rss

Pirelli inventeaza o noua anvelopa inteligenta

  1. 29/08/2008
  2. Tags: Abs, anvelopa, Cyber Tire, Pirelli
    Vezi toate fotografiile (1)

    In zilele noastre, aproape orice masina premium incorporeaza un sistem de monitorizare a presiunii din pneuri, insa cercetatorii lui Pirelli s-au gandit sa duca lucrurile un pic si mai departe.

    Ei au creat o noua anvelopa “inteligenta”, dotata cu un sistem bazat pe prezenta unui microcip ce raporteaza computerului masinii date importante despre temperatura, presiunea si incarcarea pneului in anumite momete.

    Numita Cyber Tire, anvelopa isi va face debutul oficial in 2010; pana atunci, le mai dezvaluim fanilor tehnicii de varf ca sistemul implica prezenta, pe langa microcipul mentionat anterior, si a unui generator piezoelectric – ambele componente fiind inchise in carcasa “gumei”.

    Cand aceasta efectueaza obisnuita miscare circulara, ea genereaza energie sub forma de electricitate necesara pentru functionarea inventiei; cu alte cuvinte, atata timp cat roata se invarte, anvelopa poate furniza informatiile necesare.

    Spre exemplu, Cyber Tire poate transmite, prin intermediul unui accelerometru tri-axial, date complete si exhaustive in format 3D despre diferitele unghiuri de inclinatie si despre coeficientii de frecare relativa a fiecarei anvelope, atat de necesare coordonarii sistemelor de siguranta activa.

    Pirelli considera ca asigurarea unor informatii suplimentare despre starea anvelopei vor ajuta sisteme precum controlul stabilitatii si ABS-ul sa functioneze si mai precis decat in prezent, imbunatatind capitole precum tractiunea si securitatea rutiera in orice conditii de drum.

    Italienii vor fabrica si o versiune destinata motocicletelor, numita Cyber Tire Lean, ce va intra in productie chiar mai devreme decat varianta pentru masini (in 2010, cu un an inainte de Cyber Tire).

    Vizualizari: 1241