rss

Valoarea de piata a lui Toyota a scazut cu 21 de miliarde de $ intr-o saptamana

  1. 01/02/2010
  2. Categoria: Toyota
  3. Tags: NHTSA, rechemare, Toyota, valoarea de piata
    Vezi toate fotografiile (1)

    Efectele celor doua rechemari-gigant inteprinse de Toyota incep abia acum sa se simta cu adevarat: in numai o saptamana, valoarea de piata a gigantului japonez a scazut cu 21 de miliarde de $!

    Pana in acest moment, nu mai putin de 5,3 milioane de masini Toyota au fost intorse catre ateliere din cauza covoraselor ce impiedicau functionarea corecta a pedalei de acceleratie, in timp ce alte 2,3 milioane au fost rechemate din cauza pedalei insesi.

    Cauzele scaderii spectaculoase a actiunilor Toyota sunt multiple, insa se anticipeaza ca una dintre cele mai importante este cea legata de modul in care gigantul nipon a administrat operatiunile de rechemare. Spre exemplu, pe vremea cand aceasta saga nu parea a fi decat un “scurt-metraj” legat de o rechemare de proportii, Toyota declara ca cele 3,8 milioane de masini fac obiectul unei actiuni voluntare; de partea cealalta, NHTSA insista ca operatiunea este obligatorie.

    Apoi, japonezii au anuntat ca vor aproviziona uzinele cu noi pedale, in loc ca acestea sa mearga catre dealeri. Urmarea? O reactie furioasa din partea acestora (si a publicului larg) i-a determinat sa se razgandeasca.

    Cat despre informarea clientilor cu privire la natura si amploarea rechemarii, ea nu s-a ridicat la standardele cerute decat atunci cand problema s-a acutizat vadit.

    Lucrurile se vor schimba totusi de saptamana aceasta, cand Toyota va incepe o campanie de linistire a clientilor sai. Intr-o prima faza, presedintele diviziei americane, Jim Lentz, va sustine o conferinta de presa in care va explica ceea ce s-a intamplat pana acum; apoi, este de asteptat ca japonezii sa anunte un program de reparatii pentru cel putin una dintre rechemari, astfel incat investitorii sa se convinga ca situatia se afla sub control.

    In plus, Toyota a pregatit si un spot publicitar ce va fi difuzat pe 20 de piete majore, in care va explica de ce a suspendat productia la cateva uzine, cu o trimitere catre site-ul oficial pentru o lamurire mai ampla.

    Vor ajuta toate acestea in misiunea de mentinere a clientelei si de indepartare a petei de pe blazonul companiei, alta data imaculat? Doar timpul ne va lamuri.

    Vizualizari: 2575
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »