rss

Cum pregatim masina pentru iarna

  1. 19/11/2012
  2. Tags: antigel, anvelope iarna, cum sa
    Vezi toate fotografiile (1)

    Pentru ca iarna sa nu ne ia pe nepregatite cum s-a intamplat anul trecut indicat este sa dam ascultare vechiului proverb romanesc “Vara sanie si iarna car” si sa ne asiguram ca vom avea puse la punct toate detaliile ce vor face din masina ta un razboinic al soselelor inzapezite.

    Primul lucru la care se gandesc soferii cand anotimpul rece isi intra in drepturi sunt anvelopele de iarna, acestea avand o aderenta mai buna pe suprafetele alunecoase. Stim cu totii ca autoturismele nu mai dau dovada de atata abilitate la temperaturi scazute si carosabil umed sau, mai rau, plin de zapada.  In consecinta, posibilitatea petrecerii unui accident rutier creste. Asigura-te ca masina ta are in dotare cauciucuri de iarna si ca sunt intr-o stare buna de functionare.

    Verifica presiunea anvelopelor! Pe timpul iernii, cand aderenta este de cele mai multe ori minima, este deosebit de important ca presiunea cauciucurile sa fie corespunzatoare pentru a avea un contact optim cu soseaua. Consulta manualul de instructiuni pentru a afla care este presiunea corecta. Astfel vei evita si deteriorarea anvelopelor din cauza gropilor din sosea.

    Cum ultima iarna a fost teribil de grea si de lunga, pentru a ajunge la destinatie in siguranta, asigura-te ca masina este dotata cu lanturi antiderapante. Cand drumul devine impracticabil pune lanturile pe rotile cu tractiune. Nu face exces in utilizarea acestora pentru a nu deteriora anvelopele si jantele.

    Daca pe timpul verii ai folosit apa pura, acum este timpul sa combini jumatate apa,  jumatate antigel pentru ca apa sa nu inghete.

    Verifica bateria, curelele si furtunurile. Temperaturile extrem de scazute afecteaza functionarea a bateriei, scazandu-i capacitatea pana la 50%. De aceea este indicat sa previi si sa verifici starea acesteia, decat sa te trezesti in plin viscol fara baterie. Curelele si furtunurile se deterioreaza mai repede pe vreme de iarna, de aceea trebuie sa verifici si starea acestora.

    Stergatoarele si lichidul de parbriz joaca un rol esential in siguranta rutiera, asigurand vizibilitate atunci cand ploua sau ninge. Inlocuieste lamelele daca sunt vechi si foloseste un lichid special pentru curatarea parbrizului. Ridica stergatoarele pentru a nu ingheta. Totodata poti dezgheta parbrizul cu sprayuri speciale sau poti folosi o razuitoare pentru gheata.

    Schimba uleiul sau ajusteaza vascozitatea acestuia. Pe timp de iarna vascozitatea uleiului creste, factor ce poate conduce la inecarea motorului la pornire. Pentru a afla tipul de ulei potrivit pentru masina ta citeste manualul de instructiuni. Aici vei gasi o lista de recomandari pentru climate si temperaturi diferite.

    Daca masina este dotata cu tractiune integrala, asigura-te ca functioneaza. Totodata este indicat sa iti echipezi autoturismul cu o lopata pentru zapada, o lanterna, o trusa de prim-ajutor, cabluri de alimentare a bateriei, paturi groase, apa si mancare (nu se stie niciodata).

    Daca pleci la drum lung si greu, nu uita sa incarci bateria telefonului mobil (oscilatiile de semnal, in special in zonele rurale si de munte, fac ca durata bateriei sa scada simtitor).

    In rest, condu prudent si evita manevrele riscante pe timp de iarna!

    Vizualizari: 12772
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »