rss

Test Drive (cu video) - Toyota Prius

  1. 24/09/2009
  2. Categoria: Toyota
  3. Tags: Toyota Prius
    Vezi toate fotografiile (21)

    Cu mai bine de un milion de unitati vandute in lume, inca din 1997, Toyota Prius este liderul incontestabil al automobilelor hibride. In ciuda puzderiei de concepte si noi tehnologii, piata, inca absoarbe cu greu automobilele hibride. Ce ne propune Prius III, cititi mai jos. 

    Foto: Sorin Miclau; Video: Cristian Scaloi

    Am testat noua Toyota Prius, automobilul fiind acum la cea de-a treia generatie. Cu un design frumos, cu tarife putin cam mari, automobilul vizeaza o clientela care joaca diferit de standarde obisnuite si iubeste ecologia. In 1997, Toyota a experimentat solutia hibrida folosindu-se de o berlina animata de un motor cu ardere interna plus unul electric. La acea vreme, Toyota pregatea primul Prius, un automobil ce se caznea sa convinga un public prea putin interesat de mediul inconjurator. Insa Toyota n-a cedat si s-a decis sa construiasca un automobil ce raspundea exigentelor  pietei viitorului. Masina continea acea picatura de geniu care transforma gandirea refractara intr-una pregatita sa digere noul. Si proba vremii a demonstrat ca Prius este berlina hibrida cu cea mai mare cifra de vanzari, aproximativ 1,2 milioane de exemplare vandute, si cotatii bune in studiile JD Power, referitoare la gradul de satisfactie a clientilor. 

    Noua Toyota Prius nu poate trece neobservata chiar si printre cei obisnuiti cu liniile generatiei precedente. Designul exterior nu este o revolutie dramatica, insa evolutia este evidenta , aerodinamica este imbunatatita, pastrandu-se  forma unui monovolum hibrid. Reducerea consumului este unul dintre principalele criterii de performanta vizat de constructor, astfel ca aerodinamica vine cu un coeficient de rezistenta a aerului Cx de 0,25. Alaturi de amelioarea coeficientului de forma s-au adoptat ingredientele obisnuite de reducere a consumului: anvelope cu rezistenta la rulare scazuta, faruri si stopuri cu LED-uri, etc.Originalitatea estetica se regaseste in interior unde descoperim o nota futurista rafinata si aerisita. Scaunele sunt confortabile, volanul reglabil si consola centrala ce include selectorul de viteze aduc un plus de confort in uzul citadin. Bordul hi tech, aloca in partea superioara o fanta usor lizibila pentru ceea ce am putea numi instrumentarul de bord, care se continua in partea inferioara cu display-ul multifunctional, al sistemului de navigatie. Sub acesta se afla display-ul instalatiei de climatizare, bi zona. De remarcat un import de sorginte militara ( de la aviatia militara) sistemul HUD (Head Up Diplay) care proiecteaza pe parbriz, in directia privirii soferului, viteza si date despre consum.  Gratie designului absolut interesant al plansei de bord, se elibereaza atat vizual cat si spatial nise pentru depozitarea de obiecte. Vizavi de practicalitate, Toyota Prius III dispune pe langa spatiile de depozitare numeroase din habitaclu, un portbagaj mai mare cu 30 de litri fata de modelul precedent, masurand acum 445 litri. Spatiul mare vitrat alaturi de nota luminoasa a interiorului contribuie la crearea unui ambient spatios, confortabil.  Insa am remarcat si o scapare la materialele folosite la interior care pot fi revizuite pentru a fi la inaltimea stachetei tehnologice impuse de acest automobil.

     

    Nu in ultimul rand trebuie amintit sistemul optional Intelligent Parking Assist, care va parcheaza masina automat (vezi video), cu spatele sau lateral, daca automobilul este in pozitie corecta relativ la spatiul de parcare. Practic trebuie sa executi o prima manevra de parcare, facand abstractie de sistem apoi la comanda masinii selectezi tipul de parcare dorit (cu spatele sau lateral) si pozitionezi selectorul in R (Reverse). Apoi masina parcheaza singura,  unica obligatie fiind sa controlezi toata operatia cu piciorul pe frana. In rest, Prius foloseste inteligenta artificiala umanizandu-se. Sistemul de propulsie pe care Toyota l-a numit Hybrid Synergy Drive ramane un sistem “full hybrid”, care poate face automobilul sa ruleze numai electric, numai pe benzina sau simultan in ambele moduri. Noutatea este ca acum dispune de trei moduri de operare decise de sofer: EV Mode, permite rulajul exclusiv electric pentru aproximativ doi kilometri cu viteza redusa - sub 50 km/h, daca si numai daca bateria este bine incarcata; Power Mode imbunatateste eficient raspunsul clapetei obturatoare pentru un sofat mai sportiv; Eco Mode ajuta soferul sa obtina cea mai buna economie de combustibil.
    Sistemul Hybrid Sinergy Drive este acum cu 37 % mai mic si cu 36% mai usor, fata de modelul precedent, iar sistemul de baterii cu hidrura metalica de nichel ofera acum o tensiune de 650 volti marcand o crestere de 150 de volti fata de vechea generatie.  Ansamblul motor electric/generator este cu 33% mai usor, iar puterea cedata a crescut de la 50 kW la 60 kW (aprox 82 CP). Motorul termic are acum o cilindree de 1.8 litri, inlocuindu-l pe cel de 1.5 litri de pe vechea generatie. Desigur v-ati astepta ca la marirea cilindreei sa creasca si consumul de combustibil. Ei bine Toyota spune ca momentul maxim (cuplul maxim) crescut poate face ca motorul de 1.8 litri sa functioneze la turatii joase pe autostrada, imbunatatind economia de combustibil. Alte inovatii care ajuta la reducerea consumului sunt: pompa electrica pentru sistemul de racire si un nou sistem de recirculare a gazelor din evacuare. Noul motor de 1.8 litri, care foloseste ciclul motor Atkinson, diferit de Otto folosit de motoarele obisnuite pe benzina, este primul motor Toyota care nu foloseste curele de transmisie (toate actionarile fiind electrice), rezultatul fiind o imbunatatire a economiei de combustibil.

    Puterea totala dezvoltata de Hybrid Synergy Drive este de 136 CP o crestere cu 24 CP fata de generatia precedenta. Hybrid Synergy Drive lucreaza cu o noua cutie CVT, cea mai potrivita alegere  posibila deocamdata pentru sistemele hibride. CVT-ul optimizeaza raspunsul masinii vizavi de cuplu si demaraj, pentru ca CVT-urile schimba o infinitate de rapoarte fara intreruperea fluxului de putere de la motor.Noua cutie este mai usoara in greutate si reduce pierderile de cuplu cu mai mult de 20% comparativ cu modelul precedent, potrivit Toyota.

    Sistemul de franare dispune de patru discuri care inlocuiesc vechea solutie cu discuri si tamburi, iar noul sistem de franare regenerativ, controlat electronic, este mai usor, folosind acum cu 18-29% mai putina energie electrica, contribuind astfel la reducerea consumului de combustibil. Dintre masurile luate pentru reducerea masei totale amintim: aluminiu folosit la capota fata si capota “hatch”, bratele suspensiei, si etriere,  otel inalt aliat folosit la praguri, stalpul central si ranforsari pentru plafon. Noua Toyota Prius cantareste cu 45 kg mai mult decat modelul precedent, iar greutatea totala de 1380 kg este inca rezonabila pentru un hibrid.

    Gata cu teoria trecem la practica
    Odata cu apasarea pe butonul de start punem motorul in functiune fara niciun zgomot. Apoi, prin actionarea simpaticului selector din consola centrala demaram. Am scapat de senzatia de troleibuz de la vechiul model, masina dovedindu-se mult mai sprintena. La primul contact cu pedala de acceleratie te invaluie o liniste “quasi” deplina, masina lansandu-se dezinvolt, electric sau hibrid, in functie de efortul la pedala de acceleratie. Pe ecranul din bord este reprezentata o scena animata care arata fluxul de energie venit de la motorul termic sau cel electric plus fenomenul de franare regenerativa. O alta reprezentare numerica accentueaza scena ludica prin indicarea, in timp real, a conduitei de condus: economica sau nu.
    La volanul noului Prius invatam instinctiv condusul eco, nepierzand din vedere faptul ca ne aflam la bordul unei berline autentice, confortabile, moderne si seducatoare. Daca ne grabim apasam butonul Power si–i dam gaz, masina intelegand astfel ca vrem sa scurtam timpul de rulare. Astfel 0-100 de km/h masoara 10.4 secunde, iar viteza maxima comunicata este de 180 km/h, o dovada clara a polivalentei automobilului.

    Devi(s)z
    Automobilul testat de noi este in echiparea Sol si costa mai mult decat modelul precedent adica 24.454 euro fara TVA sau 29.100 euro cu TVA. Citind cu atentie specificatiile noi am alege echiparea Sol Plus care pentru 1000 de euro in plus ne da: trapa, sistem de ventilatie pe baza de energie generate de panoul solar de pe plafon, aer conditionat actionat din telecomanda si kit de reparatie anvelope (TRK).
    Noi am obtinut intr-un rulaj urban aglomerat 5.2 - 5.4 l/100km. Retineti aceste cifre mai ales ca Toyota se lauda ca extraurban masina ia sub 4 l/100 km mai precis 3.5 - 3.9 l/100 km. Noi nu va putem spune ca asa este ca n-am avut ocazia s-o testam pe autostrada. Dar vom reveni cu un test de consum facut ca la carte.

    Vizualizari: 5608