rss

Tinerii soferi, tentati sa treaca pe rosu si sa nu acorde prioritate

  1. 04/12/2012
  2. Tags: Goodyear, sofer
    Vezi toate fotografiile (1)

    Tinerii conducatori auto sunt pasionati de viteza, 73% din acestia recunoscand ca accelereaza la culoarea galbena a semaforului, in timp ce 14% chiar trec pe culoarea rosie. Afinitatea pentru viteza o au in special barbatii. Totodata, tinerii nu sunt straini de consumarea de alcool inainte de a urca la volan, dezvaluie studiul Goodyear.

    Soferii tineri prezinta o predilectie pentru viteza excesiva, incalcarea regulilor de circulatie si neacordarea de prioritate. Preferinta pentru viteza este putin mai raspandita in randul barbatilor tineri (70% dintre barbati fata de 62% dintre femei recunosc faptul ca depasesc limita de viteza atunci cand conduc).

    Tinerii conducatori auto din Polonia, Africa de Sud si Rusia par sa depaseasca mult mai des limitele de viteza decat orice alta tara (81%, 79% si respectiv 76%), in timp ce tinerii care conduc cel mai responsabil sunt cei din Marea Britanie si Spania, unde doar 54% si respectiv 40% recunosc ca depasesc limita de viteza.

    Spre deosebire de britanici si spanioli, tinerii conducatori auto germani si rusi sunt cei mai dispusi sa incerce atingerea vitezei maxime a masinii lor, cu un procent de 53% si respectiv 46%.

    Viteza nu este singura zona fata de care tinerii conducatori auto au un comportament periculos. Se pare ca, desi au luat permisul de conducere doar de cativa ani, tinerii soferi ignora multe reguli importante de circulatie. Studiul a aratat ca 43% dintre barbati si 35% dintre femei recunosc ca nu au luat in seama semnele de circulatie.

    O alta problema care ii vizeaza pe tinerii conducatori este reprezentata de neacordarea de prioritate
    (26% barbati si 19% femei), germanii fiind in fruntea clasamentului pentru accelerarea la culoarea galbena a semaforului (85%).

    Tinerii soferi care se comporta cel mai responsabil in trafic sunt belgienii, cehii si francezii cu niste procente relativ mici, de 8%, 8% si respectiv 6%, care sustin ca au trecut pe rosu o singura data.     

    In pofida publicitatii intense din multe piete si a cresterii sanctiunilor stricte, un alarmant procent de 24% dintre barbati si 15% dintre femei recunosc ca s-au urcat la volan dupa ce au consumat alcool.

    La nivelul Europei, aceasta este a doua cea mai raspandita activitate in randul tinerilor. Se estimeaza ca 16.800.000 de tineri europeni isi petrec timpul liber in localuri, unde consuma bauturi alcoolice. Cu o medie de 20% din tinerii soferi care recunosc ca inainte de a conduce consuma alcool, in Europa exista 3.360.000 de tineri conducatori auto care consuma bauturi alcoolice inainte de a se urca la volan.

    Studiul a investigat comportamentul a 6.400 de tineri conducatori auto cu varste sub 25 de ani din 16 piete (15 tari europene si Africa de Sud).

    Vizualizari: 3866