rss

Audi introduce noi tehnologii pentru un condus mai eficient

  1. 08/05/2009
  2. Categoria: Audi
  3. Tags: Audi, BMW, Efficientdynamics, Stop-Start, tehnologie
    Vezi toate fotografiile (2)

    In timp ce BMW continua sa-si promoveze planul de eficientizare al consumului si al emisiilor "Efficient Dynamics", Audi a anuntat propriul plan de implementare a unei serii de noi tehnologii similare destinate imbunatatirii eficientei automobilelor pe care le produce.

    Este vorba despre un sistem stop-start de ultima generatie, care va sosi la jumatatea acestui an, precum si un sistem de stocare a energiei produsa pe perioadele de franare si "o noua platforma modulara eficienta".

    Aceasta din urma se caracterizeaza prin faptul ca lucreaza in combinatie cu computerul de bord pentru a-l motiva pe cel aflat la volan sa conduca intr-un mod mai eficient prin transmiterea informatiilor legate de consum si afisarea acestora pe un display situat pe plansa de bord. De asemenea, va exista si un martor de bord care ii va indica soferului cand este bine sa schimbe o treapta pentru a obtine un consum optim. Potrivit Audi, 30% din consumul de carburant depinde de stilul de condus al soferului.

    Sistemul stop-start functioneaza ca majoritatea sistemelor similare ale concurentei, si anume opreste motorul cand masina s-a oprit si ambreiajul a fost eliberat. Odata actionata din nou pedala ambreiajului, motorul reporneste. Deocamdata, nu este disponibila si o versiune pentru transmisia automata. Audi estimeaza o diminuare a consumului cu pana la 0,2 l/100 km si a emisiilor de CO2 cu circa 5g/km. Aceasta noua tehnologie va fi folosita in premiera pe modelele A3 1.4 TFSI, A4 2.0 TFSI si gama A5, urmand ca pana la sfarsitul lui 2009 si alte modele sa beneficieze de acest sistem.

    In sfarsit, Audi va introduce un nou sistem de stocare a energiei produsa pe perioadele de franare, care este conceput pentru a crea energie electrica si a ajuta astfel alernatorul in scopul de a economisi carburant. Sistemul este deja oferit standard pe modelele A3 1.4 TFSI cu transmisie manuala, A4, A5 si A5 Cabrio cu motor 2.0 TFSI si cutie manuala, A6, Q5 si Q7.

    Pana in 2012, Audi spera ca intreaga sa gama de modele sa inregistreze o scadere a nivelului consumului de combustibil din 2007 cu pana la 20% in 2012 prin adoptarea unor asemenea solutii tehnologice. Programul de eficientizare gandit de compania din Ingolstadt vizeaza si alte sisteme ce necesita un surplus de energie, cum ar fi instalatia de aer conditionat si scaunele incalzite.

    Vizualizari: 1909