rss

De ce se ambaleaza trabucurile in celofan?

  1. 27/09/2016
    Vezi toate fotografiile (1)

    Fumatul lent al unui trabuc pare mai mult decat un simplu tabiet savurat in liniste si menit, parca, sa opreasca timpul in loc. Inspirational pentru momente meditative sau context sofisticat pentru o conversatie importanta, trabucul este alegerea cu staif a persoanelor dintr-o anumita patura socio-culturala sau a celor care aspira sa apartina acesteia, desi din ce in ce mai  mult observam cum acest obicei devine accesibil si celor care au un venit sub medie.

    Daca si tu esti un fumator de trabuc sau de tigari de foi, suntem siguri ca te-ai intrebat - macar o data - de ce sunt cele mai multe dintre ele ambalate in...celofan.

    Exista o serie de mituri cu privire la acest ambalaj, unul dintre ele - poate cel mai sonor - sustinand ca celofanul este un indiciu al unui produs care nu este original. Cat adevar poarta acest mit? Iti raspundem la aceasta intrebare - argumentat - in cele ce urmeaza.

    Cu exceptia trabucurilor cubaneze premium, care nu au mai fost ambalate in celofan din 1992, majoritatea tigarilor de foi si a trabucurilor care se comercializeaza in prezent sunt ambalate in acest material transparent.

    Celofanul nu are la baza compozitionala petrolul, fiind facut cu precadere din celuloza si, chiar daca din punctul de vedere al aspectului se aseamana mult cu plasticul, nu trebuie, totusi, confundat cu acesta.

    Foliile de celuloza sunt produse din resurse regenerabile, cum ar fi lemnul sau canepa, printr-o serie de procese chimice, si, atata timp cat nu intra intr-un sistem de reprocesare, aceasta ramane un material complet biodegradabil si sigur. Numele "celofan" este rezultatul unei combinatii a cuvintelor "celuloza" cu "diafan", semnificand "celuloza transparenta" .

    Creat in 1910 de catre chimistul elvetian Jacques Brandenberger, celofanul s-a bucurat de o utilzare extinsa pe piata alimentara, fiind, initial, folosit pentru ambalarea bomboanelor. La scurt timp, insa, mai precis in anul 1927,  in Tampa, Florida, celofanul si-a gasit o utilizare constanta pe piata de ambalare a tutunului, fiind frecvent utilizat in ambalarea individuala a trabucurilor. El a urmat natural inventiei din secolul XIX a cutiilor din cedru de catre Herman Upmann, folosite pana astazi, ambele fiind gandite in acelasi sens: pentru protejarea tutunului si mentinerea intacta a trabucurilor prin sustinerea parametrilor de umiditate si temperatura ideali.

    In ciuda faptului ca producerea de ambalajele din celofan a scazut semnificativ in utlimii ani - in special din cauza costurilor mari de productie - acest material ramane, in continuare, cea mai buna alegere atunci cand vine vorba de ambalarea tigarilor de foi si a trabucurilor.

    Iata care sunt motivele pentru care acest material transparent este considerat atat de util in ambalarea lor:

    Este rezistent la apa si semi-impermeabil

    In formele lor netratate, foliile de celuloza sunt rezistente la apa si. totodata, semi-permeabile, permitand vaporilor de apa sa treaca prin ambalaj. Acesta genereaza un fel de microclimat pentru trabucuri, permitandu-le sa respire si sa reziste in timp - un beneficiu pe care materialele plastice (pe baza de petrol) nu le pot oferi.

    Pasteaza aroma intacta de-a lungul timpului

    Trabucurile (Arturo Fuente, La Aurora, Bossner etc) si tigarile de foi cubaneze (precum Montecristo Puritos) care sunt ambalate individual in celofan trec printr-un proces de “imbatranire” mult mai lent in comparatie cu cele neambalate. S-a demonstrat, astfel, ca trabucurile premium vechi de peste 5 - 7 ani care au fost ambalate in celofan isi conserva mult mai bine aroma decat cele care au fost depozitate neambalate – daca acest fapt poate fi considerat de unii un minus din punct de vedere al aromei, este cu siguranta un plus atunci cand vezi cum trabucul isi mentine forma intacta.

    Protejeaza trabucurile de fluctuatiile de temperatura
    Un alt avantaj pe care il are celofanul este acela de a protejeaza tigarile de foi si trabucurile in conditiile unor fluctuatii de temperatura. Desi trabucurile care au fost invelite in foi de celuloza se rehidrateaza mult mai lent, in comparatie cu cele neambalate, acestea sunt mult mai bine protejate de deshidratare intr-o camera sau umidor cu un aer prea uscat .


    Ofera o protectie fizica pe parcursul transportului si depozitarii
    Transportul trabucurilor si manipularea lor pentru depozitare sau expunere spre vanzare implica actiuni care pot duce la deteriorarea acestora. Un avantaj indiscutabil al ambalarii individuale in celofan este, asadar, reprezentat de protectia lor pe parcursul transportului si depozitarii.

    Permit examinarea calitatii produsului intr-un mod igienic
    Spre deosebire de foliile de aluminiu, utilizate in Statele Unite si in Cuba pentru ambalarea trabucurilor inainte de aparitia celofanului, foliile de celuloza permit cumparatorilor sa verifice trabucul cu atentie inainte de a-l achizitiona.Totodata, cumparatorul are garantia unui produs igienic prin interactiunea limitata de ambalaj.

    Pot fi etichetate si comercializate individual
    Achizitionarea individuala a trabucurilor este o practica des intanita iar celofanul a reusit sa o faca si mai facila. Prin ambalarea trabucurilor in celofan acestea pot fi etichetate si li se pot aplica, individual, coduri de bare.

    Citind toate aceste argumente poti spune, pe buna dreptate, ca trabucurile - asemenea vinului - isi pastreaza valoarea in timp atunci cand sunt ambalate si depozitate corect. Pentru ca experienta ta sa fie veritabila atunci cand fumezi trabuc, iti sugeram un magazin online de unde le poti procura in varianta lor original, autorizat de cele mai mari companii de trabucuri din lume, ca Habanos SA, Arturo Fuente sau La Aurora: El Unico.


    Advertorial!

     

    Vizualizari: 2307