rss

Cum recunoastem momentul in care trebuie sa punem anvelopele de iarna pe masina?

  1. 15/09/2017
  2. Tags: anvelope iarna, cauciucuri iarna, pneuri iarna
    Vezi toate fotografiile (1)

    Sezonul cald este pe sfarsite si odata cu el si temperaturile ridicate si carosabilul uscat. Si, binenteles, urmeaza sezonul rece, cu vremea schimbatoare, precipitatii intermintente si minime de temperatura. Odata cu aceasta schimbare meteo, o sarcina importanta pentru orice sofer este montarea unor anvelope potrivite conditiilor de drum. Legislatia in vigoare stipuleaza de mai multi ani ca anvelopele de iarna sunt obligatorii atunci cand carosabilul este «in conditii de iarna», respectiv acoperit cu zapada, gheata, polei sau atunci cand sunt posibile eventuale ninsori. Daca sunteti depistati circuland cu anvelope de vara pe drumuri inghetate sau acoperite cu zapada, riscati atat o amenda contraventionala ridicata, cat si suspendarea talonului masinii.

    Pe langa aspectul obligatoriu, legal, exista insa si aspectul de prevenire. Pentru a conduce in siguranta si pentru a mentine o calitate ridicata de condus, este recomandat sa montati cauciucuri de iarna atunci cand temperatura medie scade sub 7 grade. Anvelopele de vara isi pierd o mare parte din performante sub acel prag termic, iar siguranta pe care o aveti in timpul condusului scade drastic. Ce urmari veti resimti practic:

    Distanta de franare marita
    Anvelopele de vara isi pierd aderenta odata cu scaderea temperaturii, cauciucul folosit in compozitia lor devenind mult mai rigid si pierzand mai usor contactul cu asfaltul. Astfel, in situatii de urgenta, cand sunteti nevoiti sa franati brusc, distanta de franare poate creste cu pana la 3 m (ceea ce reprezinta lungimea unui autoturism de clasa compacta). Aceasta distanta poate face diferenta intre un posibil accident sau doar o situatie limita.

    Stabilitate scazuta
    O anvelopa de vara isi pierde mare parte din proprietatile si aderenta oferita atunci cand este folosita sub 7 grade celsius. Stabilitatea resimtita in timpul condusului, indiferent ca este un stil sportiv sau preventiv, scade considerabil. Lipsa stabilitatii este resimtita in special in timpul virajelor sau a franarilor/accelerarilor in forta. O alta urmare este faptul ca riscul pierderii controlului masinii este marit considerabil.

    Siguranta scazuta
    Odata cu scaderea performantelor anvelopelor si stabilitatii pe care o garanteaza, siguranta pasagerilor cat si a masinii este scazuta considerabil. Indiferent daca aveti un stil de condus sportiv sau unul preventiv, reactiile masinii sunt ingreunate, distanta de franare si acceleratie marita, iar stabilitatea masinii este afectata considerabil de acesti factori.

    Prin urmare, exista o serie de dezavantaje la care sunteti supusi daca conduceti cu un set de cauciucuri de vara atunci cand temperatura medie exterioara este sub 7 grade. Este recomandat sa nu asteptati pana la prima ninsoare (care adesea vine neanuntata) si sa cumparati un set de cauciucuri de iarna din timp, pentru a le putea monta imediat daca situatia meteo exterioara o cere. Conduceti in siguranta si alegeti anvelope si jante potrivite starii carosabilului, precum si a conditiilor meteo.

    La AnveloSHOP.ro puteti alege din peste 10 000 de modele de anvelope, la preturile cele mai mici de pe piata si livrate gratuit la adresa dvs in 24/48H.

    Vizualizari: 3206