rss

Test-drive (cu video): Noul Seat Ibiza 1.6 16v - Portocala mecanica

  1. 20/11/2008
  2. Categoria: Seat
  3. Tags: Ibiza, SEAT

Poate unii dintre dumneavoastra isi mai amintesc primul model Ibiza care avea lipit pe luneta acel sticker pe care scria „Engineered by Porsche”. A aparut in anul 1985, trenul de rulare era intr-adevar proiectat de Porsche, designul masinii purta semnatura lui Giorgetto Giugiaro si era vag derivat din Fiat Strada.

Cea de-a doua generatie a lui Ibiza a fost lansata in 1993 si, de atunci, modelul spaniol de clasa mica a fost dezvoltat sub aripa ocrotitoare a Grupului Volkswagen, impartind platforme tehnice cu modelul Polo.

 

Ce au in comun un Lamborghini Gallardo si noul Ibiza? Ajuns la cea de-a patra generatie si la peste 4 milioane de exemplare vandute, Seat Ibiza este primul model al marcii de la Martorell care a fost conceput si realizat in intregime sub bagheta noului director de design, olandezul Luke Donckerwolke, omul de numele caruia se leaga intre altele si supercar-ul italian.

Noul Ibiza, despre care spaniolii spun cu mandrie ca este o masina complet noua atat din punct de vedere mecanic, tehnologic, cat si stilistic, vine intr-un moment important pentru Seat. Ibericii intentioneaza sa-si dubleze gama de modele la 16 pana in 2012 si sa ajunga la un volum de vanzari de 800.000 de unitati pana in 2015.

De asemenea, Ibiza va avea un rol extrem de important in aceasta strategie, fiind cea mai bine vanduta masina din gama Seat cu 180.000 de exemplare comercializate anual. Noul Seat Ibiza ataca un segment aglomerat de modele precum VW Polo, Skoda Fabia, Opel Corsa, Fiat Grande Punto, Mazda2, Peugeot 207, Renault Clio si, incepand din aceasta toamna, noul Ford Fiesta.

Asemenea majoritatii turistilor care isi petrec vacanta in renumita insula cu acelasi nume, noul Ibiza este determinata sa reuseasca mai mult decat au reusit pana acum surorile sale Polo si Fabia, cu care, firesc, imparte multe dintre componente. Cum cele trei modele sunt, mai mult sau mai putin, versiuni canibalizate ale celorlalte doua, competitia intre cele trei masini din Grupul VW pare ca se va da mai putin in planul performantei si mai mult in cel al aspectului, iar la acest capitol noul Seat Ibiza sta mult mai bine decat colegele de grup.

Noua generatie a hatch-ului spaniol este construit pe noua platforma tehnica PQ25 a Grupului Volkswagen, pe care vor fi realizate viitorul Polo si noul Audi A1. Urmand exemplul concurentei, noul Ibiza a crescut si el in dimensiuni, castigand in lungime 8 cm comparativ cu modelul precedent si depasind, astfel, bariera celor 4 metri.

Lungimea de 4,05 metri il pozitioneaza astfel peste rivalii francezi Clio sau 207 si chiar peste Fabia. In schimb, spatiul destinat bagajelor oferit de modelul Seat nu este cel mai mare din segment. Volumul portbagajului a fost sporit la 292 de litri, fiind mai mare decat la Clio (288 litri), insa mai mic decat cel al lui Peugeot 207 (310 litri).

Cum avem de-a face cu un nou sef de design, era de asteptat ca noul Ibiza sa aduca un vant al schimbarii in limbajul de design al celor de la Seat, si anume o masina cu un aspect proaspat, mai agresiv si mai dinamic decat oricare alta generatie Ibiza. Dincolo de liniile curgatoare, secretul este ampatamentul marit, rotile fiind impinse cat mai aproape de extremitati, in timp ce liniile in forma de „Z” care brazdeaza lateralele masinii din apropierea montantului si pierzandu-se in mijlocul portierei din spate dau foarte bine si aduc aminte de celebra semnatura a lui Zorro.

Asumandu-si la Seat rolul lui Errol Flynn sau al lui Antonio Banderas, Donckerwolke si-a pus amprenta pe noul Ibiza, influenta sa fiind cat se poate de evidenta. Formele rotunjite ale generatiei precedente au lasat loc muchiilor precise si formelor trapezoidale, caracteristice celebrului designer olandez.

Noua identitate stilistica de care beneficiaza in premiera noul Ibiza se distinge printr-o parte frontala mult mai agresiva decat la modelul anterior, cu o grila a radiatorului pozitionata mai jos, ce este incadrata de un set de blocuri optice noi. Partea posterioara este complet noua si inglobeaza noi stopuri si imensul logo Seat care este si pe post de clanta pentru haion.

