rss

Sfaturi utile pentru alegerea unui scaun auto de copii

  1. 25/04/2014
    Vezi toate fotografiile (3)

    Parintii ar trebui sa puna pe primul loc siguranta copiilor in masina, iar alegerea unui scaun auto potrivit pentru varsta si greutatea acestora este esentiala pentru imbunatatirea sanselor de supravietuire a copiilor in cazul accidentelor rutiere.

    Piata din Romania ofera o multime de solutii pentru parintii grijulii, insa ei trebuie sa aleaga cu grija produsul, in functie de o serie de criterii:

    1. Varsta si greutatea copilului

    In cazul bebelusilor care cantaresc pana in 9 kilograme, recomandate sunt scaunelele de tip “cosulete” sau “scoici”, care se asaza cu fata in directia opusa sensului de mers. Ele au un spatar inclinat la 135 de grade, cu scopul  de a proteja coloana vertebrala fragila a nou-nascutilor.

    Inaltatorul nu este recomandat decat in cazul in care copilul are o greutate cuprinsa intre 18 si 36 de kg.

    Pentru copiii care sunt destul de mari pentru a sta suficient de confortabil pe spatar si pot atinge podeaua cu picioarele, recomandat este renuntarea la inaltator si folosirea unei centuri de siguranta. Aceasta nu trebuie sa treaca peste gatul copilului, in timp ce partea de jos trebuie sa se aseze peste coapse si nu peste abdomen. In general, aceasta este recomandata copiilor cu varsta intre 8-12 ani, cu o greutate de peste 35 de kilograme si o inaltime de 1,45 m.

     2. Materialele din care sunt fabricate

            Exista scaune confectionate din materiale textile anti-alunecare, ignifuge, rezistente la lumina si fara compusi toxici, astfel incat scaunele sa nu ia foc in caz de accident.

            Totodata, copiii sunt foarte sensibi la miscare si este foarte posibil ca acestora sa li se faca rau si sa vomite. E bine ca materialele sa fie usor de intretinut si de curatat.

            3. Siguranta

    Potrivit reglementarilor europene, pentru ca cel mic sa fie in siguranta, scaunele auto trebuie sa aiba un sistem de prindere in 5 puncte. Astfel, vor fi impiedicate alunecarea si zguduirea copilului in cazul unei frane bruste sau al unui accident. Pentru a va asigura ca produsul este prevazut cu acest sistem de prindere, pe eticheta trebuie sa se gaseasca inscriptionata litera “Y”.

    In principiu, magazinele de la care se achizitioneaza scaune auto permit probarea acestora, pentru a vedea daca se potriveste autoturismului. Dupa instalare, acestea nu trebuie sa se miste mai mult de 2-3 cm in lateral.

    In cazul nefericit al unui accident, fortele pot fi egale sau pot depasi o tona, de aceea este esential sa se caute un scaun auto al carui producator propune solutii pentru absorbtia acestor forte si pentru protejarea copilului.

    Totodata, este absolut necesar ca scaunul sa ofere protectie laterala solida.

     4. Scaunele second hand

    Daca se opteaza pentru un scaun auto deja folosit, trebuie intrebat proprietarul daca in timpul utilizarii a avut loc vreun accident, pentru ca, in timpul unui incident rutier, acestea se pot deforma si pot afecta siguranta copilului.

    Vizualizari: 3034