rss

Noua familie MINI face un salt digital important cu tehnologia de ultima ora, afisajul OLED rotund si sistemul de operare MINI 9

  1. 20/08/2023
    Vezi toate fotografiile (7)

    MINI, marca britanica cu o istorie bogata, face un salt important in era digitala prin noua sa familie de modele. In centrul actiunii se afla instrumentul central emblematic - MINI Interaction Unit. Ecranul OLED rotund, cu diametrul de 240 mm si culori bogate, se imbina perfect in interiorul noii familii MINI. Pozitionarea sa in habitaclu ii permite sa fie utilizat confortabil atat de catre conducator, cat si de pasagerul din fata.
    "Facem un salt urias in lumea digitala prin noua familie MINI si, prin aceasta, intarim mostenirea charismatica a marcii. Ecranul central emblematic din noua familie MINI este rotund si in premiera va fi umplut cu continut rotund. Sunt convinsa ca puterea digitala a noilor modele va incanta clientii MINI din intreaga lume", declara Stefanie Wurst, directorul marcii MINI.
    Frank Weber, membru al Consiliului de Administratie al BMW AG, responsabil pentru Dezvoltare: "Prezentam noua familie MINI cu un pachet tehnologic unic. Se bazeaza pe cel mai recent set de tehnologie de la BMW si  aduce stilul distinctiv MINI functiilor care definesc brandul, cum ar fi modurile Experience si asistentul vocal. Rezultatul este afisarea unor solutii digitale de ultima ora, cu o atentie deosebita pentru detalii.”
    O privire de ansamblu asupra aspectelor digitale ale noii familii MINI:
    • Premiera pentru industria auto: MINI Interaction Unit este primul afisaj OLED rotund, pentru interfata de utilizator. Vine cu un design modern, dar care pastreaza un caracter distinctiv MINI.
    • Sistemul de operare MINI 9 se remarca printr-un design specific MINI, emotional, optimizat pentru controlul tactil. Este o dezvoltare interna a BMW Group si se bazeaza pentru prima data pe un set software Android Open Source Project (AOSP).
    • Pana la opt moduri MINI Experience ofera o experienta de condus deosebit de captivanta prin utilizarea orchestrata a luminii, a designului interfetei de utilizator, a setarilor de condus si a sunetului. Un proiector de lumina optional in spatele MINI Interaction Unit inunda intregul tablou de bord in culori si modele pentru a se potrivi cu modul Experience selectat. De asemenea, prezentarea continutului in Head-Up Display optional este adaptata corespunzator.
    • Design sonor inconfundabil pentru modelele electrice: repertoriul acustic cuprinde sunete de condus complet noi in interior, un sunet deosebit de distinctiv al marcii MINI pentru a marca identitatea automobilului din exterior, seturi sonore pentru noile moduri MINI Experience si 30 de semnale sonore noi cu functii de informare si avertizare.
    • Asistentul Personal Inteligent MINI este activat prin comanda vocala "Hei, MINI!" si poate fi utilizat cu vizualizarile "MINI" sau "Spike" (optional). Asistentul Personal permite clientilor sa controleze functii importante prin comanda vocala, permite comenzi legate de calatorie si distinge intre comenzi venite de la conducator sau pasagerul din fata in functie de pozitia celui care vorbeste.
    • Noul sistem de navigatie MINI, bazat pe cloud, ofera un calcul deosebit de rapid si precis al traseului. Cele mai recente date ale hartii sunt transmise intotdeauna in timp real in automobil. Planificarea traseelor optimizata pentru incarcare inseamna ca utilizatorii modelelor MINI electrice isi pot organiza mai bine calatoriile. Optiunea Augmented View ofera conducatorilor un flux video live in MINI Interaction Unit, cu informatii suplimentare adaugate pentru o orientare optima pentru navigatie. Clientii pot alege dintre diferite modele de harti si, de asemenea, pot activa o optiune de vizualizare cu cladiri 3D.
    • MINI Connected Store ofera acces optional la o gama larga si in continua evolutie de aplicatii practice si distractive, de ex. jocuri AirConsole, muzica si streaming video (continutul disponibil variaza in functie de tara).
    • Acces digital la automobil cu dispozitive compatibile Apple, Google si Samsung: MINI Digital Key Plus, disponibila optional, ofera conducatorului acces flexibil la automobil, fara a fi nevoit sa scoata smartphone-ul din buzunar. Cheia poate fi transmisa digital altor persoane folosind functia de partajare.
    • Conectivitate de mare viteza si capacitate 5G optionala.
    • Actualizari software de la distanta: acum, automobilele MINI primesc imbunatatiri gratuite de calitate, in mod regulat, prin actualizari de software over-the-air. In functie de tara, modelul automobilului, echipamentul si starea masinii, este posibil sa primiti gratuit chiar si functii noi suplimentare sau imbunatatiri functionale gratuite.
    Noul sistem de operare MINI 9 - interactiune optimizata pentru controlul tactil si vocal
    Noul limbaj de design "Charismatic Simplicity" se reflecta si in estetica interfetei de utilizator, care reuneste elemente functionale si emotionale. Designul redus foloseste o grafica complet noua pentru a crea un aspect extrem de modern. Elementele statice si dinamice se imbina in mod natural in forma circulara a afisajului OLED, urmand o structura clara. Animatiile detaliilor imbunatatesc interactiunea, deja extrem de intuitiva, a conducatorului cu instrumentul central si subliniaza caracterul digital al noii familii MINI.
    Sistemul de operare MINI 9 este o dezvoltare interna de catre BMW Group si se bazeaza pe o stiva de software Android Open Source Project (AOSP). Operarea este intuitiva si foloseste repere si modele familiare din electronicele de larg consum.
    In centrul ecranului se afla meniul de pornire, unde continutul personalizat poate fi selectat si lansat prin swipe in lateral. In sectiunea inferioara a ecranului se afla bara principala de meniu care contine elementele "Navigation" (naviagatie), "Media", "Telephony" (telefonie), "All Apps" (Toate aplicatiile) si, in functie de situatie, "Home" (Acasa), care pot fi selectate direct. Swipe in sus de la marginea inferioara a ecranului dezvaluie o serie de functii, un proces cu care clientii vor fi familiarizati de la multe dispozitive electronice de larg consum. Functiile preferate pot fi stocate aici si apelate din nou rapid - de exemplu, destinatii de navigatie si posturi de radio. Setul de functii poate fi activata si prin intermediul butonului-stea de pe volanul multifunctional. Zona superioara a ecranului este rezervata continutului relevant pentru condus, cum ar fi viteza automobilului si informatiile importante despre starea masinii. Head-Up Display optional arata cele mai importante informatii pentru conducator in campul vizual al acestuia.
    Temperatura pentru conducator si pasagerul din fata este afisata permanent pe marginea din stanga si din dreapta a ecranului. Setarile de control al climatizarii sunt integrate in MINI Interaction Unit si pot fi ajustate intotdeauna folosind comenzi touch sau comanda vocala.
    In functie de modul Experience selectat, o singura atingere pe afisajul vitezei transforma intreaga MINI Interaction Unit intr-un vitezometru tipic MINI.
    Moduri MINI Experience pentru momente MINI intense
    Legatura emotionala dintre noile MINI si conducatorii acestora sporeste in intensitate cu modurile MINI Experience. Specificatiile standard includ modurile Core, Green si Go-Kart, fiecare dintre ele avand propriul design specific al interfetei de utilizator. Optional, modurile Experience pot fi duse la nivelul urmator prin utilizarea suplimentara, coordonata, a luminii si a sunetului. Conducatorii pot folosi pana la opt universuri diferite in interiorul noii generatii MINI datorita modurilor MINI Experience, cu un univers sonor distinctiv pentru fiecare mod care indica faptul ca a fost activat.
