rss

Dacia are planuri mari pentru urmatorii trei ani

  1. 08/11/2007
  2. Tags: Dacia, Logan
    Vezi toate fotografiile (1)
    Dacia a produs deja exemplarul cu numarul 3.000.000 si are vanzari de peste 250.000 de unitati in primele noua luni, ceea ce inseamna o crestere de 40% comparativ cu anul trecut. Fara indoiala, aceste cifre le permit oficialilor companiei sa priveasca spre viitor cu ambitii mari, iar acest lucru se face simtit din planurile anuntate de directorul general, Francois Fourmont.

    Compania detinuta de grupul francez Renault si-a propus sa produca anul viitor circa 350.000 de unitati, nivel aproape dublu comparativ cu anul trecut, iar in 2009 sa ajunga la 400.000 de exemplare anual. La acel moment, ponderea exportului va ajunge la 70% din productie, a precizat Fourmont. Din totalul productiei Dacia pe anul acesta, 55% este destinat exportului, urmand ca, anul viitor, procentul sa creasca pana la 60-65%.

    Si planul de investitii este unul ambitios. Directorul general al Dacia spune ca in fiecare an se vor chetui 150-160 de milioane de euro pentru a dezvolta productia si exporturile pe pietele europene, iar in acelasi timp in industrie se anunta investitii de 500 milioane de euro. Dupa cum se stie, se pun bazele centrului de inginerie regionala Renault Technologie Roumanie (RTR), care va dezvolta vehicule si organe mecanice.

    Numai investitia in acest centru se ridica la aproape 100 milioane de euro, iar in anul 2009 va avea trei locatii si aproximativ 3.000 de angajati. Cei mai multi salariati vor fi la biroul de studii din Bucuresti (1.900 de persoane), alte 500 de persoane vor fi angajate in uzina de caroserie montaj si activitati de mecanica din Pitesti, iar restul vor lucra la centrul de incercari care ar trebui sa isi inceapa activitatea in al doilea semestru din 2009.

    Fourmont a mai anuntat ca in a doua jumatate a anului 2008, va fi lansat noul model Dacia in doua volume, urmand ca, pana la sfarsitul anului viitor, sa inceapa productia acestuia. Deocamdata nu au fost oferite detalii privind numele si pretul modelului, insa se stie ca acesta urmeaza sa fie, asa cum a anuntat www.auto.ro inca de-acum cateva saptamani, o varianta a modelului Renault Sandero, lansat la Frankfurt, si care se produce, in prezent, in America de Sud.

    Tot in primavara lui 2008, Dacia va lansa al patrulea model din gama Logan, versiunea pick-up, in Romania si in alte trei tari. Pentru pick-up, tinta de vanzari este de 15.000 de unitati in primul an de productie.

    Referitor la inlocuirea modelului Logan cu o noua generatie, Francois Fourmont a spus ca noul Logan nu va fi lansat pe piata mai devreme de cinci-sase ani de la inceperea productiei, cat este media pentru inlocuirea unei masini in Europa. "Noi mizam mai degraba pe imbunatatirea modelelor noastre, nu pe schimbarea totala a lor", a declarat directorul general de la Dacia.
    Vizualizari: 787