rss

Agonia Saab a ajuns la final: Producatorul auto intra in faliment

  1. 19/12/2011
  2. Categoria: Saab
  3. Tags: General Motors, Saab
    Vezi toate fotografiile (1)

    Soarta Saab a fost pecetluita. Dupa o lunga batalie pentru a se salva, compania suedeza, prin actualul proprietar Swedish Automobile, a depus cererea pentru a intra in faliment la Curtea din Vanersborg in aceasta dimineata, 19 decembrie.

    Dupa ce va fi aprobata solicitarea inaintata de societatile Saab Automobile AB, Saab Automobile Tools AB si Saab Powertrain AB (intr-un cuvant: Saab), compania auto va intra in insolventa, oferind astfel creditorilor posibilitatea de a-si recupera datoriile.

    Astfel se termina 74 de ani de istorie Saab. Negocierile cu investitorii chinezii au fost reduse la tacere, dupa ce General Motors, fost proprietar Saab si actual actionar, s-a opus instrainarii companiei chinezilor.

    Grupul american a refuzat fara drept de apel sa ofere tehnologiile producatorul suedez companiei chineze Youngman, de teama unei viitoate concurente pe cea mai expansiva piata din ultimii ani.

    Swedish Automobile (Swan), care detine Saab, a semnat la sfarsitul lunii octombrie un memorandum de intelegere cu Pang Da si Youngman pentru vanzarea a 100% din actiunile Saab Automobile si Saab GB, pentru 100 milioane euro.

    Pe langa pretul de vanzare, cele doua companii chineze se angajau sa investeasca minim 600 milioane de euro in perioada 2012-2013, pentru a reporni activitatea si pentru a scapa de datoriile acumulate. Planurile le-au fost oprite de General Motors, care s-a opus unui actionariat majoritar chinez.

    In acest mod se incheie agonia Saab, care nu a mai produs din luna aprilie, de cand uzina din Trollhattan a fost inchisa. Aventura constructorul suedez se opreste aici, lasand in urma doua modele aflate in rampa de lansare: 9-5 SportCombi si 9-4X.

    Vizualizari: 3038