rss

Test Drive (cu video) – Noul Seat Ibiza

  1. 11/08/2008
  2. Categoria: Seat
    Vezi toate fotografiile (24)

     

    Noul Seat Ibiza vine cu un plus de sportivitate fata de modelul precedent , o mai buna calitate a fabricatiei si un stil pregnant italian. Vandut in peste 4 milioane de exemplare, de la lansarea sa in 1984, Ibiza este un model fanion ce urmareste se redefineasca pozitia lui Seat in piata citadinelor polivalente.
    Putina lume stie care este asemanarea dintre noul Seat Ibiza si Lamborghini Gallardo. Nu va grabiti sa raspundeti ca niciuna, pentru ca in spatele designului celor doua, sta acelasi Luc Donckerwolke, un mai vechi responsabil de design al marcii italiene, aflate in proprietatea lui Audi. Rezultatul este izbitor de la prima vedere, noul Seat Ibiza avand o fata agresiva, un joc incisiv de concavitati care genereaza mici portiuni de umbra pe suprafata masinii si un posterior “grasut” care ne duce cu gandul la Leon si Altea .

    Noul Seat Ibiza a mai crescut cu 10 cm in lungime, ajungand la pragul de 4.05 m, lucru care se traduce prin generarea unui spatiu mai confortabil pentru pasageri si un plus de volum pentru spatiul cargo, care masoara acum 292 litri (un plus de 25 de litri fata de vechiul Seat Ibiza ), cea mai buna valoare din segmentul mic.

    www.auto.ro a testat noul Seat Ibiza cu motorizarea de 1.4 l 85 CP, in echiparea Stylance.

    Noul Seat Ibiza - Dinamica

    Comparativ cu vechiul model a disparut acel comportament flegmatic la manevrare, noul Seat Ibiza fiind acum mai sprinten, mai suplu, dar nu atat de sportiv cum ne-am fi dorit. Pentru un plus de sportivitate puteti opta pentru celalalt motor pe benzina de 1.6 105 CP sau pentru unul dintre cele doua TDI-uri de 1.9 l, cel de 90 CP sau cel de 105 CP. Oricum noul Seat Ibiza este mult mai agreabil in conducere, motorul de 1.4 l 85 CP facandu-si demn temele.

     

    Propulsorul este unul cu patru cilindri in linie si pe langa puterea maxima de 85 CP/5000 rpm este capabil de un moment motor maxim de 132 Nm/3800 rpm. Motorul lucreaza cu o cutie manuala cu cinci trepte. Timpul de accelerare 0-100 km/h este de 11.8 secunde. Timpul de repriza 80-120 km/h este de 17.4 secunde, iar primii 1000 de metri cu start de pe loc se parcurg dupa 33.6 secunde.
    Am remarcat aceeasi directie precisa , un pic prea asistata, care ajuta manevrabilitatea mult imbunatatita a noului Seat Ibiza.

    Grupul Volkswagen prin sinergie, obliga noul Seat Ibiza sa-si imparta platforma tehnica cu noul Polo. Un sasiu mai rafinat, mai rigid ce ofera avantajul preciziei micutei spaniole, fapt resimitit in compotamentul mult mai dinamic al noului Seat Ibiza. Mai mult, se resimte un plus de confort atat in conducere cat si-n nota generala a masinii. Mai bine insonorizata si agreabil amortizata de sistemul de suspensii, noul Seat Ibiza a gasit un echilibru optim intre sportivitate si placerea de a conduce.
    Sistemul de franare al automobilului pe fata discuri, pe spate tamburi, este bine dimensionat, noul Seat Ibiza beneficind de aportul ABS-ului oferit standard. Din pacate pentru ESP mai platiti 397 euro cu TVA. V-am precizat acest lucru pentru ca am constatat o usoara tendinta de supravirare, atribuita asistarii prea ferme a directiei la viteze reduse.


    Noul Seat Ibiza – La volan

    La interior noul Seat Ibiza joaca pe aceeasi carte a sportivitatii, insa usor mai sobra la nivelul plansei de bord si in zona instrumentarului de bord. Bine lucrat, bordul ofera o armonie intre materialele de plastic moi si mai dure, intrepatrunderea acestor densitati avand sorginte germana mai degraba decat spaniola.
    De remarcat: volanul nou si mai placut decat cel vechi, este reglabil atat axial cat si pe inaltime standard pe toate echiparile, bordcomputer-ul, cruise control-ul, radio CD-ul cu MP3 si pregatirea radio cu 6 difuzoare si antena de plafon plus mufa pentru intrarea auxiliara. De asemenea merita amintite comenzile satelit, pentru sistemul audio si cruise control, situate sub coroana volanui.

     

    La habitabilitate am retinut ca scaunul soferului dispune de un sprijin mai bun decat la modelul precedent, si are reglaj pe inaltime. In spate, bancheta ofera un loc decent pentru doi adulti si un copil, spatiul fiind un pic mai timorat la nivelul jambelor. Spatarul banchetei in cazul nivelului de echipare Stylance, pe care-l avea modelul de test, se rabate asimetric 60/40.

    Noul Seat Ibiza – Echipare si pret

    Mai mare, mai bine finisata si mai confortabila are acum armele pentru a putea rivaliza cu 207, Clio, Corsa, Grande Punto, Yaris, etc.
    Noi am testat noul Seat Ibiza cu motorizare 1.4 litri 85 CP in echiparea Stylance. Fata de nivelul de baza Reference, pentru Stylance avem in plus conform www.alto-syncro.ro : faruri duble, proiectoare de ceata cu functie Cornering, functie coming home, buzunare spate in spatarele scaunelor geamuri spate actionate electric, si altele.
    Pretul pentru modelul testat este de 12.091 euro fara TVA sau 14.388 euro cu TVA.

    Foto: Florin Oprea
    Video: Alexandru Enache

    Vizualizari: 1734