rss

Cauciucuri de iarna + alte 9 lucruri esentiale pentru venirea frigului

  1. 20/10/2011
  2. Tags: antigel, anvelope iarnal
    Vezi toate fotografiile (1)

    Oricat de frig e in diminetile de decembrie, iti faci o cafea fierbinte, mananci o gogoasa in plus, tragi caciula pe urechi si esti gata de plecare. Masina ta s-ar putea sa nu fie atat de norocoasa. Iata mai jos 10 lucruri esentiale pentru masina ta, in asteptarea gerului.

    1. Antigelul este prietenul tau pe timp de iarna. Furtunurile inghetate pot aduce multe prejudicii masinii tale. Asigura-te ca nivelul antigelului este corect si ca amestecul este ideal pentru climatul din zona ta. Daca nu esti sigur ca poti verifica tu insuti calitatea antigelului, cel mai bine este sa apelezi la un service din apropiere.

    2. Cauciucurile sunt mult mai solicitate in lunile reci. Iar daca vrei sa nu ai nicio problema, conform noilor reglementari legislative, trebuie sa folosesti anvelope speciale pentru iarna.

    Materialul din care sunt facute cauciucurile de iarna are o consistenta diferita fata de cele de vara sau all-season. Astfel, anvelopele nu se intaresc in zilele geroase, asa cum s-ar intampla daca ai circula cu vechile cauciucuri potrivite pe timp de vara. Aceste cauciucuri speciale pentru iarna sunt de cele mai multe ori mai subtiri si cu stratii mai adanci.

    Astfel, ele ¨sapa¨ mai usor prin zapada si suprafata de aderenta este mult mai buna. Mai ales pentru ca zapada ne ia mereu pe nepregatite, e bine sa-ti echipezi masina cu noile cauciucuri inca de la sfarsitul lunii octombrie si cu siguranta nu vrei sa risti o amenda de circulatie, nu-i asa?

    3. Ai grija de bateria ta auto si asigura-te ca folosesti una de cea mai buna calitate. Principalul motiv pentru care masinile nu pornesc in sezonul rece este faptul ca bateriile nu sunt intotdeauna pregatite pentru frig. Verifica densitatea acidului din baterie inainte de primul ger, mai ales daca bateria ta are mai mult de doi ani. Foloseste un densimetru special sau mergi la un service din apropiere. Desigur, daca temperatura scade sub -15 grade, pana si cele mai performante baterii vor ceda. Pregateste-te pentru acele dimineti cand motorul pur si simplu nu vrea sa porneasca.

    Pentru orice eventualitate, poarta cu tine un set de cabluri de alimentare, pentru a putea porni masina cu ajutorul unui amic de ocazie.

    4. Stergatoarele de parbriz sunt un accesoriu de care nu trebuie sa uiti. Ploaia de toamna, chiciura sau viscolul nu te vor ierta nici anul acesta. Asta inseamna cel mai probabil ca lamele uzate vor fi inlocuite, dupa munca grea la care le-a supus primavara si vara. Din fericire, stergatoarele sunt usor de inlocuit si nici nu presupun un cost foarte mare. Asigura-te ca ai cumparat modelul si marimea potrivite pentru masina ta.

    Odata cu stergatoarele, nu uita de lichidul de curatat parbrizul. Pe timp de iarna, acesta poate ingheta daca nu are compozitia corecta. Pastreaza intotdeauna in portbagaj un recipient cu lichid de rezerva.

    5. Franele sunt cea mai buna aparare, in orice anotimp. Dar mai ales acum, cand multi soferi sunt mai putin prudenti decat ar trebui, ai grija ca franele tale sa functioneze perfect. Mergi la un specialist care sa ti le verifice periodic si cauta piese de schimb de cea mai buna calitate. Discurile si placutele de frana nu trebuie neglijate in pregatirea pentru frig. Lichidul de frana trebuie de asemenea verificat periodic, atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ.

    6. Schimba uleiul periodic! Acest sfat este util mai ales acum, pentru ca in sezonul rece motorul functioneaza mai greu. Daca schimbi uleiul la timp, te asiguri ca masina ta va functiona perfect inca multe ierni de acum inainte. Verifica atat cantitatea cat si calitatea uleiului. Nu uita de filtre! Un filtru infundat poate cauza probleme pe timp de iarna, iti poate creste consumul de carburant si iti poate dauna motorului.

    7. Fa-ti o trusa cu lucruri care iti pot fi de ajutor pe timp de iarna. O racleta si o lopata mica sunt esentiale, dar specialistii recomanda inclusiv sa porti in portbagaj o patura si o geaca foarte calduroasa, pentru eventualitatea in care soseaua se blocheaza din cauza zapezii pentru mai mult timp.  Nu uita de trusa de prim-ajutor, lanterna, triunghiul reflectorizant si stingatorul de incendiu. O alta idee buna este sa ai incarcatorul de telefon prin preajma, in caz ca lucrurile se complica intr-un viscol, precum si ceva provizii cu gustari si lichide.

    8. Te-ai gandit sa ai anti-derapant la purtator? Tine in portbagaj o bucata dintr-un covor mai vechi. S-ar putea sa iti fie foarte folositoare daca te intalnesti cu o portiune cu gheata sau zapada foarte alunecoasa. E cel mai bun si ieftin truc pentru anti-derapant instant.

    O alta idee buna este saculetul cu nisip. Mai mult decat un ajutor de incredere pentru situatiile cand ai nevoie de anti-derapant, acesta adauga ceva greutate masinii tale, ajutand la tractiune.

    9. Un radio perfect functional te poate scoate din incurcatura. Poti auzi stirile despre sosele blocate sau vesti despre imbunatatirea vremii. Asigura-te ca, pe langa radio auto, ai in torpedo si unul care merge cu baterii.

    10. Nu subestima ajutorul unui GPS in sezonul rece. Mai ales cand venirea noptii inseamna inghet, polei si vizibilitate mica, asigura-te ca ajungi la destinatie pe cel mai scurt si mai bun drum, cu ajutorul unui GPS performant si cu harta setata corespunzator.

    Nu uita, inainte de orice drum lung pe timp de iarna, sa te asiguri ca ai destul combustibil in rezervor. Acest lucru este important nu doar pentru a nu ramane in pana, ci si pentru a preveni condensul in rezervor. Un astfel de episod ar putea dauna motorului tau.

    Fie ca pleci la ski sau la rude pentru sarbatori, iti uram sa ai cea mai frumoasa si linistita calatorie de iarna!

    Vizualizari: 7716
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »