rss

Test-Drive (cu video) - Ford Mondeo

  1. 02/12/2008
  2. Categoria: Ford
  3. Tags: Ford

A treia generatie Ford Mondeo mixeaza eleganta cu dinamismul la un pret atractiv. Intr-un segment unde lupta se da violent intre Peugeot 407, noul Citroen C5, VW Passat, Renault Laguna si noua Skoda Superb, Mondeo pluseaza prin propria energie in miscare (Kinetic concept).

Ford Mondeo urmeaza designul kinetic marcat profund de S-Max, Galaxy, si preluat de toate modelele "blue oval" orientate cu precadere spre Europa.

Noi am condus un model Ford Mondeo, cu cinci usi, 2.0TDCI 140 CP in echiparea TITANIUM X.
Desi modelul precedent era recunoscut pentru habitabilitatea sa, noul model tinde sa ocupe unul dintre primele locuri ca referinta in segment. Pasagerii din spate au un castig de 24 de mm in zona gambelor si 52 mm in latime in zona umerilor. Per ansamblu materialele utilizate sunt de o foarte buna calitate dominata din plin de ornamentele din aluminiu.

Motorul Duratorq 2.0 TDCi de 140 CP, rod al colaborarii cu grupul Peugeot Citroen, este principalul actor diesel cu care Ford intentioneza sa realizeze target-ul de vanzari. Propulsorul este capabil sa dezvolte 140 CP si un cuplu de 320 Nm disponibil pe o plaja de turatie cuprinsa intre 1.750 si 2.240 rot/min. Propulsorul lucreaza cu o cutie manuala cu 6 trepte lungi, cutie orientata spre confort.

Cei 140 CP ai motorului nu intampinau nicio problema in deplasarea celor 1.6 tone ale automobilului. Interesant ca Ford Mondeo are o vasta adresabilitate catre client. Unii dintre acestia apreciaza forma si manevrabilitatea, buna aderenta a lui Mondeo, dar si directia precisa si proactiva. Altii apreciaza confortul creat de suspensii si ruliul leganat care apare pe unele viraje sau demarajul dinamic la apasarea progresiva a pedalei de acceleratie. Sasiul revizuit si rigidizat lasa loc si pentru un stil de condus mai sportiv, pastrand acelasi nivel ridicat de confort gratie aceluiasi sistem izbutit de suspensii folosit si la monovolumul S-Max.

Pentru greselile de trasa Mondeo beneficiaza de sistemul, oferit optional, IVD ( sistem dinamic interactiv care include ESP- programul electronic de stabilitate, TCS – controlul tractiunii si EBA- asistarea electronic a franarii). Multumita IVD-ului se pot ataca mai violent virajele, comportamentul lui Mondeo fiind sigur si dinamic. ESP-ul lucreaza impecabil in ciuda inertiei ansamblului.

De apreciat ca Ford Mondeo are un gabarit impresionant si cu toate acestea dispune de o buna raza de bracare de 11.80 m intre borduri, fapt ce permite manevrarea acestuia si in spatii zgarcite cum adesea se intalnesc pe aleile blocurilor sau unele strazi.

Pe langa spatiul indestulator interior si bunul gust al ambientului Ford Mondeo dispune de o echipare standard bogata ce vine in intampinarea clientilor. Din echiparea standard de siguranta amintim: Airbag-uri frontale - sofer si pasager / Airbag-uri laterale - sofer si pasager / Airbag-uri cortina - rand 1 si rand 2 / Airbag genunchi – sofer / ABS & EBD / Coloana volan - reglaj in plan axial si vertical / Centuri de siguranta - cu prindere in 3 puncte / Centuri de siguranta, fata - pretensionate, inertiale, reglabile pe inaltime si monitorizate.

Ford Mondeo reuseste sa se impuna pe piata, gratie unui sistem de preturi foarte agresiv. Astfel modelul testat de noi Ford Mondeo 5 usi, motorizare 2.0 litri TDCi 140 CP (cu filtru diesel de particule), in echiparea Titanium X costa 22.455 euro fara TVA, iar cu unele optiuni gen: Pilot automat (numai cu volan imbracat in piele), Jante aliaj 17", 5 spite (anvelope 235/ 45 R17), IVD - sistem dinamic interactiv (include ESP, TCS si EBA), Perdele geamuri laterale (portiere spate), Oglinzi exterioare rabatabile electric, Vopsea metalizata, pretul cu TVA este de 26.721 euro, o valoare buna, daca ne gandim la raportul calitate/pret.

Foto: Sorin Miclau

Vizualizari: 3701