Interiorul noului model pare ceva mai sobru comparativ cu predecesorul sau, in special la nivelul plansei de bord. Aceasta este foarte bine inchegata si este realizata din plastice de buna calitate, mai dure sau mai moi, placute la pipait. La capitolul schimbari se inscrie si noul volan sport cu trei spite, in timp ce ceasurile de bord au acum un design mai logic decat la precedenta generatie, iar iluminarea pe timp de noapte in culoarea rosu este relaxanta si in acelasi timp face mai lizibile informatiile afisate pe display-ul situat intre cele doua ceasuri.

Consola centrala are insa un layout care necesita timp de acomodare. Asta, in primul rind din cauza lipsei butoanelor cu cifre pentru posturile de radio, iar apoi pentru ca designul sistemului audio este foarte asemanator cu cel al sistemului de climatizare.

Spatiul oferit la interior este generos mai ales pentru pasagerii din fata, in timp ce pentru cei care iau loc pe bancheta spatiul este ceva mai stramt, mai ales la genunchi, insa patru adulti pot calatori fara probleme in aceasta masina. Pozitia la volan este buna datorita atat reglajelor scaunului soferului, cat si cele ale volanului, pe inaltime si in profunzime. In schimb, la capiolul „minusuri” trebuie sa mentionez in special cotiera, care incomodeaza in mod vadit la manevrarea schimbatorului de viteze in special pentru persoanele cu brate mai scurte.

Pentru acest test ne-a fost pus la dispozitie un model Seat Ibiza 1.6 16v in versiunea de echipare Sport, care era dotata, intre altele, cu geamuri si oglinzi cu reglare electrica, sistem Climatronic, radio CD cu redare MP3, mufa Aux, conexiune Bluetooth, computer de bord, pilot automat (Tempomat), comenzi la volan, scaune sport, faruri adaptive cu xenon, senzori de parcare, suspensii sport, ABS, ESP, TCS (controlul tractiunii) si jante de 17 inch. La toate acestea se adauga superba nuanta de portocaliu „Lamborghini Orange”, care, asa cum reiese si din denumire, o regasim si la Gallardo si la alte modele Lambo.

Propulsorul pe benzina de 1,6 litri 16 valve de pe noul Seat Ibiza dezvolta o putere maxima de 105 CP la 5.600 rpm si 153 Nm de cuplu la 3.800 rpm. Resursele motorului sunt transmise catre puntea fata prin intermediul unei cutii manuale cu cinci rapoarte, usor de manevrat si cu o cursa precisa a levierului schimbatorului, ale carei trepte sunt bine etajate.

Pe hartie, motorul de 1,6 litri reprezinta cea mai omogena si dinamica varianta din gama, insa doar pana cand vor aparea noile FR si Cupra. Pana atunci, amatorii unui stil de condus mai sportiv trebuie sa se multumesca cu acest propulsor, care poate fi exploatat fara probleme pana la zona rosie, adica pana la 6.000 rpm, incepand chiar de la 2.500 rpm, acolo unde varianta 1.4 16v/85 CP se dovedeste extrem de lenes.

Motorul de 1,6 litri are un sound sportiv, mai ales atunci cand il turezi la maximum, asa cum trebuie sa procedezi pentru a scoate ceea ce este mai bun in el, insa nici atunci nu este suficient de rapid. In acel moment apare o problema, si anume propulsorul isi pierde din rafinamentul pe care il are la un drum in regim de croaziera. Exprimat in cifre, elanul noului Ibiza 1.6 16v se prezinta astfel: 10,5 secunde pentru sprintul de la 0-100 km/h si 187 km/h viteza maxima.

Suspensiile sport sunt setate astfel incat ofera un echilibru perfect intre stabilitate si confort si fac fata destul de bine drumurilor denivelate de la noi. Trebuie insa avuta mare grija pentru ca noul Ibiza capata un caracter supravirator daca un viraj este negociat ceva mai agresiv sau chiar si intr-un „giratoriu” abordat ceva mai insistent, insa daca versiunea pe care o conduceti este dotata cu sistemul ESP (asa cum era cea testata de noi) atunci nu aveti motive sa va faceti griji. De asemenea, directia asistata este precisa si ofera un feedback mai puternic decat la vechea generatie, astfel ca soferul obtine un feeling rapid si real asupra rotilor.

DETALII TEHNICE
Seat Ibiza Sport 1.6 16v 105 CP

Motor: 4 cilindri in linie, montat fata transversal
Combustibil: benzina
Cilindree: 1.598 cmc
Putere maxima: 105 CP / 5.600 rpm
Cuplu: 153 Nm / 3.800 rpm
Demaraj 0-100 km/h: 10,5 secunde
Viteza maxima: 187 km/h
Consum mediu: 6,6 litri/100 km
Transmisie: manuala, 5 trepte
Lungime: 4.052 mm
Latime: 1.693 mm
Inaltime: 1.445 mm
Ampatament: 2.469 mm
Ecartament fata/spate: 1.465/1.457 mm
Greutate: 1.115 kg
Rezervor: 45 litri
Portbagaj:
292 litri
Pret model testat: 18.989 euro cu TVA inclus

Vizualizari: 2716