pret de 71.849 euro fara TVA sau 85.500 euro cu TVA, pentru modelul testat - 4.5 D-4D V8 VIP, Toyota recunoaste ca e un pic mai ieftina decat GL 420 CDI. Nu va ganditi la LandCruiser V8 simultan cu notiunea general valabila Premium, insa pentru unii dintre cumparatori Land Cruiser V8 defineste luxul. Si este destinata in special acestora. Poate fi o tinta restransa dar trebuie sa recunoastem este una loiala.

    Din echiparea VIP am retinut:
    SIGURANTA & SECURITATE
    Sistem protectie frontala SRS–airbag–uri sofer si pasager fata ;
    Airbag frontal pasager cu functia de dezactivare ;

    Airbag-uri laterale fata si spate ;
    Airbag-uri tip cortina; Airbag-uri genunchi sofer+pasager fata ;
    Alarma cu senzori ;
    Senzori parcare pentru partea din fata +spate ;
    Multi Terrain ABS + EBD + BA ;
    VSC + A-TRC – control al stabilitatii + tractiunii ;
    HAC (sistem asistenta la pornire în rampa) / DAC (sistem asistenta la coborare) - disponibil pe motorizarea diesel ;
    HAC (sistem asistenta la pornire în rampa);
    Suspensie tip Kinetic;
    Diferential central Torsen LSD;
    Tetiere fata active;
    Centuri siguranta în 3 pct de siguranta+sistem de pretensionare;
    Centuri siguranta în 3 pct de siguranta (ultimul rând);
    Sistem de protectie electronic la pornirea motorului;
    Închidere centralizata;
    EXTERIOR
    Anvelope 285/60 R18 cu jante din aliaj;
    Trepte laterale;
    Proiectoare ceata;

    Oglinzi retrovizoare exterioare electrocromatice, în culoarea caroseriei;
    Oglinzi retrovizoare exterioare reglabile, încazite si rabatabile electric;
    Faruri reglabile în înaltime;
    Aparatori noroi fata si spate;
    Spoiler spate;
    INTERIOR
    Volan si schimbator de viteze îmbracate în piele;
    Insertii lemn pe volan, schimbator viteze si plansa de bord
    Tapiterie din piele;
    Caroserie cu 7 locuri;
    Scaun sofer cu reglare electrica pe înaltime si lombar;
    Scaune sofer si pasager fata încalzite;
    Bancheta spate, randul 2, cu încalzire (nu si pentru rândul 3) ;
    Functia de memorare a reglajelor pentru scaun conducator auto, coloana volan si oglinzi retrovizoare exterioare;
    Cotiera fata;
    Coloana volanului ajustabila electric;
    Indicatoare bord tip OPTITRON
    Sistem audio radio CD+ MP3 + 6CD changer + 9 boxe, antena exterioara, comenzi audio la volan;
    Sistem Smart Entry & push start;
    Senzor pentru aprinderea automata a farurilor;
    Aer conditionat DUAL cu reglare automata, pentru sofer+pasager fata;
    Aer conditionat pentru pasagerii locurilor din spate;
    Cruise Control;
    Stergatoare parbriz, cu senzor de ploaie;
    Oglinda interioara electrocromatica;
    Trapa actionata electric;
    Geamuri cu actionare electrica portiere fata si spate;
    Luneta cu dezaburire si stergator;
    Sistem navigatie GPS cu indrumare vocala;
    Bluetooth
    ;
    Camera video pentru mers în marsarier;
    Sistem filtru particule de reducere a noxelor în atmosfera (disponibil pentru motorizarea diesel)

    Vizualizari: 6105