rss

Piesele auto contrafacute sau de la marci necunoscute: bune de ceva sau periculoase?

  1. 27/02/2019
  2. Tags: discuri, frana, piese, piese auto, placute
    Vezi toate fotografiile (1)

    Industria pieselor auto din Romania este in continua crestere. Anual sunt vandute in Romania, o tara cu un parc auto invechit, sute de milioane de repere de caroserie si mecanica. Nu e de mirare ca tara noastra a devenit o piata extrem de importanta pentru producatorii necunoscuti de piese care pun in vanzare elemente de slaba calitate la preturi derizorii.

    Nu exista posesor de masina din Romania care sa nu viziteze un service auto cel putin de doua ori pe an. Sunt multi care sunt nevoiti sa mearga la mecanic mult mai des, din cauza ca detin o masina veche. Infrastructura de o slaba calitate, gropile din carosabil, aglomeratia si lipsa de pregatire a soferului, toate sunt cauze care duc la stricarea prematura a masinilor. Iar acest lucru se vede la atelierele de reparatii auto care sunt mereu pline si la comenzile de piese auto care abia fac fata cererii.

    Pentru ca este o piata extrem de prolifica, Romania a devenit tinta producatorilor de piese no-name. Acestia isi aleg tari in dezvoltare din Asia, Europa si America de Sud, pentru ca aici diferenta de pret conteaza cel mai mult. Aici, soferul se uita la bani in loc sa se uite la calitate. Asa ca producatorii, dar si importatorii, au profitat de nevoile oamenilor si au adus in tara noastra tot felul de marci necunoscute.

    Atunci cand cumparam elemente consumabile, cum ar fi un kit de ambreiaj, discuri de frana, placute de frana, filtre, furtune, radiatoare si asa mai departe, ne vom lovi de o oferta extrem de bogata. De exemplu, daca vom cauta placute de frana pentru masina noastra, ne vom lovi de cel putin 10 producatori diferiti care vand acelasi lucru. Insa, pe langa acei producatori consacrati, cum ar fi Bosch, TRW, ATE, Textar, Jurid sau Ferodo, mai exista producatori de care nu a auzit nimeni, niciodata.

    De exemplu, diferenta dintre niste placute de frana fata marca ATE si niste placute produse de LPR, este uriasa. Unele costa 250 de lei si altele costa 68 de lei. De ce crezi oare?

    In general, piesele produse de marci necunoscute sunt mai ieftine si au un mare succes in tara noastra, deoarece clientul nu cunoaste diferentele. Dar ele exista. In primul rand, piesele foarte ieftine sunt produse din materiale de o calitate slaba. In cazul placutelor de frana, materialul de frictiune poate fi mai rigid si nu prinde bine pe disc, oferind o franare slaba. In cazul unui disc de ambreiaj, de exemplu, materialul prost poate duce la o durata de viata scurta sau se poate crapa prematur.

    Pe scurt, atunci cand vedem preturi mici, e clar ca vorbim de o calitate slaba. Cand vedem preturi mari, vedem si un producator renumit care pune accentul pe calitate, pe teste si verificari, dar si pe controlul calitatii. Este ca la anvelope: un pneu Michelin va fi mereu mai bun decat unul LingLong, in orice situatie, in orice anotimp.

    Pur si simplu, piesele scumpe produse de marci necunoscute nu au cum sa fie calitative. Este imposibil sa vinzi un produs la banii aia, care sa fie din materiale bune, care sa fi fost testat si care sa ofere o durata lunga de viata montat pe masina. La piesele auto, de cele mai multe ori, pretul dicteaza si calitatea.

    Revenind la piesele marcilor necunoscute, acestea sunt in general produse in China, Turcia, Vietnam sau Rusia. Sunt cumparate in numar mare la noi in tara de catre soferii care au impresia ca fac o afacere buna, economisind la pret. In realitate, daca tot suntem la placute de frana, acestea se vor uza mult mai repede si vor face schimbul mai repede decat daca si-ar fi cumparat niste placute de calitate. Discurile de frana si ele se vor ovaliza mult mai repede si asa mai departe.

    In concluzie, piesele marcilor necunoscute sunt bune doar daca ai o masina cu care nu prea circuli sau circuli ocazional. Si in care nu merita sa investesti bani multi. Dar, in rest, daca tii la siguranta ta, mai bine platesti ceva in plus dar macar stii ca ai parte de un produs dezvoltat de niste specialisti in urma unor teste, de materiale de calitate, care iti ofera un maximum de siguranta.

    Material realizat impreuna cu www.PieseAuto.ro

    Vizualizari: 3364
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »