rss

Numarul scolilor de soferi este in crestere, rata de promovabilitate in scadere

  1. 29/06/2015
    Vezi toate fotografiile (1)

    Conform unor serii de statistici pe anul 2014 publicate pe site-urile de specialitate, situatia la nivel national in fata careia sunt pusi viitorii soferi este una cel putin confuza. Pe de o parte se observa un trend ascendent in numarul de scoli de soferi existente in fiecare judet, cu tot mai multi instructori auto activand in formula PFA si lucrand pe cont propriu, pe de alta parte, anual procentul de promovabilitate continua sa scada ajungand in unele judete chiar sa inregistreze recorduri negative ce trag semnalul de alarma. In prezent obtinerea permisului de conducere pare aproape un joc de noroc in care viitorii soferi trebuie sa evite capcanele apelarii la o scoala de soferi unde lipsa de seriozitate se traduce intr-o rata de promovabilitate sub medie.

    Rata de promovabilitate a unei scoli de soferi, un bun indicativ al profesionalismului

    Este greu de determinat daca o scoala de soferi ofera cu adevarat servicii de calitate superioara sau este pur si simplu populara pe diverse criterii de multe ori legate de dimensiune si de numarul de cursanti. Este normal ca fiecare scoala de soferi in parte sa se autoproclame cea mai eficienta din judet, iar de multe ori textele de prezentare de pe site-urile acestora contin informatii intentionat gresite legate de performanta si rata de promovabilitate. Putine scoli de soferi si putini instructori auto isi vor afisa in mod sincer procentele de promovabilitate reale in anunturi sau pe site-urile de prezentare, iar acest fenomen este direct legat de faptul ca, in realitate la nivel national procentele de promovabilitate la examenul pentru obtinerea permisului nu mai fac demult subiect de lauda.
    Doritorii de permis, fie ca este vorba de viitori soferi amatori sau de viitori soferi profesionisti care detin deja una sau mai multe categorii, au la indemana site-uri specializate precum www.scolidesoferi.info unde pot verifica statistic performantele scolilor de soferi din zona in care se afla inainte de a alege scoala sau instructorul cu care urmeaza sa se pregateasca.

    Performantele scolilor de soferi, in cadere libera la nivel national

    In mod normal, statisticile care vorbesc despre o creste in numarul scolilor de soferi ar trebui considerate vesti imbucuratoare, insa atunci cand sunt corelate cu o harta pe judete care arata ca cel mai bun procent de promovabilitate este de doar 50%, cu o medie undeva in jur de 35% si judete unde procentul nu depaseste 25%, se poate vorbi de o situatie ingrijoratoare.

    Pragul psihologic de 50% in ceea ce priveste rata de promovabilitate ar trebui sa separe statistic scolile cu performante slabe de cele mediocre, insa in anul 2014 exista un numar mare de judete in care acest procent reprezinta varful, nu normalitatea.

    Aruncand o privire fugitiva asupra unui tabel cu numarul de cursanti ai scolilor de soferi care au sustinut examenul in 2014 si numarul de cursanti declarati admisi, se observa ca in zone unde piata scolilor de soferi a atins punctul de suprapopulare, rata de promovabilitate este in scadere.

    Un exemplu relevant este chiar Capitala, unde in anul 2014, conform statisticilor publicate de www.scolidesoferi.info, 31915 doritori de permis au sustinut examenul (cel mai mare numar la nivel national), insa doar 10711 au fost declarati admisi, respectiv 33.56%. Aceeasi situatie se observa si in Iasi, un numar peste medie de examinati - 13624 dintre care doar 3222 admisi cu cel mai slab procent la nivel national 23.64%. De remarcat ca atat Bucurestiul cat si Iasiul se afla in topuri ca numar de scoli de soferi si instructori auto autorizati pe acelasi an.

    Judetele care demonstreaza ca inca exista scoli de soferi performante

    Cu toate ca situatia la nivel national poate fi descrisa drept usor jenanta, exista si judete cu scoli de soferi care demonstreaza ca in continuare profesionalismul si seriozitatea dau rezultate. Doritorii de permis din aceste judete se pot considera norocosi si au datorita de a sustine scolile ce dau randament si performante reale astfel incat acestea sa devina standardul de normalitate, nu exceptiile.
    Judetul Botosani se face din start remarcat cu un procent de promovabilitate mediu peste pragul de 50%, de altfel singurul din tara. Din cei 6927 de examinati in 2014, peste jumatate au obtinut permisul de conducere. De pregatirea acestora s-au ocupat cei 164 de instructori din judet.
    Privind statisticile numarul de instructori la nivel de scoli si chiar la nivel de judet pare sa fie de asemenea relevant in ceea ce privesc performantele. Scolile si judetele cu mai multi instructori tind sa aiba rate de promovabilitate mai mici, contrar logicii competitiei.
    Alte judete de top in tara care s-au mentinut in anul 2014 peste procentul de promovabilitate de 47% sunt Alba, Hunedoara, Suceava, Dolj si Caras Severin.

    Vizualizari: 2780
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »