rss

Test-Drive: Opel Astra Sedan 1.8 16v Cosmo (cu video)

  1. 22/07/2008
  2. Tags: Astra sedan
    Vezi toate fotografiile (28)

    Reteta este simpla: se ia un hatchback, i se adauga un portbagaj si astfel se obtine un sedan de succes. Cel putin aceasta este reteta fericita pentru ca nu de putine ori obiceiul de a pune portbagaj pe un hatch a scos la iveala niste masini cu un aspect de-a dreptul infiorator.

    Ei bine, in cazul nostru avem de-a face cu o situatie fericita deoarece noul Opel Astra Sedan arata foarte bine si in versiunea de caroserie in trei volume, care este al saselea membru al familiei Astra.

    Noul Astra Sedan arata foarte bine, iar rezultatul muncii nemtilor este unul pe masura reputatiei lor. Ei au creat un sedan echilibrat, cu linii de design dinamice si forme frumoase, firesc totusi daca ne gandim ca deriva dintr-un hatchback care arata oricum superbine.

    Spre deosebire de alte modele mai vechi din acest segment, care pareau ca au un cufar sudat de hayon, profilul lui Astra Sedan este unul chiar reusit in zona critica a montantului posterior, curba plafonului imbinandu-se armonios cu linia portbagajului scurt si adanc.

    Mai putin reusit este insa partea posterioara a masinii, destul de „seaca” in comparatie cu expresivitatea cu care ne-a obisnuit restul designului exterior. Dar, cei care vor opta pentru un Opel Astra Sedan vor fi mult mai atrasi de ceea ce se ascunde in spatele capacului de metal, si anume spatiul de depozitare extrem de generos, de 490 de litri.

    Practic, problema bagajelor pentru vacante si a sacoselor cu numeroasele cumparaturi de la hypermarket au fost astfel rezolvate, precum si transportul rudelor sau al prietenilor in conditii de confort, iar asta i se datoreaza in mare masura ampatamentului marit la 2,70 metri. Mai pe scurt, noul Opel Astra Sedan este o masina care te face sa te simti un adevarat familist.

    La interior avem de-a face, ca la orice model Astra, cu materiale de foarte buna calitate, asamblarea si finisarile respecta drasticele standarde nemtesti, in timp ce intregul habitaclu iti da impresia ca este bine construit si solid. De asemenea, am remarcat combinatia piele-textil a scaunelor, extrem de reusita.

    Consola centrala este masiva si, in ciuda multitudinii de butoane, este foarte ergonomica. Pozitia la condus este excelenta si comoda datorita reglajelor electrice ale scaunului si cele ale volanului gros, imbracat in piele, in timp ce comenzile sunt amplasate inteligent, la indemana soferului.

    De asemenea, vizibilitatea este foarte buna, cel aflat la volan neavand probleme in a se asigura in timpul manevrelor, in timp ce montantii A nu obtureaza prea mult campul vizual. Trebuie sa remarc totodata spatiul la cap, genunchi si umeri extrem de generos, pe bancheta putan calatori confortabil trei adulti.

    Nu pricep de ce, intr-o masina care iti ofera atatea, spatiile de stocare, care sunt multe ce-i drept, nu sunt toate bine dimensionate. Spre exemplu, daca torpedoul este foarte mare si poate fi si compartimentat, in schimb, in spatiile de pe usi cu greu reusesti sa introduci o sticla de suc sau apa "la jumate", in timp ce cotiera, care are un spatiu de stocare foarte mic, iti vine cam peste mana ingreunand accesul la maneta franei de mana.

    Modelul testat de noi a fost Opel Astra Sedan in varianta de echipare Cosmo, echipat cu motorul 1.8 ECOTEC 140 CP la 6.300 rpm si un cuplu de 175 Nm la 3.800 rpm (90 % din cuplu este disponibil inca de la 2.200 rpm). Acest motor se lauda cu niste performante onorabile: 10,2 secunde pentru sprintul de la 0-100 km/h si o viteza de varf de 207 km/h. In schimb, la capitolul consum, Astra Sedan nu sta chiar bine, eu nereusind sa cobor sub 10,5 litri/100 km, si asta in conditiile in care am mers linistit (consumul mediu anuntat de constructor este de 7,2 litri la „suta”).

    Din pacate, cele 1.400 kg fac ca masina sa nu se comporte ca una care ascunde 140 de „cai” sub capota, propulsorul cerandu-se tinut in ture pentru a obtine acceleratii si reprize cat de cat viguroase. Asta, la drum lung, pentru ca in oras, noul Astra Sedan este foarte placut la condus, dovedindu-se extrem de elastic.

    Cutia manuala cu 5 rapoarte schimba exact si rapid, insa are treptele etajate destul de lung, favorizand consumul si calatoriile relaxante pe autostrada si pe cele in conditii de trafic linistit.

    Suspensiile sunt destul de moi, astfel ca poti rula confortabil pe arterele cu piatra cubica, cele mai prost asfaltate sau cele pe care mai exista inca acele linii de tramvai antice si de demult.

    Directia ferma este asistata suficient de mult pentru a-ti permite sa te descurci confortabil si in siguranta in oras, respectiv, pe sosele. |n schimb, ruliu exista chiar si pe virajele mai largi, insa se incadreaza in limite acceptabile pentru o masina din acest segment, care totusi putem spune ca se comporta ca o adevarata limuzina.

    Pretul unui Opel Astra Sedan 1.8 ECOTEC 140 CP cu transmisie manuala este de 17.790 de euro cu TVA inclus.


    Galerie foto completa aici

    Pentru video, click aici


    FISA TEHNICA
    OPEL ASTRA SEDAN 1.8 16v 140 CP Cosmo

    Motor: 4 cilindri in linie, montat fata transversal
    Combustibil: benzina
    Cilindree: 1.796 cmc
    Putere maxima: 140 CP / 6.300 rpm
    Cuplu: 175 Nm / 3.800 rpm
    Demaraj 0-100 km/h: 10,2 secunde
    Viteza maxima: 207 km/h
    Consum mediu: 7,2 litri / 100 km
    Transmisie: manuala, 5 trepte
    Lungime: 4.587 mm
    Latime: 1.753 mm
    |naltime: 1.458 mm
    Ampatament: 2.703 mm
    Ecartament fata/spate: 1.488/1.479 mm
    Rezervor: 52 litri
    Portbagaj: 490 litri

    Vizualizari: 4459