rss

Presemnalizarea radarelor este neconstitutionala. Motivarea Curtii Constitutionale a Romaniei

  1. 18/01/2019
  2. Tags: ccr, lege presemnalizare radare, presedintele romaniei, presemnalizare radare, radare presemnalizate
    Vezi toate fotografiile (1)

    Una dintre legile controversate date de parlamentari anul trecut a fost cea care viza modificarea art. 109 din Codul Rutier si obliga presemnalizarea dispozitivelor radar si instalarea lor numai pe masini pozitionate vizibil, care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politie rutiere.

    Numai ca daca aceasta lege intra in vigoare, agresivitatea pe drumurile publice din Romania (care si asa este mare) risca sa creasca si mai mult. Presedintele Romaniei a respins actul normativ si l-a atacat in iulie 2018 la Curtea Constitutionala, invocand obiectia de neconstitutionalitate si argumentand ca "activitatea politiei rutiere de aplicare a legii privind respectarea vitezei elgale de circulatie nu trebuie sa se rezume la activitati vizibile si presemnalizate."

    Judecatorii Curtii i-au dat partial dreptate lui Klaus Iohannis in luna noiembrie, iar acum a fost publicata si motivarea. In documentul oficial se arata ca "Pe segmentele de drum public pe care nu sunt postate panouri de atentionare referitoare la prezenta dispozitivelor radar mentionate anterior, participantii la trafic pot depasi viteza legala, fara a se expune unui risc semnificativ ca respectivele contraventii sa fie constatate cu ajutorul dispozitivelor. "

    In plus, "legea este de natura sa duca la cresterea agresivitatii rutiere pe segmentele de drum public pe care nu sunt instalate panouri de atentionare asupra radarelor. "

    Curtea Constitutionala mai subliniaza ca "Solutia legislativa [...] in forma modificata prin legea criticata [...] se indeparteaza de la scopul reglementarii in material circulatiei pe drumurile publice, care vizeaza siguranta traficului rutier, aspectul cel mai important constand, in mod evident, in ocrotirea vietii, integritatii corporale si a sanatatii persoanelor participante la trafic sau aflate in zona drumului public."

    Vizualizari: 2330