rss

Ziarist francez arestat pentru spionaj la Renault!

  1. 17/07/2008
  2. Tags: Auto plus, Megane
    Vezi toate fotografiile (1)
    Unde poate duce libertatea presei... In urma unei plangeri a celor de la Renault depusa in 2007, politia din orasul Versailles a efectuat o descindere la sediul revistei Auto Plus, iar ziaristul Bruno Thomas a fost arestat sub acuzatia de spionaj industrial!

    Motivul pentru care constructorul francez a cerut ajutorul politiei franceze este faptul ca in revista citata apar in mod frecvent articole insotite de detalii si fotografii cu modelele Renault aflate fie in stadiul de proiectare, fie in perioadele de testari dinaintea lansarii.

    In afara de retinerea lui Thomas, politistii au confiscat din birourile Auto Plus computere, hard-disk-uri si fotografii in vederea cercetarilor, in timp ce un angajat Renault este la randul sau anchetat, sub arest la domiciliu, pentru ca ar fi vandut fotografii revistei franceze.

    Desi Renault nu a dat nici un detaliu despre pozele ajunse pe mana ziaristilor de la Auto Plus, intr-o declaratie facuta de SNJ, una dintre cele mai mari uniuni ale jurnalistilor din Franta, a fost dezvaluit faptul ca modelul care a starnit furia oficialilor Renault a fost viitorul Megane. Interesant este ca, in ultimele luni, Auto Plus a obtinut numeroase imagini cu noul Megane realizate in interiorul fabricii, desi noul model este programat sa fie lansat la Salonul Auto de la Paris din toamna.

    Un purtator de cuvant de la Renault a comentat: "Ne ucide creativitatea! La fel de bine ar putea furniza poze si informatii despre noile noastre modele nu numai ziarelor si revistelor de specialitate, ci, mai rau, constructorilor rivali. La ce bun sa derulezi un proces de cercetare si dezvoltare? Ideea este nu sa-i atacam pe cei de la Auto Plus, ci sa descoperim care este sursa interna care furniza informatii".

    In replica, SNJ si sindicatul jurnalistilor francezi Forta Muncitoreasca, au declarat: "Este intolerabil ca ziaristii sa fie tratati ca niste criminali cand de fapt ei nu si-au facut decat meseria de a informa publicul. Arestarea lui Bruno Thomas nu poate fi folosita pentru a-l determina sa-si dezvaluie sursele proprii".
    Vizualizari: 834