rss

Cum se dau inapoi kilometrii la masina si cum recunoastem o masina care nu are kilometraj real

  1. 20/10/2017
  2. Tags: ilegalitate, kilometraj, kilometri reali
    Vezi toate fotografiile (1)

    De cand s-a anuntat ca noua TAXA AUTO s-ar putea stabili in functie de numarul kilometriilor pe care il are fiecare masina, s-a relansat pe piata afacerea cu datul inapoi al acestora. Credeam ca aceasta practica a disparut, dar se pare ca este pe cale sa devina un succes.

    Fie ca vorbim de o masina adusa de afara, fie ca vorbim de una deja inmatriculata in Romania, cine vrea sa obtina mai multi bani pe ea la vanzare, va apela la niste "specialisti" care modifica kilometrajul real. Acestia sunt cunoscuti in general de oamenii de la service-uri si de diversi samsari, iar operatiunea dureaza maximum 30 de minute si costa cam 150 de lei.

    Odata ce un posesor de masina si-a dat inapoi kilometrajul cu doar 150 de lei, va putea face cateva scamatorii ca sa vanda masina mai scump, spunand ca a fost rulata putin. Insa cu ceva experienta si un ochi ager, iti vei putea da seama daca acei kilometri ai masinii sunt sau nu reali.

    In primul rand, kilometrajul masinii se poate da inapoi cu un numar predefinit de kilometri, adica nu poti alege tu valoarea exacta. De exemplu, daca o masina care a fost TAXI in Germania are acum 350.000 de kilometri, o poti face sa aiba 280.000 sau 215.000 sau 170.000 sau 130.000, 90.000 sau 23.000 de kilometri. Pentru ca aceasta operatiune se face un un soft special care generaza anumite valori in functie de modelul masinii si de seria ceasurilor de bord.

    Evident, majoritatea automobilelor din Romania care par suspecte, au in jur de 130.000 de kilometri, ceea ce ar trebui sa ridice un semn de intrebare. Dar cum recunoastem daca o masina are sau nu acei kilometri reali?

    In primul rand, trebuie sa existe o concordanta intre uzura masinii si ceea ce apare scris pe ceasurile de bord. Adica daca vedem ca ne arata 130.000 de kilometri si scaunul de la sofer e uzat, rupt, volanul e mancat, pedalele sunt tocite, maciulia schimbatorului e zgariata si asa mai departe, cu siguranta acea masina are de fapt mai multi kilometri.

    Ne mai putem uita la pragul soferului, cel care este cel mai atins la urcarea si coborarea din masina. Dar si sub capota, acolo unde, daca vedem scurgeri de lichide sau ulei, rugina sau elemente din cauciuc crapate, comparand cu numarul de kilometri ne putem da seama daca sunt sau nu reali. O masina cu uzurile mentionate mai sus trebuie sa aiba multi kilometri in realitate, cu mult peste 200.000 de km.

    Ideea este ca masinile cu un numar mic de kilometri ridica semne de intrebare, acestea necesita verificari mai ample la uzura. Putem sa verificam si parbrizul cat este de zgariat pe exterior si chiar toate geamurile, daca au aceeasi data de fabricatie: o masina mult mai rulata are mai mari sanse sa fi avut parbrizul schimbat candva.

    Oricum, ideea e simpla: sunt elemente si piese care, oricat de mult ai da inapoi kilometrajul masinii nu ai cum sa le stergi uzura. Si un ochi avizat vede aceste elemente. Iar tu, daca nu te pricepi, apeleaza la cineva care stie unde sa se uite.

    Vizualizari: 12260