rss

ICCJ: Politia Locala nu ii poate amenda si legitima pe soferi

  1. 20/06/2017
    Vezi toate fotografiile (1)

    Chiar daca este depus in Parlament un proiect al unui grup de parlamentari care isi propune sa egalizeze atributiile politiei rutiere cu cele ale agentilor locali, Inalta Curte de Casatie si Justitie a clarificat, pentru moment, statutul politistului local.

    Dupa ce Avocatul Poporului a cerut lamuriri din cauza unor procese din trecut in care soferii contestau procesele verbale primite in trafic de Politia Locala, ICCJ a dat cartile pe fata. Principala nedumerire in tot acest scandal este ca in unele instante procesele verbale erau respinde, iar in altele erau aprobate. Asadar, nu era clara legitimitatea agentilor locali de a da amenzi in trafic.

    Acum, raspunsul judecatorilor din ICCJ spune clar ca numai agentul constatator din cadrul Politie Rutiere ii poate legitima pe soferi si numai el are atributia de a-i amenda conform legii. Cu alte cuvinte, agentii de la Politia Locala nu pot sa faca ce fac acum agentii de la Rutiera, nu ii pot opri in trafic pe soferi, nu le pot cere documentele si nu ii pot amenda pentru ca au trecut pe rosu sau ca nu au acordat prioritate.

    In schimb, Politistii Locali pot face ceea ce au facut pana acum: sa-i amendeze pe soferii care parcheaza ilegal. Acestia nu ii legitimeaza pe soferi ci le trimit direct acasa amenda, la adresa care figureaza pe numele din documentele masinii.

    In curand insa, daca cumva o sa treaca proiectul propus de parlamentari, s-ar putea sa-i vedem pe politistii locali facand propriile filtre si acordand amenzi de circulatie asa cum o fac politistii din cadrul MAI. Putin probabil, insa ramane de vazut.

    Vizualizari: 4102