rss

Audi - 20 de ani de motoare TDI

  1. 25/11/2009
  2. Categoria: Audi
  3. Tags: Audi, TDI
    Vezi toate fotografiile (1)

    Dupa cum va precizam intr-o stire recent aparuta, anul 2009 prilejuieste un nou motiv de sarbatoare deosebit de special pentru Audi: cea de-a 20-a aniversare a tehnologiei TDI.

    In toamna anului 1989, Audi 100 2.5 TDI, primul model cu un motor diesel supraalimentat cu injectie directa, a fost lansat in cadrul Salonului Auto International de la Frankfurt. De atunci, marca celor patru inele a continuat sa-si dezvolte calitatea de lider in domeniu si a impus numeroase jaloane de referinta. Incepand din 1989, Audi a produs peste cinci milioane de motoare TDI, comercializand in prezent o gama ampla de unitati de cea mai inalta tehnologie. Acestea imbina puterea de propulsie deosebita, placerea oferita de un stil de conducere sportiv si o eficienta exemplara, demonstrand faptul ca aceasta tehnologie detine un potential extraordinar pentru viitor.

    Audi construieste motoare diesel de peste 30 de ani, primul dintre acestea fiind o unitate cu cinci cilindri si antecamera de injectie, lansat in anul 1978. 11 ani mai tarziu, marca a prezentat o realizare tehnologica ce a revolutionat piata motorizarilor diesel. Sub abrevierea TDI, injectia directa, supraalimentarea si managementul complet electronic al motorului au fost combinate pentru a crea o dimensiune cu totul noua a tehnologiei grupului motopropulsor.

    Incepand de atunci, inovatiile tehnice ale marcii Audi au propulsat motoarele diesel catre un nesperat avant tehnologic si un coplesitor succes pe piata.
    Motorul TDI de la Audi a pus capat, o data pentru totdeauna, imaginii invechite conform careia motorul diesel era „slab, zgomotos si deloc ecologic”, transformand-o chiar in opusul sau. In prezent, aproape toti constructorii de automobile includ aceasta tehnologie in programul lor.

    - O realizare deschizatoare de drumuri: viteza maxima de aproximativ 200 km/h, consum de carburant de 5,7 l/km
    1997: primul motor V6 TDI intr-un automobil

    - O noua generatie: motorul 3.0 TDI
    Un consum imbunatatit: tehnologia din cadrul platformei de eficienta modulara

    - Urmatorul pas: dieselul ecologic Audi

    Chiar si la 20 de ani de la lansarea pe piata a motorului TDI, Audi continua sa-si extinda calitatea de lider si se bucura de o pozitionare excelenta pentru viitor. Inovatoarea sa tehnologie diesel ecologica reduce substantele poluante din gazele de esapament, transformand oxizii de nitrogen in nitrogen inofensiv si apa. Motorul diesel ecologic 3.0 TDI respecta deja cele mai stricte standarde de emisii din Statele Unite, precum si normele Euro 6 anuntate pentru anul 2014. Acesta propulseaza deja modelele Q7 si A4.

    Pe termen mediu, Audi se bazeaza pe biocarburanti de a doua generatie precum SunFuel. Acesti carburanti utilizeaza reziduurile plantelor energetice si nu in principal fructele acestora, cum este cazul versiunilor actuale de biocarburanti. Pe parcursul etapei de combustie, acestia emit o cantitate de dioxid de carbon similara celei pe care au consumat-o din atmosfera pe parcursul etapei lor de crestere. Independent de acest aspect, Audi va continua sa reduca consumul de carburant al automobilelor sale, avand drept obiectiv pana in 2012 reducerea acestuia cu 20 la suta fata de nivelul din 2007. Potentialul de care dispune tehnologia TDI este departe de a fi epuizat. In ultimii 20 de ani, Audi a scris o poveste de succes rasunatoare cu acest concept de motor - si va continua sa faca acest lucru in urmatorul deceniu.

    Vizualizari: 1533