rss

Test Drive: Toyota Auris si Yaris au venit la noi (cu video)

  1. 13/05/2008
  2. Tags: Auris, Yaris
    Vezi toate fotografiile (7)


    Toyota vine la tine”. Un concept de promovare destul de simplu dar eficient. Sa fim seriosi, cati dintre noi ne-am programat la un test drive, chiar si cand masina respectiva “iti face cu ochiul”. Ar insemna sa te inscrii, sa te duci la showroom si in general sa ai timp, pe care de cel mai multe ori fie nu-l avem, fie atunci cand se gaseste, il alocam altfel.

    Toyota a gasit un posibil raspuns. In maniera eficientei japoneze, promovezi un test drive unui intreg office building, aduci masinile acolo, si urci in masina intr-o zi mult mai multi posibili viitori clienti decat se programeaza la test drive intr-o saptamana.

    Personal bine pregatit si foarte amabil ne-a insotit pe parcursul test drive-ului, raspunzand bombardamentului cu intrebari cu raspunsuri complete si la obiect. Ca voluntar obligatoriu in conceperea acestui articol, am testat atat Yaris, cat si Auris, in incercarea de a intelege filozofia Toyota in construirea masinilor.

    Am inceput cu Auris. D-4D 2.0 L. Avand masina personala tot diesel, eram obisnuit cu regimurile joase de turatie si cuplul mare. Si se simt. Atat cuplul cat si „caii”. Cu toatea acestea, se poate spune ca cei 126 CP au fost educati la scoala de maniere elegante si evita sa te bruscheze, livrand puterea intr-o curba suficient de inalta pentru a da “viata” masinii, dar fara sa te bruscheze .

    Tinuta de drum este clar adaptata orasului, suspensia MacPherson absorbind bine denivelarile si oferind o senzatie de siguranta si control, mentinand masina pe trasele optime chiar si in curbele luate la viteze mai mari decat cele recomandate de codul rutier prin celebra de acum sintagma “la limita evitarii oricaror pericole”.

    La interior ne-a atras in mod special atentia consola centrala, stilizata “Star Trek style”, ce amplaseaza ergonomic si aproape de varful degetelor comenzille radio-cd-ului si climatizarii dual zone. Scaunele ergonomice, senzorii de ploaie, aprinderea automata a farurilor, oglinda electrocromatica si sistemul Smart Entry & Push Start asigura un standard inalt si o senzatie de lux, in timp ce VSC (Vehicle Stability Control) si TRC (Traction Control) lucreaza cu si pentru tine pentru a obtine un rulaj in deplina siguranta.

    Overall, Toyota nu se dezminte si cu fiecare model aparut isi consolideaza pozitia de lider la capitolul calitate si fiabilitate. Daca am fi carcotasi, am putea spune ca versiunea de top nu include optionale din categoria premium cum ar fi de exemplu navigatia, scaunele din piele sau insertiile de lemn si metal. Dar nu suntem carcotasi...



    Dupa Auris i-a venit randul mezinei Yaris. Mica, chic, cu un target mai degraba feminin, ne-a surprins in mod placut. Motorul 1.3L benzina este sprintar si plin de viata, cei 86 de cai-putere ajutand Yaris-ul sa tina pasul cu brio traficului urban. Performantele dinamice si chiar consumul mediu rivalizeaza cu motorul 1.4 L diesel, (dar cu cca 1.000 de euro mai ieftin), si care urca autonomia cu un singur rezervor foarte aproape de 1.000 Km.

    “Exteriorul compact al Toyotei Yaris o face sa fie perfect manevrabila”. Am citat din brosura de prezentare. Bineinteles ca, la fel ca oricare cititor de materiale promotionale, am gandit “biensure, ca doar nu era sa spuna ca nu are o tinuta de drum perfecta”. M-am vazut nevoit sa-mi cer scuze Yaris-ului. Intr-adevar, exact ca in brosura, tinuta de drum impecabila, perfect manevrabila, agila si indrazneata, asa cum ii sta bine unei “urbane chic”.

    Cei care ma cunosc, stiu ca sunt un “om mare”, la 1,96m si peste 100 kg. Cu toate acestea, m-am simtit confortabil in Yaris, ergonomia fiind aproape perfecta. Totul iti este la indemana, exact acolo unde ar trebui sa fie pentru a iti fi de folos in momentul oportun. Scaunele sunt incapatoare, si cel mai important, cu scaunul soferului retras la maximum, ramane suficient loc in spate pentru un adult de marime medie. Portbagajul este cel al unei “city car”, dar plierea banchetei din spate urca volumul la un ametitor 737 litri gratie conceptului “Toyota Easy Flat”.

    Am sa-mi permit sa trec un pic peste fiabilitatea deja arhicunoscuta si recunoscuta a masinilor Toyota, si am sa ma refer la sistemele active si pasive de siguranta. ABS, EBD, BA (sistemul de asistenta la franarea de urgenta) si VSC sunt acolo pentru tine si te asista la pilotaj. Dar 5 stele EuroNCAP s-au obtinut si datorita celor 9 (da, noua, ati citit bine) Airbag-uri – o premiera pentru masinile din clasa mica. Practic esti impresurat de perne din toate partile: bord, montanti, cortine dar si genunchi.

    In concluzie, poate cea mai buna masina din clasa mica, chic, urbana, dinamica, versatila, tot ceea ce-ti poti dori de la o masina de oras.

    Si astfel am incheiat un test drive cat se poate de reusit. N-am sa mentionez ca ne-am pozat cu membrii staff-ului, ca am filmat masinile si nici ca am primit un discount de 5% pentru orice Yaris sau Auris cumparat. Nu, aceste lucruri am sa le tin pentru mine.

    Vizualizari: 1698