    MINI Interaction Unit afiseaza diferite modele si continut in functie de modul selectat. O caracteristica remarcabila a experientei interioare este o interpretare fresh a iluminarii interiorului specifica MINI. Un proiector optional pe spatele afisajului OLED inunda tabloul de bord in universuri si modele de culori coordonate. Interactiunea dintre proiectie, iluminarea ambientala si MINI Interaction Unit creeaza o experienta unica si captivanta, care se extinde in decoratiunile usilor.
    Un punct de atractie deosebit este modul Personal, care deschide noi oportunitati in ceea ce priveste personalizarea. Le permite clientilor sa-si transforme propriile fotografii din smartphone in fundal pentru MINI Interaction Unit folosind aplicatia MINI. Iluminarea ambientala este setata automat intr-o culoare care se potriveste cu imaginea selectata.
    Designul de culoare din Head-Up Display optional se adapteaza, de asemenea, la modul MINI Experience selectat. Acest lucru contribuie, de asemenea, la o experienta digitala de utilizator care este deopotriva captivanta si consistenta.
    • Core: In prim-plan, cand este selectat modul Core, se afla meniul principal cu widgeturile MINI. Interfata de utilizator este in nuanta de culoare MINI Laguna, o alegere eleganta, cu aspect modern. Proiectia si iluminarea ambientala se adapteaza automat la aceasta culoare. Tabloul de bord este cufundat in designul de proiectie al modului Core. Sunetul de condus "Core" devine noul sunet electric al marcii MINI si este singurul ton care poate fi auzit nu numai in interior, ci si din exteriorul masinii (ca protectie acustica pentru pietoni). Acesta este un sunet imbietor, energizant si stimulant al marcii MINI.
    • Go-Kart: Ultra-dinamic si plin de ADN din motorsport, modul Go-Kart invaluie afisajul si interiorul in totalitate in nuantele Antracit si Rosu. MINI Interaction Unit adopta un vitezometru sportiv - daca soferul doreste, pe toata suprafata sa. Proiectia si iluminarea ambientala sunt ajustate automat la culorile Go-Kart. Tabloul de bord este acoperit cu modelul de proiectie al modului Go-Kart, iar raspunsul acceleratiei este optimizat pentru un condus dinamic. Sunetul de condus Go-Kart - menit sa amplifice experienta de condus sportiv si, prin urmare, ofera un peisaj sonor potrivit pentru condusul agil si dinamic.
    • Green: Concentrandu-se pe detaliile esentiale, acest mod cu nuante verzi accentueaza partea mai durabila a mobilitatii MINI. Iluminarea ambientala este verde. Animatiile animale indica atat prin colorare, cat si prin caracterul lor la ce nivel de eficienta (inalt, mediu, scazut) este conducatorul in prezent. Raspunsul la acceleratie este optimizat pentru un condus eficient.
    • Balance: Culorile, animatiile si aspectul din acest mod purist sunt in mod deliberat calme si discrete. Sunetul de conducere Balance se bazeaza pe zgomotele auzite intr-o padure in diferite momente ale zilei si ale noptii - de la curgerea unui parau si sunetul greierilor pana la fosnetul vantului printre crengile copacilor. Peisajul sonor creat va oferi o senzatie de relaxare si wellbeing la bordul viitoarelor modele MINI.
    • Timeless: In acest mod, mostenirea modelelor MINI clasice este adusa in prim plan cu un tip de litera Serif si vitezometru mare si este prezentata cu un element ornamental modern pe un fundal deschis. De asemenea, modul Timeless va fi o optiune foarte atractiva pe timp de noapte, cu designul si proiectiile adaptate in consecinta. Traditia si progresul se contopesc in sunetul de condus MINI Timeless. Aici, sunetele de motor generate de modelele cu propulsie conventionala - de la clasicul MINI la MINI John Cooper Works GP - sunt esantionate si combinate cu o interpretare futurista a sunetului de condus MINI Core pentru a crea o calatorie acustica in timp.
