rss

Studiu: Tinerii sunt cei mai agresivi soferi

  1. 19/11/2012
  2. Tags: Goodyear, sofer, Studiu
    Vezi toate fotografiile (1)

    Soferii tineri sunt mai agresivi decat restul conducatorilor auto, se arata in ultimul studiu realizat de Goodyear. Potrivit rezultatelor, barbatii sunt mai inclinati catre un comportament periculos decat femeile.

    Un nou studiu realizat de Goodyear dezvaluie ca tinerii din “Generatia Y” isi exprima nemultumirea cand sunt la volan, adresand cuvinte jignitoare celorlalti conducatori auto si accelerand cand ceilalti participanti la trafic incearca sa-i depaseasca.

    Tinerii conducatori auto prezinta un nivel ridicat de anxietate, care ii determina sa aiba un comportament agresiv in trafic. Criza economica, rata crescuta a somajului in randul tinerilor si problemele de la nivel global, cum sunt terorismul si schimbarea climei sunt tot atatea motive care au declansat anxietatea si agresivitatea in randul tinerilor.

    Potrivit studiului, suedezii se afla acum pe primul loc pe lista privind tinerii soferi agresivi, cu 83% sanse de a adresa injurii celorlalti participanti la trafic si cu 28% sanse de a face gesturi obscene. Cei din Turcia, Spania si Italia sunt printre cei mai putin predispusi sa adrese injurii celorlalti soferi din trafic (46%,56% si respectiv 58%).    

    Francezii, din contra, arata atat o agresiune verbala, cat si una fizica, fiind cu 78% mai predispusi la a adresa injurii celorlalti, in fiecare secunda (53%) chiar franand cu un anumit scop atunci cand o masina se opreste in spatele lor prea aproape si unul din trei (33%) facand gesturi obscene.

    Tinerii din Rusia si din Africa de Sud sunt aproape tot la fel de furiosi, procentul fiind de 63%, doi din trei marturisind ca trec de pe o banda pe alta in trafic aglomerat pentru a economisi timp (in comparatie cu media europeana de doar 28%).

    Barbatii sunt mai agresivi in trafic decat femeile

    Stereotipurile de gen sunt inca prezente si in trafic. Studiul a aratat ca barbatii sunt mai agresivi decat femeile si mai inclinati sa manifeste un comportament periculos, cum ar fi depasirea a mai mult de un vehicul pe o sosea cu doua benzi (58% barbati fata de 42% femei); accelerand intentionat atunci cand cineva incearca sa-i depaseasca (25% fata de 19%); urmarind o masina indeaproape si apoi orbindu-i pe ceilalti soferi cu farurile pentru a fi lasati sa treaca (22% fata de 12%).

    Studiul a investigat comportamentul a 6.400 de tineri conducatori auto cu varste sub 25 de ani din 16 piete (15 tari europene si Africa de Sud).
     


    Vizualizari: 6713