rss

Codul Rutier se va schimba. Din nou!

  1. 12/09/2013
  2. Tags: cod rutier
    Vezi toate fotografiile (1)

    MAI pregateste un nou proiect de modificare a Codului Rutier, desi abia a fost introdusa ultima revizuire. Potrivit propunerilor MAI, soferii care nu-si platesc amenzile in termen de 30 de zile de la primirea procesului verbal isi vor pierde permisul de conducere, anunta Mediafax.

    Codul Rutier ar putea primi o noua revizuire in 2013. Astfel, dupa ce a fost introdusa obligativitatea permisului de conducere pentru mopede in luna ianuarie, soferii care nu si-au platit amenzile la timp ar putea fara permisul de conducere pana la prezentarea dovezii plati respectivelor amenzi, conform proiectului.

    Acesta modificare are la baza o situatie reala, mai putin de jumatate dintre soferii romani sanctionati efectuand plata amenzilor primite in urma contraventiilor din trafic. Propunerile MAI sunt inca in lucru, Codul Rutier urmand sa fie schimbat abia dupa ce acestea vor fi aprobate si publicate in Monitorul Oficial.

    "Poate de aceea acest gen de masuri au fost mereu tergiversate de catre decidenti, chiar daca numarul de accidente si de morti pe sosele a reprezentat o problema din ce in ce mai grava in ultimii ani. Cand ajungi sa ai mii de oameni care mor anual in accidente rutiere, inseamna ca ai o problema si trebuie sa faci ceva. Pana acum doar s-a vorbit. S-a vorbit de strategii rutiere, s-a vorbit de amenzi, de starea drumurilor ori de neprofesionalismul politistilor rutieri. În ceea ce-i priveste pe acestia din urma, vreau insa sa va asigur ca daca situatia nu a escaladat in ultimii ani este datorita Politiei Rutiere, iar acestor oameni, pentru cat de mult muncesc, nu le pot reprosa nimic", a explicat Radu Stroe, Ministrul Afacerilor Interne.

    In cazul unei abateri rutiere grave, este luata in calcul cresterea perioadei maxime de suspendare a dreptului de a conduce. Sunt vizati soferii care comit accidente dupa ce au consumat bauturi alcoolice/stupefiante, responsabilii accidentelor rutiere a caror cauza a implicat depasirea flagranta a vitezei maxime permise si cele care au loc atunci cand un sofer trece pe rosu.

    "Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a VI-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 3 ani,
    conducerea unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune", este subliniat in documentul emis de Ministerul Afacerilor Interne.

    Vizualizari: 22866