rss

Oficial: Fisker Karma consuma doar 3,5 litri la 100 km

  1. 09/09/2009
  2. Categoria: NSU
  3. Tags: baterie litiu-ion, dioxid de carbon, Fisker, Henrik fisker, Karma
    Vezi toate fotografiile (1)

    Cel mai economic si mai ecologic hibrid de lux din lume, Fisker Karma, se multumeste, potrivit datelor furnizate de compania americana, cu doar 3,5 litri de combustibil la 100 km, emitand totodata numai 83 de grame de CO2 la fiecare kilometru parcurs.

    Altfel spus, de fiecare data cand kilometrajul va adauga o unitate, superbul sedan desenat de Henrik Fisker va scoate din buzunarul “stapanului” sau doar 2 eurocenti (costul crescand la 5 eurocenti cand intervine motorul pe benzina).

    Si asta nu e tot, fiindca oficialii companiei nu s-au oprit aici cu socotelile. Ei au mers pana intr-acolo incat au calculat ca, daca vor vinde 15.000 de masini pe an pana in 2016, se vor economisi 941 de milioane de litri de benzina; in plus, atmosfera va fi scutita de efectele nocive a 2,3 milioane de tone de dioxid de carbon.

    Cum este posibil? In teorie, destul de simplu: Karma foloseste un grup motopropulsor cu doua agregate electrice si unul pe benzina, primele fiind alimentate de la o baterie litiu-ion de 200 kW. Cand bateria este complet incarcata, ea permite o autonomie de pana la 80,5 km inainte ca motorul pe benzina de 260 CP sa-si intre in rolul de generator electric.

    Si nu cumva sa ramaneti impresia ca limuzina lui Fisker abia se tarie de colo pana colo: cei 403 CP si 1.300 Nm dezvoltati de motoarele electrice livreaza o acceleratie pana la 100 km/h in mai putin de sase secunde si o viteza maxima de 201 km/h. Mai ramane sa fie inteleasa. Si acceptata.

    Vizualizari: 1455