rss

Dezmembrari auto: ce drepturi au cumparatorii care cumpara piese auto la mana a doua?

  1. 21/05/2019
  2. Tags: dezmembrari, parc dezmembrari, piese auto, pieseauto.ro
    Vezi toate fotografiile (1)

    Nu toata lumea isi permite sa se duca la un service de reprezentanta cu automobilul personal, sa-l lase acolo si la final sa achite factura fara sa clipeasca. Inca sunt multi soferi in Romania care vor sa faca economie atunci cand vine vorba de reparatia masinii, asa ca apeleaza uneori si la piesele second-hand cumparate de la dezmembrari. Din pacate, pentru ca nu sunt informati, cumparatorii ajung de multe ori sa fie pacaliti de vanzatori. Din fericire, cumparatorii au niste drepturi foarte clare prin care pot evita situatiile neplacute.

    Sunt posesori de automobile care vor piese auto second-hand din motive foarte clare. De exemplu, reperele de caroserie sunt originale si de multe ori pot fi vopsite deja in culoarea masinii, ceea ce inseamna ca nu mai trebuie sa piarda timp si bani cu vopsitoria. Dar si pentru ca piesele de pe masinile dezmembrate sunt originale si pica bine, se aliniaza perfect cu restul caroseriei, in timp ce o piesa noua aftermarket poate avea nevoie de adaptari, iar una originala noua este foarte scumpa. Asa ca multi soferi apeleaza la dezmembrari.

    Nu prea mai sunt cazuri in care oamenii se duc fizic intr-un parc de dezmembrari. Dar daca se duc, trebuie stiut ca piesele cumparate direct de la parc nu pot fi returnate, conform legii, decat daca accepta vanzatorul. Mai pe scurt, daca cumperi o piesa de la un parc de pe marginea soselei, ajungi acasa si nu e buna, ramai cu ea. Motiv pentru care peste 90% dintre cei care cumpara piese auto second-hand o fac online.

    Piesele vandute prin intermediul internetului beneficiaza de garantie de conformitate 30 de zile si pot fi returnate in caz ca este o problema, atata timp cat sunt vandute de o persoana juridica, adica firma, nu persoana privata. In concluzie, este recomandat sa cumparam piese de la dezmembrari numai de la firme care ofera factura si garantie, pentru a evita orice problema.

    "Vanzatorii de piese auto, noi sau second-hand, sunt obligati prin lege sa acorde garantie la vanzare. Mai mult, cumparatorul poate face retur la piesa comandata in termen de 30 de zile, din orice motiv, iar vanzatorul il va despagubi sau ii va inlocui piesa cu una potrivita" spun cei de la www.PieseAuto.ro, cea mai mare platforma online cu anunturi din domeniul pieselor auto.

    Practic, pentru a fi complet acoperit, cine vrea piese second-hand pentru masina lui, trebuie sa le cumpere de la un parc de dezmembrari care activeaza ca persoana juridica si care mentioneaza clar garantia, posibilitatea de retur si costurile referitoare la transport. Cea mai buna solutie este sa cauti astfel de piese pe o platforma online in care sunt publicate milioane de anunturi de la mii de vanzatori diferiti, pentru a putea alege pretul potrivit si pentru a selecta vanzatorii care prezinta incredere.

    Pe unele platforme serioase, unde exista multi vanzatori cu istoric, verificati si de incredere, cumparatorul mai are si dreptul de a-i lasa un feedback vanzatorului. Practic, daca este multumit de piesa cumparata, acesta ii poate lasa un calificativ ce reflecta satisfactia in urma cumpararii online. Un astfel de sistem bazat pe calificative este pe www.PieseAuto.ro, venind atat in ajutorul vanzatorilor carora le creste increderea, cat si in ajutorul cumparatorilor care pot alege un vanzator serios.

    Vizualizari: 9298