rss

UE simplifica formalitatile de inmatriculare a unei masini in alt stat membru

  1. 05/04/2012
  2. Tags: inmatriculare, second hand, UE
    Vezi toate fotografiile (1)

    Comisia Europeana a pregatit un proiect de lege pentru a reduce la minim pasii necesarii inmatricularii unui autoturism intr-un alt stat membru UE. Astfel, proprietarii de masini care isi petrec o parte din an intr-o alta tara din UE nu vor mai fi nevoiti sa-si reinmatriculeze automobilul in aceasta tara.

    In fiecare an, cetatenii si firmele din UE transfera aproximativ 3,5 milioane de autovehicule dintr-un stat membru UE in altul in scopul inmatricularii conform legislatiei nationale. Intreaga procedura dureaza, in medie, 5 saptamani si costa in jur de 400 de euro. In urma simplificarii administrative propuse vor fi realizate economii garantate de 1,5 miliarde de euro pe an.

    Mai exact, reinmatricularea autovehiculelor provenite din alte state memmbre va fi limitata. Astfel, cetatenii care lucreaza intr-un alta tara membra si utilizeaza un autoturism inmatriculat de angajatori nu vor mai fi nevoiti sa il reinmatriculeze, iar cei care isi petrec o parte din an intr-o alta tara din UE nu vor mai fi nevoiti sa-si reinmatriculeze automobilul in aceasta tara.

    Si societatile de rent-a-car vor realiza economii care se vor traduce in preturi mai mici pentru clienti. Potrivit noilor propuneri, societatile de inchirieri auto vor putea sa transfere automobile dintr-un stat al UE in altul in perioada concediilor fara a le reinmatricula.

    Totodata, persoanele care se muta definitiv intr-o alta tara UE vor avea la dispozitie 6 luni sa-si reinmatriculeze automobilul in aceasta tara, iar cei care cumpara sau vand un automobil second hand in alta tara a UE nu vor mai avea cu controale tehnice suplimentare si probleme administrative.

    In plus, autoritatile de inmatriculare vor coopera tot mai mult intre ele, in scopul identificarii si urmaririi autovehiculelor furate.

    Vizualizari: 9768