rss

Amenzi mai mari si sanctiuni pentru soferii agresivi, din 2012

  1. 29/12/2011
  2. Tags: amenzi, cod rutier
    Vezi toate fotografiile (1)

    Incepand in primavara lui 2012 soferii care incalca legea vor primi amenzi mai mari. Printre modificarile propuse se numara si sanctionarea comportamentului agresiv.

    Varianta 2012 a Codului Rutier, discutata zilele acestea de parlamentarii romani, va schimba cuantumul amenzilor pe care politistii le pot da conducatorilor auto. Noul regulament va intra in vigoare in primavara lui 2012.

    Cea mai importanta noutate este reprezentata de schimbarea valorii unui punct de penalizare. Acesta va fi de 70 de lei, echivalentul a 10% din salariul minim pe economie. Aceasta modificare va afecta cuantumul amenzilor in mod simtitor. Astfel, pentru circulatia pe contrasens sau depasirea vitezei maxime permise cu peste 60 km/h, politistul va poate acorda un maxim de 100 de puncte, echivalentul a 7000 de lei.

    Si regulile de inmatriculare si vanzare a unei masini se vor schimba. In cazul in care vindeti masina, veti fi obligat sa anuntati in scris instrainarea acesteia in maxim trei zile. De cealalta parte, daca achizitionati o masina, trebuie sa cereti inscrierea autovehiculului in 15 zile. Daca ati depasit termenele, va puteti astepta la amenzi de pana la 20 de puncte, echivalentul a 1400 lei. Mai mult decat atat, politia poate suspenda inmatricularea.

    Nou Cod Rutier va introduce si notiunea de "comportament agresiv" pentru a trage la raspundere soferii "nerabdatori" sau cei care confunda carosabilul cu pista de raliu.

    Astfel, vor ramane fara carnet pentru 30-60 de zile cei care schimba benzile succesiv pentru a depasi, se apropie agresiv de un alt sofer din spate sau din lateral, pornesc de pe loc in tromba, franeaza brusc fara motiv sau folosesc abuziv claxonul sau semnalele luminoase.

    In cazul soferilor sanctionati consecutiv de doua ori in doi ani, politistii pot cere examinarea psihologica a acestora.

    Printre modificarile propuse se numara si scaderea nivelului alcoolemiei pentru care se face dosar penal de la 0.80‰ la 0.50‰. In noul regulement intra si introducerea examinarii auto pentru conducerea moped-urilor.

    Vizualizari: 7028