rss

Trei aspecte esentiale la care sa fii atent pentru a-ti proteja masina

  1. 18/11/2015
    Vezi toate fotografiile (1)

    Multa lume considera ca, odata ce si-a cumparat o masina, nu mai este nevoie de nicio grija si de nicio atentie. Dar, asa cum bine stiti, nimic nu este mai fals. O masina are nevoie de o ingrijire extrem de atenta pentru a functiona cat mai bine si pentru a fi cat mai economa. Tot timpul apar cazuri in care trebuie sa schimbi ceva si ele sunt inevitabile. Cu toate acestea, multe pot sa fie prevazute si, daca esti atent la informatiile pe care ti le ofera masina si stii ce sa faci, o poti salva de multe evenimente neplacute si pe tine te poti pune la adapost de multe cheltuieli suplimentare.

    Si aici nu vorbim doar despre atentia la trafic, despre schimbatul pieselor defecte sau a anvelopelor, ci despre cate actiuni care par sa fie simple, dar cantaresc enorm in ingrijirea masinii tale.


    Intretinerea acumulatorilor este esentiala pentru a nu avea surprize

    O baterie auto de calitate este esentiala pentru functionarea masinii tale. Aceasta informatie este probabil cunoscuta de oricine, dar, chiar si asa, multi nu au grija cum trebuie sa isi intretina cum trebuie bateria si de aceea au surpriza ca masina se opreste deodata sau ca nu mai functioneaza la capacitate maxima (porneste greu, farurile au probleme etc).

    Asta pentru ca bateriile trebuie sa fie incarcate periodic pentru a putea sa ofere performante suficiente. Acest lucru ar trebui sa fie facut cam o data pe an, la fel ca si verificarea gradului de descarcare. Daca ai grija de masina, acest lucru se va petrece mai greu, dar cum la noi conditiile nu sunt chiar cele mai potrivite (mai ales iarna, cand este nevoie de caldura si, deci, de un consum mai mare), este bine sa verifici periodic nivelul electrolitului.

    Ca orice produs insa, acumulatorii auto se mai si strica (perioada lor de viata este una de cativa ani) si in acest caz este esential sa cumperi unul nou in functie de puterea necesara masinii (aceasta poate sa functioneze cu un acumulator mai mare, dar niciodata cu unul mai mic).

    Neschimbarea uleiului la timp, una dintre cele mai frecvente greseli

    Uleiul de motor auto este, fara indoiala, unul dintre compusii esentiali care trebuie sa fie utilizati in cazul unei masini. Acesta da, pana la urma, gradul de functionare a masinii si schimbarea lui la timp este esentiala. Din pacate, soferii uneori uita ce inseamna la timp si isi dau seama prea tarziu ca un ulei motor auto murdar le poate afecta motorul si celelalte componente. Unele cutume spun ca uleiul trebuie sa fie schimbat odata la 5000 km, dar nu este intotdeauna asa. Motoarele noi pot sa functioneze mai mult cu acelasi ulei, dar trebuie sa fii sigur si sa nu procedezi dupa cum vorbeste lumea. Asa ca, verifica manual si vezi ce spun constructorii masinii despre schimbarea uleiului. De asemenea, uleiul poate sa fie afectat si de contaminarea cu apa sau cu benzina si/sau motorina.

    La ce este bun uleiul? Acesta lubrifiaza piesele pentru a reduce frecarea, dar le si curata de diferite particule care se pot aseza pe ele. Pe de alta parte, le poate si raci si le protejeaza impotriva coroziunii, dar uleiul murdar poate sa faca mai mult rau decat bine.

    Foloseste antigelul potrivit

    Antigelul este un produs esential pentru ca masina sa functioneze asa cum trebuie si nu poate sa fie inlocuit cu nimic altveva (nu cu apa, asa cum procedeaza unii soferi). In plus,  acesta nu este nici extrem de scump, asa ca nu are niciun rost sa incerci sa faci improvizatii atat timp cat functionarea masinii tale este in joc.

    Rolul antigelului este acela de a raci motorul. In timpul functionarii, acesta poate sa ajunga la niste temperaturi extreme si fara prezenta unui lichid de racire in sistem apare riscul supraincalzirii si cedarii. Dar nu orice antigel este potrivit pentru orice masina, asa ca ai grija. Atunci cand cumperi, verifica manualul pentru a vedea ce tipuri sunt recomandate si abia apoi fa o alegere. Avand in vedere ca substantele din fiecare tip de antigel sunt un pic diferite, trebuie mentionat ca daca nu sunt potrivite pentru autovehicul ele pot sa faca mai mult rau decat bine.

    Mai bine esti atent decat sa regreti mai tarziu

    Toate acestea reprezinta niste metode de baza in a te ingriji asa cum trebuie de masina ta. Ele nu sunt nici atat de scumpe si nici nu necesita prea mult timp si bataie de cap. Dar daca nu esti atent si la astfel de indicatori, atunci s-ar putea sa afli cu timpul si investiile vor fi mult mai mari pentru a remedia problemele.



    Advertorial

    Vizualizari: 2350
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »