rss

Seat Exeo – Episodul 4 - Test Drive (cu video)

  1. 04/08/2009
  2. Categoria: Seat
  3. Tags: Exeo, SEAT
    Vezi toate fotografiile (18)

    Exeo este destinat soferilor dinamici si sportivi si intra, in premiera pentru Seat in segmentul mediu. Seat Exeo este, de asemenea, un automobil pentru actualii clienti ai clasei compacte care vor o masina de dimensiuni mai mari. Seat Exeo reprezinta o alternativa interesanta si pentru conducatorii de masini de firma, care pe langa calitate vor sa se simta bine la volan, dar sunt atenti si la costuri, consum si emisii.

    Foto: Sorin Miclau; Video: Bogdan


    Incheiem seria episoadelor dedicate noului Seat Exeo prin cea de-a patra parte care este dedicata testului facut de noi. Dupa prezentarea exteriorului, a interiorului si a metodelor de achizitie, test drive-ul de fata este continuarea fireasca a unui demers ce vizeaza intelegerea pasului facut de Seat in lumea segmentului mediu premium, brand-ul fiind repozitionat mai demult, odata cu lansarea lui Toledo.
     
    Cu o lungime de 4,60 metri, Seat Exeo imbina un design dinamic si elegant cu un confort ridicat si cu performante dinamice foarte bune. Noul Seat Exeo este oferit cu o gama de motorizari noi, care conving in aceeasi masura prin economicitate si printr-un comportament remarcabil la rulare. Modelul Seat Exeo dispune de preturi atractive deschizand pentru prima data accesul la clasa medie pentru clientii atrasi de modelele Seat.

    Seat Exeo este construit pe platforma lui Audi A4, generatia precedenta modelelor actuale, imprumutand de la acesta multe dintre repere plus platforma tehnica. Odata cu lansarea lui Seat Exeo, constructorul spaniol si-a atras si unele critici, insa performantele redutabile ale noului model nu pot fi trecute cu vederea.

    Noul Seat Exeo este disponibil in prezent cu trei motoare pe benzina (de 102 CP pana la 200 CP), precum si cu doua propulsoare diesel cu injectie directa, echipate in serie cu filtru de particule diesel (143 CP si 170 CP). Patru dintre aceste cinci propulsoare mizeaza pe tehnologia turbo. Aceasta inseamna mai multa putere si un consum redus de combustibil datorita masurilor de downsizing. Din noua generatie de motoare diesel cu tehnologie Common-Rail fac parte cele doua propulsoare TDI. Toate motoarele modelului Seat Exeo, disponibil in versiunile de echipare „Reference“, „Style“ si „Sport“, respecta normele de poluare Euro 5. Consumul redus al limuzinei este evident pe versiunea de top care dezvolta o putere de 200 CP: propulsorul pe benzina cu supraalimentare, care dezvolta, la 1.800 rpm, un cuplu de 280 Nm, si un consum de numai 7,7 l/100 km.

    Plansa de bord a lui Seat Exeo este imprumutata de la generatia precedenta a lui Audi A4 Cabrio. Solid ca aspect, cu o finisare de exceptie, si materiale de buna calitate, interiorul lui Seat Exeo ofera un spatiu confortabil pentru ocupantii locurilor din fata. Reglarea axiala si pe inaltime a volanului precum si reglarea pe inaltime a scaunelor fata (echiparea Style a modelului testat) ofera posibilitatea configurarii confortabile a cockpitului. In zona locurilor din spate, spatiul este penalizat de patrunderea consolei centrale spre partea interioara a banchetei care ofera spatiu confortabil, doar pentru doi ocupanti adulti. 
    Portbagajul ofera un volum de 460 litri expandabili prin rabaterea spatarului banchetei.Modelul Seat Exeo, testat de noi este animat de propulsorul, de ultima generatie al grupului Volkswagen, 2.0 TDI de 143 CP, un motor excelent care ofera un mare parte din cuplul maxim de 320 Nm inca de la 1500 rpm. Motorul turbodiesel lucreaza cu o cutie manuala cu 6 trepte, bine etajata care ofera sprinturi de exceptie. Acceleratia 0-100 km/h dureaza 9.2 secunde, iar vitaza maxima este de 214 km/h. Tandemul cutie motor au dus la un consum mediu de combustibil, in timpul testului, de 8.2 l/100 km.

    Comportamentul rutier al lui Seat Exeo este unul de exceptie gratie sasiului rigid si suspensiilor  tari, dar confortabile. Manevrabilitatea buna se datoreaza preciziei directiei Servotronic (optional - 195 euro cu TVA), dar si repartitiei bune a maselor pe punti si a controlului electronic al miscarilor ansamblului.

    La capitolul siguranta Seat Exeo Style ofera: ESP (standard pe toate echiparile), airbag-uri frontale, laterale, cortina, airbag pentru genunchii soferului si control presiune pneuri cu avertizare sonora si luminoasa. Din echiparea Style + optionale, in cazul automobilului testat amintim: Jante din aliaj pe 17 inci cu suruburi antifurt (optional – 879 euro cu TVA), senzor de parcare spate, pachet optional Electric 3  - 586 euro cun TVA (senzor de parcare fata + senzor pentru calitatea aerului+deschiderea portbagajului din interior +jaluzea pentru luneta, actionata electric), 8 difuzoare, alarma volumetrica cu senzor de inclinare (optional – 293 euro cu TVA), parbriz atermic (optional – 195 euro cu TVA), faruri bixenon adaptive cu sistem de spalare +lumini de zi (928 euro cu TVA), sistem Bluetooth (optional – 309 euro cu TVA), insertii din imitatie de lemn in panourile usilor, bord si consola centrala (optional – 146 euro cu TVA), volan si schimbator de viteze imbracate cu piele, senzor de ploaie, cruise control, comenzi audio pe volan, climatronic bi-zona, computer de bord, geamuri f/sp actionate electric, radio CD cu MP3, etc.

    Seat Exeo se dovedeste un automobil extrem de bine construit, cu un aspect elegant, care poate deveni o alternativa viabila pentru flotele de companie sau middle management. Pretul plus optionale, pentru modelul testat de noi, Seat Exeo 2.0 TDI CR 143 CP Style, este de 27.879 euro cu TVA inclus.

    Vizualizari: 4169