rss

Unde gresesc soferii romani

  1. 27/11/2012
  2. Tags: romani, soferi
    Vezi toate fotografiile (1)

    Romania se pozitioneaza pe ultimele locuri din Europa privind siguranta rutiera, cu mult sub media europeana. Cel mai des, soferii romani se supraestimeaza si gandesc ca legile sunt facute pentru a fi incalcate.

    In anul 2011, in Romania au avut loc 27.810 accidente rutiere dintre care 9.290 grave, soldate cu peste 2.000 de morti. Potrivit Proiectului Strategiei Nationale privind Siguranta Rutiera 2012-2020, ce are la baza studii europene, tara noastra se pozitioneaza pe ultimele locuri la capitolul siguranta la volan.

    Printre greselile pe care le fac soferii romani se numara supraestimarea experientei la volan, fapt ce ii determina sa actioneze gresit. Astfel, acestia deseori depasesc viteza legala, nu pastreaza distanta de siguranta intre autovehicule si vorbesc la telefonul mobil fara "hands free".

    Totodata, multi dintre conducatorii auto romani isi asuma riscuri precum consumarea de alcool inainte de a urca la volan, sofatul in stare de oboseala si patrunderea in intersectie pe trecand pe culoarea rosie a semaforului.

    O alta cauza a mortalitatii ridicate in urma accidentelor rutiere consta in conceptia romanilor potrivit careia regulile sunt facute pentru a fi incalcate, dar si comportamentul agresiv manifestat in special in marile aglomerari urbane. Cei mai agresivi soferi sunt tinerii intre 18- 25 ani si posesorii de autovehicule sportive si/sau cu cilindree mare.

    In ceea ce priveste pietonii, cele mai pregnante probleme care conduc la accidente rutiere sunt reprezentate de comportamente nepotrivite, cum ar fi traversarea prin locuri nepermise si fara a se asigura.

    Atunci cand traverseaza neregulamentar, pietonii obisnuiesc sa vorbeasca la telefon sau sa asculte muzica in timp ce jongleaza printre masini, sa poarte bagaje voluminoase, ce obtureaza vizibilitatea, sau sa alerge pentru a prinde mijloacele de transport in comun.

    Vizualizari: 7174