rss

Numarul de automobile inmatriculate in crestere in prima jumatate a lui 2015

  1. 03/11/2015
    Vezi toate fotografiile (1)

    Numarul total de automobile inmatriculate in primele 5 luni ale anului 2015 au crescut cu o medie de aproximativ 15% in mod special in ceea ce priveste inmatricularile de autoturisme second hand. Conform datelor puse la dispozitie de DRPCIV, importurile de automobile sunt in crestere in mod special pe segmentul de inmatriculari autoturisme rulate, insa in lunile februarie, martie si aprilie, inclusiv autoturismele noi au inregistrat cresteri fata de aceleasi perioade ale anului precedent.

    Cei mai multi soferi care au obtinut permisul de conducere nu isi permit sa achizitioneze autoturisme noi si apeleaza la solutia importurilor de autoturisme vechi, care, chiar si cu taxa de inmatriculare luata in calcul, sunt o optiune mai accesibila pentru un buget limitat decat optiunile de finantare pentru autoturismele noi. In aceste conditii cifrele inmatricularilor de autoturisme second hand importate din strainatate au crescut cu 14% in primele 5 luni ale anului, inregistrand o crestere aproape de 2 ori mai rapida decat cea a inmatricularilor de masini noi, care au urcat in acelasi interval cu doar 6.5% fata de aceeasi perioada a anului 2014.

    In perioada ianuarie - mai 2015, rata de inmatriculare a autoturismelor second hand a crescut cu procente cuprinse intre 10% si 18% lunar, pe cand rata de inmatriculare a autoturismelor noi a inregistrat scaderi de 3% in ianuarie si 1% in mai, in restul lunilor crescand cu procente de 11% pana la 17%.

    In intervalul lunar ianuarie-mai, paritatea de masini vechi second hand fata de masinile noi inmatriculate a crescut la 3.5 masini vechi la fiecare masina noua. Reprezentantii APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile) sunt de parere ca aceasta tendinta se va mentine si in a doua jumatate a anului.

    Soferii care s-au pregatit pentru permis completand teste auto drpciv pe site-uri de specialitate s-au aratat mult mai interesati de achizitionarea de masini second hand importate dupa obtinerea permisului. In topul masinilor second hand preferate de romani se afla Volkswagen cu 26.305 inmatriculari (in perioada ianuarie-mai 2015), o crestere de 16% fata de aceeasi perioada a lui 2014, Opel cu 15.828 inmatriculari, respectiv o crestere de 9% si Ford cu 10.640 inmatriculari si o crestere de 13%. Cea mai spectaculoasa crestere in ceea ce priveste numarul de inmatriculari second hand au inregistrat-o autoturismele marca Renault, cu 22%, pe cand Fiat se afla in scadere cu 14% procente fata de 2014.

    Romanii au gusturi exclusiviste la masini in 2015

    Desi apetitul soferilor romani pentru masini pare sa fie limitat de buget, masinile second hand fiind cele clar preferate conform datelor puse la dispozitie de DRPCIV, numarul de masini exclusiviste inmatriculate in tara a fost de asemenea in crestere in perioada ianuarie - aprilie.

    In primele 4 luni ale anului, DRPCV a inregistrat inmatricularea a peste 4.900 de automobile exclusiviste (atat noi cat si second hand), un numar cu 15% mai mare decat cel din aceeasi perioada a lui 2014 cand s-au inmatriculat doar 3769 autoturisme.

    Si la marcile rare de autoturisme paritatea intre noi si second hand se mentine clar in favoarea autoturismelor second hand. Astfel, din cele aproape 5000 de autoturisme exclusiviste inmatriculate, doar 1.105 sunt autoturisme noi.

    In materie de preferinte pentru autoturisme exclusiviste noi, Mercedes Benz conduce cu 822 de unitati inmatriculate, cu aproape 26% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2014, urmat de autoturisme Jeep, Mini si Jaguar.

    Conform statisticilor DRPCIV, in materie de inmatriculari automobile rulate, tot Mercedes Benz este marca preferata, cu peste 2.779 masini inmatriculate, mai mult cu 10.23% decat numarul inregistrat in 2015. In aceeasi perioada au fost inmatriculate 528 de autoturisme din gama smart (cu 14.78% mai mult decat anul precedent), 238 Mini (in crestere cu 6.73%), 95 Porsche (cu 28.38% in crestere), 41 Jaguar (cu 13.89% in crestere), 40 de Jeep si 25 de Lexus (cu 25% si respectiv 31.58% in crestere fata de intervalul ianuarie-aprilie 2014).

    In aceeasi perioada au fost inregistrate in Romania si 4 autoturisme marca Ferrari, 2 noi si 2 second hand, un Lamborghini nou, 4 Maserati noi si 3 Maserati vechi, 9 autoturisme Infiniti second hand si 5 Chrysler, de asemenea second hand.




    Advertorial

    Vizualizari: 2076