rss

Examenul auto va fi monitorizat prin camere video si GPS

  1. 23/10/2009
  2. Tags: examen auto

Daca perioada de testare se va termina cu succes, atunci proba practica pentru obtinerea permisului auto categoria B va fi de acum  monitorizat video si prin GPS.

Programul pilot a fost lansat joi in Bucuresti de catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) si se va intinde pe o perioada de trei luni, se arata pe site-ul Mediafax. Aceasta practica este aplicata cu succes in tari precum Cehia si Ungaria, iar in Bulgaria se afla, ca si la noi, in stadiu experimental.

Prin acest program, DRPCIV isi propune sa taie din elanul celor care urmaresc obtinerea permisului auto prin mijloace necurate si sa reduca la minimum posibilitatile de fraudare.

Sistemul nu este unul foarte complex si include o camera video montata in spatele scaunelor din fata, un aparat amplasat pe bord care inregistreaza manevrele soferului, in special franarea si semnalizarea, si un dispozitiv GPS, prin care se poate urmari cu exactitate traseul automobilului in fiecare moment.

In functie de rezultatele inregistrate dupa cele trei luni de testare, programul ar putea fi extins la nivel national. Pana acum, doar 4 masini de la 4 scoli de soferi diferite au fost dotate cu noul echipament.

De la inceputul anului, mai mult de 1 milion de candidati au sustinut examenul pentru permis auto, rata de promovabilitate ridicandu-se la doar 26%. Totodata, in primele 10 luni din 2009 s-a inregistrat o crestere alarmanta a numarului de accidente rutiere grave, in urma carora numai in Capitala au murit peste 100 de persoane, in majoritatea cazurilor vinovati fiind soferi cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani.

Vizualizari: 4037