rss

Pentru grupul Volkswagen, inteligenta artificiala (AI) devine un factor competitiv cheie

  1. 21/09/2017
  2. Categoria: VW
    Vezi toate fotografiile (1)

    Centrul de informatica Volkswagen din München (Data Lab) este centrul de competenta al Grupului pentru invatarea in masina si inteligenta artificiala.Cum gandesc oamenii? Pe ce baza iau deciziile? Si cum ii poate ajuta inteligenta artificiala in viitor? Aceste intrebari sunt urmarite de catre o echipa internationala de experti la Centrul de Tehnologii Informationale Volkswagen din München (Data Lab). Echipa include experti IT, specialisti in robotica, oameni de stiinta in domeniul datelor, programatori, fizicieni si matematicieni. Impreuna, ei pregatesc modelele Volkswagen pentru viitor.

    "Dezvoltam sisteme de invatare, exploram si cream algoritmi care pot identifica si prezice modele si legi din ce in ce mai mult", spune Prof. Dr. Patrick van der Smagt, responsabil pentru cercetarea AI la Laboratorul de date. Unul dintre domeniile in care el si echipa sa sunt activi este reprezentat de retelele neuronale profunde. In aceste retele, algoritmul obtine informatii in mai multe etape si il compara cu ceea ce a fost deja invatat. In acest fel, sistemul poate detecta modele si legi tot mai fiabil. "Efectuam cercetari fundamentale in acest domeniu", spune van der Smagt. "Volkswagen este la varf."

    La cateva usi, in josul unui coridor, teoria este urmata de practica. Dr. Hakan Duman si echipa sa sunt preocupati de aplicarea unor astfel de sisteme AI avansate. Duman conduce stiinta datelor si aplicatii in sectiunea AI a laboratorului de date. "Noi testam sistemele AI si ne punem mereu o serie de intrebari: Unde pot fi folosite eficient sistemele AI? Ce procese si sarcini corporative sunt potrivite pentru utilizarea AI si cum poate fi implementata aceasta abordare?" spune Duman.

    Echipa Duman lucreaza la un numar de proiecte diferite, axate in principal pe aplicatii si procese din cadrul companiei. Acestea includ, de exemplu, sistemele AI pentru roboti inteligenti care trebuie sa lucreze in viitor cu fiintele umane. Un alt proiect se ocupa de urmatoarea generatie de optimizare a fluxului de trafic. Echipa lucreaza, de asemenea, asupra posibilitatilor de a proteja datele sensibile de atac de catre hackeri folosind sisteme avansate de AI.

    Schimbarea scenei: centrala din Wolfsburg, sediul grupului Volkswagen. CIO Dr. Martin Hofmann se afla intr-un birou simplu echipat. "Inteligenta artificiala devine un factor competitiv cheie si va fi un element esential in multe tehnologii si procese corporative", spune Hofmann. "Acesta este motivul pentru care punem bazele dezvoltarii si utilizarii independente a sistemelor AI de inalta performanta la Volkswagen. Avem un obiectiv clar: nu vrem sa lasam know-how-ul altora".

    In niciun caz nu este doar o chestiune de fezabilitate. "Noi lucram intens pe aspecte etice, pentru noi, folosirea inteligentei artificiale nu este un scop in sine." "Inteligenta artificiala trebuie sa contribuie intotdeauna la dezvoltarea omului in mod semnificativ", spune Hofmann. Acesta este un alt motiv pentru care Volkswagen adopta in mod constant o abordare cu sursa deschisa. Sectiuni majore ale software-ului sunt puse la dispozitia publicului, iar lucrarile de dezvoltare efectuate de specialisti sunt transparente si pot fi verificate. Hofmann subliniaza: "sistemele AI vor oferi sprijin oamenilor, dar oamenii vor ramane factorii de decizie".

    In Centrul de Tehnologii Informationale Volkswagen din München, centrul de competente al grupului de inteligenta artificiala, oamenii isi tin degetele pe buton. Uneori acest lucru se aplica destul de literalmente. In cazul in care cateva linii de cod nu functioneaza conform asteptarilor, tot ce pot face oamenii, chiar si in centrul de inalta tehnologie, este sa apese ferm butonul "Restart".

    Vizualizari: 768
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »