rss

De ce cu cat e mai scumpa masina, cu atat e mai prost soferul?

  1. 19/03/2018
  2. Tags: automobil, autoturism, Masina
    Vezi toate fotografiile (1)

    Ati observat ca, in general, masinile foarte scumpe sunt cele parcate fara drept pe locurile destinate persoanelor cu dizabilitati? Ati observat ca atunci cand stati la semafor, masinile scumpe sunt cele care depasesc coloana sa ajunga primele? Sau atunci cand e aglomeratie, masinile scumpe sunt cele care o iau pe linia de tramvai? De ce oare soferii care conduc autoturisme scumpe sunt asa cum sunt?

    Nu trebuie sa generalizam. Am vazut si soferi care conduc BMW X6 sau Mercdes GLE ce respecta legea, care poarta centura de siguranta si care acorda prioritate. Din cauza ca pentru fiecare sofer cinstit, caruia i-au placut scoala de soferi si Codul Rutier, exista inca 50 de soferi cu aceeasi masina care se crede superior. Orice padure are uscaturile ei, insa in ceea ce-i priveste pe soferii cu bani multi, acestia fac parte dintr-o padure cu foarte multe uscaturi si cu lastari verzi doar pe ici, pe colo...

    Te-ai intrebat vreodata cum de nu vezi niciodata un sofer cu Citroen C4 depasind refugiul statiei de tramvai cand e aglomeratie? Ci doar soferi de masini scumpe, de lux? Sau de ce atunci cand mergi pe autostrada, singurii care dau flash-uri, de parca soseaua le apartine, sunt tot cei cu masini scumpe? Oricat am incerca sa nu punem toti soferii de masini de lux in aceeasi oala, din cauza majoritatii, categoria soferilor de masini scumpe este stigmatizata si considerata drept nesimtita. Adica o categorie de soferi prosti, egoisti si fara urma de respect fata de lege. Dar de ce se intampla lucrul asta?

    In primul rand, majoritatea oamenilor care si-au permis masini scumpe, care costa peste 100.000 de Euro, nu au obtinut acei bani foarte legal. Evident, sunt si exceptii. Insa cand vezi un sofer cu ceafa lata, cu lanturile groase la gat, cum conduce el fara centura, cu o mana scoasa pe geam cu ghiulurile la intimidare si cu cealalata pe telefon, parca nu iti vine sa crezi ca individul a facut banii lucrand la program, nu?

    Cand faci bani ilegal, esti obisnuit sa lucrezi altfel cu oamenii. Adica totul se rezuma la bani, totul poate fi cumparat cu bani, totul e de vanzare, inclusiv politistii rutieri. Acesti indivizi pe care ii vezi tu ca incalca legea si sfideaza tot ce inseamna participant la trafic sau agent rutier sunt obisnuiti sa scape usor daca se intampla ceva, fie cu spaga, fie cu relatii. Asa ca, daca le-a mers in trecut, sa scape de puscarie, sa scape de retinerea permisului sau de amenda, cu ceva cascaval dat cui trebuie, de ce sa-si mai bata capul cu respectarea legii, ca muritorul de rand?

    Deci primul motiv pentru care soferii de masini scumpe isi bat joc de lege este ca banul cumpara orice. Iar al doilea motiv pentru care acesti soferi sunt pe cat de prosti, pe atat de nesimtiti, este ca masina condusa le da niste puteri false.

    Atunci cand iti cumperi o masina scumpa, Audi Q7, o limuzina ca Mercedes S Class, orice masina din gama premium, primest la pachet un confort deosebit. Masina este izolata fonic excelent, are suspensii confortabile, se conduce usor, scaunele sunt un deliciu, la 200 km/h zici ca stai pe loc si asa mai departe. Pacatul masinilor foarte scumpe este ca ii dau soferului o incredere aparenta, pacalindu-l ca viteza nu se simte. Adica il imbie pe sofer sa mearga repede, deoarece nu ii ofera niciun pic de dramatism: la 200 la ora nu vibreaza nimic, nu se aude nimic, poti dormi intr-un BMW Seria 7. Intr-un Ford Focus, volanul face ca toate alea, simti orice hop in volan, ai impresia ca e instabila, nu se mai aude nimic in habitaclu si asa mai departe.

    Asadar, al doilea motiv pentru care soferii de masini scumpe sunt prosti este calitatea masinilor conduse. Aceste masini foarte bune, de altfel, le dau impresia soferilor ca sunt nemuritori, ca sunt invincibili. Le dau impresia ca nu pot pati nimic daca alearga mult mai tare decat limita legala, ca nu are ce sa se intample daca merg cand ploua pe sinele de tramvai sau ca pot urca orice borduri ca sa parcheze in mijlocul trotuarului.

    La polul opus, omul de rand care conduce o masina ieftina se gandeste la consum, la siguranta lui, se gandeste ca parca nu ar fi combinatie sa ia o groapa la 130 la ora pe autostrada, ca nu are buget de anvelopa noua, se gandeste ca mai bine respecta legea decat sa arunce banii pe amenda...

    In concluzie, vorba "Banul, ochiul dracului" este valabila si in randul soferilor. Asta nu inseamna ca nu exista si soferi bogati, cu masini scumpe, dar care respecta legea intocmai si nu confunda soseaua cu un circuit de curse. Evident ca exista si soferi cu bani multi, care conduc automobile scumpe, dar care stiu ce inseamna respectul fata de alti oameni, stiu ca nu trebuie sa-i sfideze pe altii si mai stiu si cum merg lucrurile pe afara, acolo unde legea nu e facuta degeaba, ci ca sa fie salvate vieti. Din pacate, acesti indivizi sunt cam putini...

    Vizualizari: 99940