    • Vivid: Acest mod se concentreaza pe prezentarea continutului media. Culorile din designul interfetei de utilizator si pentru proiectiile si iluminarea ambientala din interiorul masinii provin din coperta de album a muzicii redate folosind tehnologia de selectie automata a culorilor.
    • Personal: Posibilitatile sunt nelimitate cu Personal Picture Upload (incarcarea imaginilor personale). Modul Personal deschide noi baze in ceea ce priveste personalizarea si ajustarea. Aici, clientii isi pot selecta propriile imagini pentru a fi folosite pentru fundalul MINI Interaction Unit prin intermediul aplicatiei MINI. Ca si in modul Vivid, o culoare potrivita este selectata automat din imaginea relevanta pentru iluminarea interiorului si proiectia tabloului de bord.
    • Trail: Trail va fi modul Experience pentru aventurierii si exploratorii de la bordul MINI Countryman. O busola virtuala si datele de inclinare a automobilului afisate simbolizeaza bucuria de a descoperi teritorii noi in afara soselelor.
    Sunet inconfundabil pentru modelele MINI electrice
    Peisajele sonore tipice marcii ale noii familii MINI fac parte, de asemenea, din experienta digitala de utilizator. Varietatea optiunilor include sunete de condus complet noi in interior, un sunet inconfundabil al marcii MINI pentru a intari identitatea masinii din exterior, sunete pentru noile moduri MINI Experience si 30 de semnale sonore noi cu functii de informare si avertizare.
    Noile sunete aduc un plus de atractie emotionala pentru interiorul MINI si ii modeleaza declaratia acustica pentru exterior. Acestea ofera masinilor o trasatura distinctiva, tipica pentru MINI, la nivel acustic. Primii clienti care vor experimenta noile sunete vor fi conducatorii noului MINI Cooper Electric.
    Noul ADN acustic MINI se bazeaza pe valorile fundamentale ale marcii si intruchipeaza o aura pozitiva, carismatica. Modurile MINI Experience ofera scena pe care sunt interpretate noile peisaje sonore. Sunetele familiare MINI, care transmit informatii in timp ce provoaca emotii, sunt generate folosind instrumente analogice, tehnologie digitala si inteligenta artificiala. Aceste moduri d Experience MINI ofera experiente captivante de condus.
    Asistent Personal Inteligent MINI - Insotit vizual de "MINI" sau "Spike"
    Este pentru prima data cand un asistent vocal cu capacitate completa va fi inclus in modelele marcii MINI. Asistentul Personal Inteligent MINI poate fi activat folosind mesajul de salut "Hei, MINI!" sau apasand butonul push-to-talk de pe volan. Interactiunea controlata prin voce pe afisajul rotund OLED are loc sub forma unei animatii formate din elemente grafice si un avatar. Pentru vizualizare, utilizatorii pot alege intre "MINI" - o reprezentare stilizata a unui MINI - si varianta optionala "Spike", o figura familiara deja multor fani MINI.
    Multe functii importante, precum navigatia, telefonia, radioul si temperatura, pot fi controlate prin comanda vocala. Conducatorul poate face cereri sau dorinte legate de calatorie, cum ar fi "Cum este vremea in... /la destinatia mea?" si "Arata-mi statiile de incarcare de-a lungul traseului". Daca clientul isi exprima o dorinta, de ex. "Mi-e foame" sau "As dori o cafea", sunt afisate optiunile relevante din apropiere, iar orientarea pe traseu catre destinatia dorita poate fi pornita direct. Doua microfoane aflate in partea din fata a tapiteriei plafonului permit sistemului sa detecteze automat daca este vorba de conducator sau pasagerul din fata.
    Caracterul specific marcii al Asistentului Personal Inteligent MINI poate fi experimentat de clienti prin discutii, care vor aduce raspunsuri, glume si povesti specifice MINI. Cum ar fi intrebarea "iti place de mine?" sau "Spune-mi o gluma".
    In Regatul Unit, Asistentul Personal Inteligent MINI se va baza deja, inca de la lansarea pe piata, pe tehnologia AI a Alexa Custom Assistant, ceea ce ii ca permite sa se angajeze intr-un dialog natural cu conducatorul cu o voce definitorie  pentru brand. Pe multe alte piete, noua voce si alte functii activate tot prin utilizarea Alexa Custom Assistant vor fi introduse over-the-air intr-o etapa ulterioara.
    Navigatie MINI: design nou al hartilor si navigatie bazata pe cloud cu planificare a rutelor optimizata pentru incarcare
    Sistemul de navigatie bazat pe cloud reprezinta o imbunatatire majora a performantei fata de generatia precedenta si ofera o introducere a destinatiei extrem de intuitiva. Permite calcularea foarte rapida si dinamica a traseului, bazata pe date precise de trafic in timp real transmise la intervale scurte de timp, care apoi sunt combinate cu modele de prognoza. Cand este selectata aplicatia de navigatie, harta ocupa intregul afisaj rotund. Schema de culori pentru grafica hartii se modifica pentru a se potrivi cu modul MINI Experience selectat, in timp ce cladirile pot fi afisate si in 3D, daca se doreste.
    La modelele MINI electrice, de indata ce destinatia a fost introdusa, va fi calculat un traseu optimizat pentru incarcare daca autonomia actuala a automobilului nu este suficienta pentru a ajunge la destinatie. Atat algoritmul de calcul, cat si viteza de calcul pentru rutele optimizate pentru incarcare sunt supuse unui proces de imbunatatire constanta. Informatii importante pentru opririle de incarcare sunt afisate in prezentarea generala a traseului, cum ar fi starea estimata a incarcarii la sosire, timpul de incarcare recomandat si starea-tinta de incarcare pentru calatoria urmatoare. Datele live sunt procesate in timpul calatoriei, permitand adaugarea automata de noi statii de incarcare la itinerar daca oricare dintre statiile planificate initial pentru opriri de incarcare nu mai este disponibila (se ocupa sau nu mai este functionala si statia are o conexiune roaming). De asemenea, conducatorului i se ofera rute alternative optimizate pentru incarcare, acolo unde sunt disponibile. In mod implicit, sistemul este setat sa se asigure ca automobilul ajunge atat la destinatia finala, cat si opririle de incarcare se fac la un nivel al bateriei de cel putin 10%. Conducatorii pot ajusta aceasta setare de incarcare.
    Incarcarea este usoara si prin integrarea functiilor de autorizare si pornire/oprire pentru procesul de incarcare in aplicatia MINI.
    Functia optionala Augmented View permite orientarea extrem de precisa in navigatie. Ofera completarea perfecta a instructiunilor sistemului de navigatie in situatii cruciale. Pentru aceasta, un stream video live din perspectiva conducatorului este afisat pe MINI Interaction Unit si amplificat de informatii suplimentare care se potrivesc contextului. La intersectiile complexe, de exemplu, o sageata directionala animata este integrata in imaginea video pentru a ajuta conducatorul sa vireze cel mai bine pentru traseul planificat. In plus, informatii despre reglementarile locale in vigoare privind parcarile apar si in streamul video live sub forma de realitate augmentata.
    Alte functii inovatoare de navigatie, cum ar fi vizualizarile precise ale orientarii pe banda, fac parte din pachetul MINI Connected optional
    MINI Connected Store: jocuri AirConsole, streaming video, Spotify si o gama in continua evolutie de aplicatii
    Noul MINI Connected Store se combina cu pachetul MINI Connected disponibil optional pentru a oferi acces la o varietate in continua evolutie de aplicatii practice si distractive, inclusiv aplicatii pentru jocuri si streaming de muzica sau video. Disponibilitatea aplicatiilor variaza de la regiune la regiune pentru a putea oferi clientilor cea mai personalizata oferta posibila.
    Dupa introducerea sa in modelele BMW actuale, o forma de joc in masina unica in domeniul auto ii asteapta acum si pe clientii noii familii MINI. De exemplu, conducatorul si pasagerii pot juca jocuri ocazionale in aplicatia AirConsole atunci cand automobilul este stationat, ca o modalitate de a petrecere a timpului in intervalele de reincarcare a bateriei de inalta tensiune.
    Configurarea experientei de joc cu AirConsole este foarte simpla. Tot ce au nevoie jucatorii este smartphone-ul lor pe post de controler si MINI Interaction Unit. Odata ce aplicatia AirConsole a fost lansata in automobil, smartphone-ul si masina pot fi conectate prin scanarea unui cod QR pe afisajul OLED. Jucatorii pot trece direct la actiune.
    Tehnologia AirConsole permite ca jocurile sa fie disponibile instantaneu over-the-air si controlate prin intermediul smartphone-urilor. Aceasta configuratie unica inseamna ca mai multi jucatori - inclusiv pasagerii din spate - se pot implica in distractia de joc in masina in timpul pauzelor din calatorie. In general, este posibil sa joci singur sau cu toti ceilalti ocupanti ai automobilului, fie in echipa, fie in modul competitie.
    Jocurile oferite sunt asa numitele „jocuri casual”, pentru ca sunt usor de jucat, cu un control intuitiv al actiunii. Sunt disponibile o gama larga - curse, sport, quiz-uri, impreuna cu jocuri de simulare, strategie, jump-and-run si puzzle, cu titluri care includ Go-Kart Go, Golazo, Music Guess si Overcooked. Portofoliul de jocuri disponibile este in continua evolutie.
    Aplicatiile de streaming muzical, cum ar fi Spotify, au fost adaptate pentru sistemul de operare MINI 9, astfel incat sa se integreze perfect in MINI Interaction Unit. Acest lucru le permite clientilor MINI sa se bucure de o experienta de streaming muzical intuitiva si foarte atractiva din punct de vedere vizual. Contul Spotify al utilizatorului poate fi conectat prin simpla scanare a unui cod QR.
    Serviciile MINI Connected vor fi lansate din nou in peste 40 de tari cand noua familie MINI va fi lansata.
    De asemenea, Apple CarPlay si Android Auto sunt incluse ca parte a sistemului de operare MINI 9 pentru conectarea wireless a smartphone-urilor.
    Flexibilitate mai mare si acces digital la automobil prin MINI Digital Key Plus
    Noua familie de modele MINI va oferi clientilor o alta caracteristica importanta sub forma MINI Digital Key Plus. Odata ce acesta a fost configurata pe un dispozitiv compatibil Apple, Google sau Samsung, conducatorii vor primi o intampinare prietenoasa de indata ce se apropie de noile MINI datorita tehnologiei de banda ultralarga (UWB). Secventa de bun venit continua in interiorul automobilului dupa ce usa a fost deschisa si se incheie cu un salut personalizat datorita functionalitatii MINI ID. Si toate acestea se intampla fara ca soferul sa fie nevoit sa-si scoata smartphone-ul din buzunar sau din geanta. Cheile pot fi transmise prietenilor sau familiei cu usurinta si in siguranta din portofelul Apple sau Google, folosind functia nativa de "share" cunoscuta din multe aplicatii.
    Actualizari de software la distanta, acum standard si pentru MINI
    Ca membru al familiei BMW Group, marca MINI beneficiaza de peste cinci ani de experienta in actualizari over-the-air cu BMW. Arhitectura software a noii familii MINI foloseste acelasi software pentru actualizarile de software la distanta care a beneficiat de dezvoltarea continua a modelelor BMW din 2018 si asigura ca actualizarile sunt efectuate fara probleme si in siguranta. In acest fel, noile MINI vor primi actualizare de software la distanta in mod gratuit, de cateva ori pe an, pentru imbunatatirea calitatii. In functie de tara, modelul de automobil, specificatiile si starea masinii, actualizarile pot adauga, de asemenea, noi functii sau imbunatatiri gratuite.

    Vizualizari: 610