rss

Adio reparatii prin CASCO daca nu ai anvelope de iarna

 1. 25/11/2011
 2. Tags: anvelope iarna, asigurare, CASCO
  Vezi toate fotografiile (1)

  Asiguratorii pot refuza plata daunelor pe CASCO daca soferii implicati in accidente nu si-au echipat autoturismele cu anvelope de iarna, pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. In conditiile in care soferul a incalcat legea, compania de asigurari nu este obligata sa suporte plata reparatiilor.

  Conditiile de asigurare CASCO vor fi schimbate in urmatoarea perioada de majoritatea firmelor,  prin introducerea unei clauze de excludere in situatia neechiparii corespunzatoare cu anvelope de iarna. Astfel, asiguratorii ar putea aplica o fransiza, cota parte din valoarea daunelor provocate de client, daca masina nu era echipata cu anvelope de iarna.

  In cazul noilor contracte CASCO, daca va fi stipulata clauza de excludere, acest fapt trebuie comunicat clientului inainte de semnarea contractului. Introducerea noii conditii ramane la latitudinea fiecarei companii de asigurari, in functie de politica sa interna.

  Primul pas a fost deja facut de Generali Asigurari, care a aplica o fransiza de 30% din valoarea pagubei pentru daunele aparute in urma conducerii unei masini neechipate corespunzator, daca aceste fapte reprezinta contraventii potrivit ultimelor reglementari de lege, scrie Capital.

  In traducere libera, clientul va scoate din buzunar suma pentru daunele mai mici sau egale cu 30% din valoarea asigurata, majoritatea dauneloe pe CASCO nedepasind 10%-15% din valoarea asigurata.

  Posibilitatea refuzului de plata este exclusa in cazul RCA, fiind vorba de o asigurare obligatorie, si nu facultativa. In aceasta situatie, asiguratorul nu plateste catre detinatorul politei (catre client), ci catre o terta persoana.

  Asiguratorul se poate adresa clientului pentru a recupera sumele platite catre terti numai daca a fost comisa o infractiune, ori neechiparea cu anvelope de iarna in conditiile impuse de lege reprezinta o simpla contraventie.

  Potrivit OG 5/2011, este considerata contraventie "conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna".

  Potrivit OG 5/2011, anvelopele de iarna sunt cele reglementate prin Directiva Europeana 92/23/CE din 31.03.1992, potrivit careia anvelopele trebuie sa prezinte simbolurile M si S (noroi plus zapada - n.r.), in una din combinatiile: M+S, M/S, M-S, M.S. sau M&S.

  Vizualizari: 3158