rss

Mit sau realitate: ce trebuie sa contina cu adevarat trusa legislativa din masina?

  1. 29/03/2018
  2. Tags: extinctor, kit legislativ, set legislativ, triunghi
    Vezi toate fotografiile (1)

    Conform legii, fiecare automobile sau vehicul care circula pe drumuri publice trebuie sa detina un set legislativ omologat. Exista zvonuri si pareri diferite, despre ce trebuie sa contina un astfel de set, insa realitatea din lege este una singura.

    Daca citim in Codul Rutier si ajungem la Articolul 8 referitor la conditiile de circulatie pe drumurile publice, vom vedea urmatoarea afirmtie: "Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa fie dotat cu trusa medicala de prim ajutor, doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiu, omologate."

    Asadar, conform legii, nu putem circula fara sa avem aceste elemente in masina. Dar chiar si asa, formularea de obligativitate nu este pedepsita asa de rau. Ci faptul ca nu ai unul sau mai multe elemente din acest kit legislativ e considerata contraventie si se pedepseste cu amenda din clasa II, adica cuprinsa intre 580 si 725 de lei, fara sa fie cazul de retinere a permisului.

    In concluzie, conform legii, un pachet legislativ trebuie sa contina doua triunghiuri reflectorizante, trusa medicala si extinctor, toate omologate. NU este obligatorie si detinerea de veste reflectorizante, asa cum se speculeaza, ci doar a celor 4 elemente enumerate mai sus.

    Cat despre trusa medicala si expirarea elementelor din interior, in legislatie nu este specificata vreo data anume, deci poti folosi si o trusa expirata sau extinctor trecut de termenul de valabilitate. In realitate este insa bine sa le avem in stare cat mai buna, pentru ca nu stii cand trebuie sa ajuti pe cineva sau cand vei avea tu probleme. Asadar, mai presus de respectarea legii, asigura-te ca tii cont de siguranta ta a si a celor din jur.

    Vizualizari: 4556