rss

Mituri despre piesele de schimb

  1. 23/06/2011
  2. Tags: originale, piese auto
    Vezi toate fotografiile (1)

    Asociatia Distribuitorilor de Piese Auto din Romania (ADPAR) a clarificat cateva din miturile despre piesele auto de schimb existente in randul romanilor.

    Prejudecata: Piesele originale sunt doar cele care poarta insemnele producatorului de masini

    In aceasta privinta, ADPAR a afirmat ca producatorii de masini apeleaza la producatorii independenti in procesul de fabricatie a unei masini. De fapt, peste 75% din valoarea unei masini noi este data de componentele produse de producatorii independenti.

    Aceleasi piese originale sunt comercializate si retelei de dealeri a producatorilor de masini, dar si reparatorilor si distribuitorilor independenti. Comisia Europeana le numeste „produse de origine”, CLEPA (Asociatia Europeana a Producatorilor de Piese de Schimb) le numeste OEM si OES, distinctie pe care cea mai mare parte a consumatorilor nu o cunoaște.

    Prejudecata: Toate piesele care nu sunt originale sunt contrafacute

    Un alt punct al discutiei a avut in vedere ideea preconceputa conform careia toate piesele care nu sunt originale sunt contrafacute. De fapt, piesele de calitate echivalenta (considerate gresit de unii ca fiind contrafacute) sunt certificate de autoritatile abilitate. Ele se potrivesc in momentul in care le instalezi, dar nu sunt asamblate pe masini in procesul de productie. Atunci cand sunt alese de catre soferi, acestia iau in calcul diferite criterii, inclusiv bugetul, gradul de utilizare a masinii sau preferintele personale.

    Prejudecata: Piesele originale se gasesc doar la retelele de dealeri ale producatorilor de masini

    Daca va asteptati ca la dealerii producatorilor de masini sa gasiti doar piese originale, aflati ca distribuitorii independenti comercializeaza doua tipuri de piese: „piese de origine” si „piese de calitate echivalenta”, adica produse certificate de autoritatile abilitate.

    Dintre ele, „produsele de origine” (piese originale in limbajul de zi cu zi) sunt comercializate atat de catre reprezentantele oficiale ale producatorilor de masini, cat si de catre distribuitorii independenti.

    „Consumatorul trebuie sa stie ca, atunci cand achizitioneaza o piesa de schimb, el are dreptul si optiunea reala de a alege (in functie de buget si in conditiile legii) piese care sunt sigure. Poate alege intre o piesa de calitate echivalenta si o piesa de origine.(...), a declarat dl. Haralambie Stanciu, presedintele asociatiei ADPAR.

    Prejudecata: Piesele produse de producatorii independenti sunt considerate nesigure pentru consumator

    A mai fost abordata si problema pieselor produse de producatorii independenti considerate nesigure pentru consumator. In privinta acestui aspect, legislatia europeana prevede masuri in ceea ce priveste instrumentele care asigura siguranta pieselor de schimb livrate pe piata. Indiferent de tipul ei (IAM, OES, OEM), o piesa de schimb produsa de un producator independent trece printr-un proces de omologare de catre organismele abilitate, ceea ce o face sigura pentru consumator.

    Potrivit ADPAR, in Romania valoarea totala a pietei pieselor de schimb este de 950 milioane de Euro.

    Vizualizari: 4537
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »